Vaizdai iš rekordinio SEL koncerto Kaune sukėlė pykčio bangą: tyrimą pradėjo policija ir NVSC | Kas vyksta Kaune

Vaizdai iš rekordinio SEL koncerto Kaune sukėlė pykčio bangą: tyrimą pradėjo policija ir NVSC

Asociatyvi Indrės Pix, stopkadro nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Pirmą Kalėdų dieną „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjęs grupės SEL koncertas tebeaidi skandalingais garsais. Buvo taip, kaip ir sakė Egidijus Dragūnas – arena prisirinko sausakimša, tik bėda, kad daugelis minioje nepasivargino dėvėti apsauginių veido kaukių. Kas dėl to kaltas aiškinasi kelis pranešimus apie pandemijos reikalavimų pažeidimą gavusi Kauno policija, tyrimą pradėjo ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai.

Dar prieš gruodžio 25-osios koncertą E. Dragūnas kaip visad žadėjo neprilygstamą šou ir kvietė gerbėjus į „didžiausią metų vakarėlį su tūkstančiais gerai nusiteikusių draugų“. Atlikėjas asmeniškai garantavo geriausią nuotaiką bei davė suprasti, kad renginys bus grandiozinis.

„Mes labai džiaugiamės ir dėkojame visiems SEL fanams kurie bus koncerte. Mane šiandien informavo, kad šiais metais mūsų koncertas „Žalgirio“ arenoje bus rekordinis, tiek žmonių nesilankė jokiame čia vykusiame renginyje ar sporto rungtynėse. Tai įkvepia ir skatina dar labiau tobulėti“, – šv. Kūčių dieną platintame pranešime sakė E. Dragūnas.

Prasidėjus koncertui socialinius tinklus užplūdę vaizdai iš arenos išties parodė, kad žmonių čia susirinko gausybė. Tik ne rekordinio lankomumo patvirtinimu akylesni visuomenininkai susirūpino. Nors organizatoriai į renginį įleido tik su galimybių pasais, vaizdo įrašuose praktiškai nesimatė šėliotojų, kurie dėvėtų kaukes.

Papiktino politikus ir žurnalistus

Tokia (ne)tvarka papiktino visuomenę. Koncertą viešai sukritikavo televizijos laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė ir „Basų mamų“ lyderė, „valstietė“ Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė. Po moterų įrašais pylėsi kritiški komentarai, jais pasidalyta tūkstančius kartų.

Vaizdai iš koncerto / Stop kadro nuotr.

„Kai pešamasi dėl privalomo skiepo, testo iš savos kišenės, o tėvai negali net nulinuko ar pirmokėlio pirmojo Kalėdų koncerto pažiūrėti, jo gimtadienio proga nors tortą vaikui ir jo klasei nupirkti, kai klasėje nė 20 vaikų nėra (saugumo taisyklės). Ką ten vaikų koncertai: nuo pat rugsėjo pradžios su vaiku iki durų, bučkis, pasiimsiu prie durų, net spintelės negaliu pamatyti (nu, pofig spintelė, vaikas savarankiškesnis, ir pofig tortai gimtadienio proga – mažiau cukraus, daugiau sveikatos) – aš suprantu!

Ir staiga soc. tinkluose linksmų ir laimingų žmonių besidalinami vaizdai iš vakar vykusio Sel koncerto. Tūkstančiai be kaukių! Nuostabi muzika, nuostabi nuotaika! Nuostabūs ir laimingi žmonės. Net pavydu tokio fantastiško koncerto ir tos emocijos! Bet kodėl aš, kaip ir tūkstančiai kitų tėvų, negaliu nueiti į savo vaiko eglutės koncertą mokykloje? Kai klasėje net 20 vaikų nėra? Online!“ – dvigubais ir trigubais standartais savo „Facebook“ paskyroje piktinosi R. Mikelkevičiūtė, pridūrusi tokiomis aplinkybėmis nenorinti iš valdžios girdėti apie jokius griežtesnius ribojimus.

Panašiai kalėdinius vaikų koncertus su SEL pasirodymu gretino ir V. Jankauskaitė-Milčiuvienė, pasidalijusi vaizdais iš „Žalgirio“ arenos, kuriuose matyti pliki publikos veidai, ir adresavusi klausimus tiesiai Gitanui Nausėdai.

„Prezidente Gitanai Nausėda, ar matote, ar girdite? Kur čia logika? Kaukėti vaikai mokykloje ir siaučianti tūkstantinė minia arenose? Sakote, vaikai gali užkrėsti senelius? O šitie negali, ar kaip?“ – svarstė politikė.

Gresia tūkstantinės baudos

Kol komentatoriai lieja apmaudą socialiniuose tinkluose, kai kurie ėmėsi veiksmų – informacija apie galimai pažeistus pandemijos reikalavimus pasiekė policiją. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovė Odeta Vaitkevičienė „Kas vyksta Kaune“ nurodė, kad sistemoje epolicija.lt iš viso gauti penki pranešimai apie nustatytos tvarkos nesilaikymą.

„Vakar, gruodžio 26 d., sulaukta dviejų pranešimų. Šiandien ryte gautas vienas, per dieną sulaukta dar dviejų. Šiuo metu pranešimų, susijusių su kaukių nedėvėjimu koncerto metu, iš viso yra penki“, – informavo O. Vaitkevičienė.

Kauno apskrities VPK Nemuno PK pareigūnai tikslina gautą informaciją, atsakomybė pažeidėjams gresia pagal Administracinių nusižengimų kodekso 526 str. 3 d., dėl civilinę saugą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimo ekstremalios situacijos metu, jeigu tai gali kelti pavojų žmonių gyvybei arba sveikatai.

Šis nusižengimas fiziniams asmenimis užtraukia baudą nuo 500 iki 1500 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1500 iki 6000 eurų.

O. Vaitkevičienė pažymėjo, kad paties renginio metu pranešimų gauta dėl pavogtų daiktų, viešosios tvarkos pažeidimų. Apie galimai pažeistus pandemijos reikalavimus informacija pradėjo plaukti sekmadienį. Beje, koncerto metu arenos prieigose prireikė ugniagesių pagalbos – užsidegė automobilių stovėjimo aikštelėje paliktas „Mercedes-Benz“. Nelaimės vaizdo įrašą galite pamatyti čia.

Gali lemti griežtesnę tvarką

NVSC Vilniaus departamento specialistė Justina Petravičienė portalui 15min patvirtino, kad žinia apie tai, jog SEL koncerto metu galimai nebuvo laikomasi nurodytų reikalavimų, pasiekė ir epidemiologus.

„Šiuo metu mūsų kolegos Kaune pradėjo tyrimą, aiškinasi aplinkybes ir situaciją“, – 15min sakė NVSC atstovė, pridūrusi, kad po tyrimo paaiškėjus, jog tokios įtemptos pandeminės situacijos metu iš tiesų nebuvo laikomasi reikalavimų, neturėtume nustebti dėl griežtėjančių taisyklių.

Tuo metu Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo profesoriaus Sauliaus Čaplinsko manymu, jei ir toliau bus tokių atvejų, žmonės nebesilaikys jokių taisyklių.

„Kodėl taip įvyko – galbūt žmonės, rengiantys tuos nurodymus, yra per daug atitrūkę nuo realybės ir gyvena vien savo kabinete ar darbe. Kiekvienas žmogus supranta, kad tai visiškai neturi logikos. Yra aiški auksinė taisyklė – jei žmogus nesupras, kodėl reikia laikytis tam tikrų taisyklių, jis jų nesilaikys“, – portalui DELFI komentavo S. Čaplinskas.

S. Čaplinskas / DELFI nuotr.

Profesorius pastebėjo, kad jei „gpasą” žmonės supranta klaidingai ir tikisi, kad jį turėdami yra visiškai apsaugoti nuo viruso, tai gali pridaryti daugiau žalos nei naudos.

„Gpasas“ ir medicina neturi nieko bendro, tai paprasčiausiai priimtas organizacinis sprendimas, kaip sumažinti viruso plitimo galimybę, ypač keliaujant, važiuojant iš vienos vietovės į kitą. Kai atsirado delta, tapo aišku, kad ir pasiskiepiję žmonės gali užsikrėsti. Taip pat aišku, kad kiekvieno žmogaus imunitetas formuojasi individualiai, priklausomai nuo žmogaus savybių, priklausomai nuo to, kiek ir kokio viruso jis gavo. Nereiškia, kad pasiskiepijęs žmogus negali užsikrėsti ir viruso perduoti kitam. Medikai šito niekada nesakė“, – kalbėjo profesorius.

„Gpaso“ išdavimo taisyklės per švelnios?

Pasak S. Čaplinsko, renginių draudimo nebereikia, tačiau privaloma juose užtikrinti maksimalų saugumą. Kaip teigė profesorius, kad toks renginys kaip „Žalgirio“ arenoje būtų padarytas maksimaliai saugus, reikia kelių dalykų. Pirma, prieš renginį visiems turėtų būti atlikti greitieji testai. Antra, visi turėtų būti pasiskiepiję. Trečia, dėvėti kaukes. Ketvirta, maksimaliai užtikrinti ventiliaciją. Renginio metu turėtų būti bent kelis kartus priminta, kaip teisingai dėvėti kaukę. Labai sunku pasakyti, ar po šio renginio bus koks nors didesnis protrūkis.

Gydytojo infektologo, Vilniaus universiteto profesoriaus Arvydo Ambrozaičio teigimu, „gpaso”, su kuriuo galima patekti į didelius renginius ar kitus susibūrimus, taisyklės yra per švelnios.

„Manau, kad „gpaso” išdavimą reikėtų sugriežtinti ir jį išduoti tik tiems, kurie persirgo arba pasiskiepijo. Kad jokie antikūnų testai, jokie testai, jų atlikimas nesuteiktų „gpaso”. Vakarų šalyse reikalavimai yra daug griežtesni nei Lietuvoje. Matyt, kad ir mums teks pereiti prie griežtesnių reikalavimų. Išduoti „gpasą” žmogui, kuris nei skiepijosi, nei sirgo, bet atliko testą ar turi antikūnų, yra per daug liberalu ir rizikinga. Tai yra pataikavimas tiems žmonėms, kurie nenori skiepytis. Tai neprincipinga ir kelianti grėsmę pozicija“, – naujienų portalui DELFI sakė A. Ambrozaitis.

Į kilusį pasipiktinimą pirmadienio vakarą sureagavo ir pats E. Dragūnas – atlikėjo žodžiais, organizatoriai laikėsi galiojančių reikalavimų, o viešumoje eilinį kartą bandoma dirbtinai sukelti chaosą. Visą SEL lyderio poziciją dėl kalėdinio koncerto „Žalgirio“ arenoje skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA