Premjerė: iš pareigų pasiruošęs trauktis ir M. Skuodis | Kas vyksta Kaune

Premjerė: iš pareigų pasiruošęs trauktis ir M. Skuodis papildyta

BNS 2021/12/09 13:47
Marius Skuodis / DELFI nuotr.

Premjerė Ingrida Šimonytė patvirtino, jog susisiekimo ministras Marius Skuodis yra pasiruošęs trauktis dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą, nors šiai įmonei įsigaliojo JAV sankcijos.

„Taip, esu, susisiekimo ministro“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime į klausimą, ar yra sulaukusi daugiau pareigūnų pareiškimų, jog yra pasiruošę trauktis, atsakė I. Šimonytė.

Anksčiau apie tai, jog yra pasiryžęs trauktis, pranešė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Premjerė sakė dar nepriėmusi sprendimo dėl ministrų pasitraukimo.

Papildyta 14.47 val.

Susisiekimo ministras M. Skuodis pranešė, jog yra pasiruošęs prisiimti atsakomybę dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą ir trauktis iš posto.

„Premjerę ryte informavau, kad esu pasiruošęs prisiimti atsakomybę, tiesiog nepavyko įgyvendinti sankcijų (JAV sankcijų „Belaruskalij“ – BNS)“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė M. Skuodis.

Jis apgailestavo dėl susiklosčiusios situacijos ir kartojo, kad Lietuva neturi patirties įgyvendinti tokios apimties sankcijų.

„Lietuva neturi patirties tokių sankcijų, kai jos susijusios su tokiomis apimties kompleksinėmis sutartimis („Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ – BNS)“, – teigė M. Skuodis.

„Joje yra tam tikri teisiniai spąstai“, – pridūrė jis.

Anot M. Skuodžio, sprendžiant susidariusią padėtį yra dvi išeitys: sprendimus dėl sankcijų įgyvendinimo turėtų priimti arba Seimas, arba Vyriausybė.

„Seimas galėtų priimti įstatymą, tokį, koks buvo dėl Astravo atominės elektrinės. Alternatyva yra Vyriausybės lygmens sprendimas, įpareigojantis mūsų visas įmones nedalyvauti trąšų gabenime“, – sakė susiekimo ministras.

„Trąšos negali važiuoti ir taškas. Čia nėra jokių dviprasmybių“, – pareiškė jis.

Papildyta 14.16 val.

I. Šimonytė žada kitos savaitės pradžioje paskelbti sprendimą dėl trauktis pasiryžusių užsienio reikalų ministro G. Landsbergio ir susisiekimo ministro M. Skuodžio.

„Rytoj aš išvykstu į Moldovą ir manau, kad ką nuspręsiu, informuosiu kitos savaitės pradžioje“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė sakė sprendimą dėl ministrų priimsianti „pagal politinės atsakomybės kriterijus“.

„Abu yra politikai, ministrų kabineto nariai, ir jeigu kažkam atrodo, kad yra tokia situacija, kai savo politinę atsakomybę reikia iškelti kaip šios situacijos sprendimo vieną iš galimų būdų, tai yra politikų valia. Jeigu aš nutarčiau, kad aš priimsiu kurio nors ministro ar abiejų ministrų sprendimą trauktis, apie tai aš informuosiu ekscelenciją prezidentą“, – sakė premjerė.

Klausiama, ar susiklosčiusi situacija nedaro žalos Lietuvos reputacijai, premjerė teigė, kad „didžiausią žalą Lietuvos reputacijai kelia žmonės, kurie kalba apie žalą Lietuvos reputacijai, kaip paradoksaliai tai beskambėtų“.

„Todėl, kad šiose kalbose aš girdžiu, kad Lietuvą apleido tarptautiniai partneriai, kad mes nebegalime tikėtis JAV paramos įvairiais klausimais, bet, tiesą sakant, aš neturiu jokio pagrindo manyti, kad taip yra“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Papildyta 14.00 val.

Ieško būdų, kaip be žalos nutraukti sutartį su „Belaruskalij”

Vyriausybė ieško būdų, kaip be didelės žalos valstybei nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su JAV sankcionuota Baltarusijos trąšų gamintoja „Belaruskalij“, pareiškė premjerė I. Šimonytė ir užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

„Tikrai rasime sprendimus dėl sutarties galiojimo nutraukimo taip, kad Lietuvos Respublikai dėl to kiltų mažiausios finansinės žalos rizika“, – Seime per Vyriausybės valandą ketvirtadienį teigė premjerė.

„Noriu pabrėžti, kad JAV sankcijos, kurios yra pirminės ir taikomos JAV subjektų atžvilgiu, Lietuvoje tiesiogiai negalioja, todėl mes turime svarstyti ne sankcijų taikymo klausimą, kas čia daug kam atrodo, o sutarties galiojimo klausimą. Tai yra visiškai kitas klausimas“, – kalbėjo ji.

G. Landsbergis tvirtino, kad ant Vyriausybės stalo kol kas nėra plano, kaip nutraukti sutartį.

„Atsakinėdama į klausimus apie tai, kaip Lietuva galėtų nutraukti trąšų gabenimą per Lietuvą, (Vyriausybė – BNS) ieško teisiškai teisingiausio, skaidriausio ir aiškiausio būdo“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Kol kas tokio ant Vyriausybės stalo dar neturime, tikimės, kad turėsime“, – pridūrė jis.

Trečiadienį įsigaliojus amerikiečių sankcijoms „Belaruskalij“, per Lietuvą toliau vyksta šios įmonės gaminamų trąšų tranzitas.

„Lietuvos geležinkeliai“ pranešė, kad lapkritį „Belaruskalij“ atliko avansinį mokėjimą bendrovei už paslaugas, o šių lėšų gali pakakti pervežimams gruodį ir daliai sausio.

Geležinkelių sutartis su „Belaruskalij“ galioja iki 2023 metų.

„LTG Cargo“ vidutiniškai gabeno per 10 mln. tonų „Belaruskalij“ krovinių per metus už maždaug 60 mln. eurų. 

JAV Iždo departamentas sankcijas „Belaruskalij“ įvedė rugpjūtį ir iki gruodžio 8-osios verslui davė laiko užbaigti sandorius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA