Režisierė K. Buožytė: „Filmas „Angelų takais“ – tai SPA sielai“ | Kas vyksta Kaune

Režisierė K. Buožytė: „Filmas „Angelų takais“ – tai SPA sielai“ filmo rodymas pratęstas

Filmas „Angelų takais“./ Organizatorių nuotr.

Iki spalio pabaigos Kaune galima išvysti garsųjį režisierės Kristinos Buožytės ir Vitalijaus Žuko kurtą filmą „Angelų takais“, įkvėptą dailininko, kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos. 

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje rodomame filme, skambant M. K. Čiurlionio ir Mindaugo Urbaičio muzikai, trimatėje erdvėje žiūrovai išvysta ištraukas iš 60-ties garsaus dailininko paveikslų. Virtualios kelionės metu skamba ir garsiosios simfoninės poemos „Miškas“ bei „Jūra“.

Sulaukė pripažinimo

Trumpametražis animacinis 360 laipsnių virtualios realybės filmas „Angelų takais“ buvo pristatytas 2018 metais 75-ojo Venecijos kino festivalio „Biennale college cinema – Virtual reality“ konkursinėje programoje ir sulaukė nemenko susidomėjimo.

Netrukus filmas buvo įvertintas: 2019 m. Jungtinėje Karalystėje jis pelnė už pasiekimus mene ir technologijose skiriamą apdovanojimą „Lumen Prize for Art and Technology“, o 2020 m. gavo „Sidabrinės gervės“ Profesinės meistrystės apdovanojimą.

Filmo kūrėjai: režisierė Kristina Buožytė, kūrybinis prodiuseris Vitalijus Žukas, garso režisierius Vytis Puronas, instaliacijos garso takelio kūrėjai Rokas Zubovas, Phil Von, Mübin Dünen ir Giedrius Kriūnas, filme skamba Mindaugo Urbaičio kūrinys „Ramybė”.

Šiuo metu 25 min. trukmės filmą galima pamatyti Vilniuje, Kaune ir Druskininkuose.

Ištrauka iš filmo./ Organizatorių nuotr.

Kūrė intuityviai

Režisierė Kristina Buožytė atskleidė, kad filmo kūrimas užtruko 2 metus. Pasak jos, pirmieji metai buvo skirti ieškojimams, virtualios realybės medijos prisijaukinimui, nes tiek jai, tiek kūrybiniam prodiuseriui Vitalijui Žukui tai buvo nauja meno forma.

„Buvo daug bandymų, testavimų, stebėjome žiūrovų reakcijas, ieškojome atsakymo, kaip papasakoti siužetą, kad jis vystytųsi kuo natūraliau ir su kuo mažiau pašalinio įsikišimo. Galiausiai siužetas susidėliojo intuityviai, angelai tarsi pasąmoningai susisiejo. Patys M. K. Čiurlionio paveikslai tapo vedliu“, – pasakojo K. Buožytė.

Režisierė atkreipė dėmesį, kad M. K. Čiurlionio paveiksluose atsikartoja motyvai, simboliai, elementai. „Angelai – taip pat, jie labai ryškūs paveikslų palydovai“, – pabrėžė pašnekovė.

Ištrauka iš filmo./ Organizatorių nuotr.

Žiūrovas „įsikūnija“ į angelą

Virtualioje kelionėje žiūrovas įgauna sparnus ir žvelgia į pasaulį iš viršaus. Anot kūrėjos, pagrindinis filmo siekis buvo, kad pradėjęs kelionę kaip žmogus, žiūrovas suprastų, kad yra angelas.

„Filmo žiūrovas tarsi įsikūnija į angelą, tyrinėjantį gyvenimo, mirties ir susiliejimo su visata būsenas. Filmas nukelia į M. K. Čiurlionio kurtą magišką pasaulį, iš arti supažindina su paveikslų veikėjais, aplinka. Filme išnyra skirtingų paveikslų fragmentai: aplinka, objektai, detalės, šviesos, dangus, žemė“, – teigė kūrėjai.

Filme atkartojamos detalės iš paveikslų „Ramybė“, „Angelėliai“, „Aukuras“, „Angelas“, „Saulės pasveikinimas“, „Amžinybė“, „Žinia“, „Saulė“ bei kt.

Virtuali realybė – priartina kūrybą

Režisierė atviravo, kad pradėjus vežioti filmą „Angelų takais“ po užsienio festivalius, daugelis nepažinojo M. K. Čiurlionio, jo paveikslų, muzikos, tačiau pamatę filmą būdavo užliejami pliūpsnio teigiamų emocijų, susidomėdavo pačiu menininku.

„Atrodė, kad virtuali realybė dar nauja medija, labiau skirta jaunajai kartai, tačiau įsitikinome, kad ji tinka visoms amžiaus grupėms. Virtualios realybės pagalba M. K. Čiurlionis pasiekia visas amžiaus grupes, tai man buvo atradimas. Lietuvos žiūrovai tikino M. K. Čiurlionį pamatę naujai, teigė neįsivaizdavę, kad jis toks, kad jo kūryboje tiek daug visko!“, – šypsodamasi pasakojo K. Buožytė.

Ištrauka iš filmo./ Organizatorių nuotr.

SPA sielai

Nors filmą kūrė dvejus metus ir su medžiaga dirbo kone kasdien, K. Buožytė tikino nepavargusi, veikla nepabosdavo. „M. K. Čiurlionio paveiksluose tiek daug šviesos, pozityvaus užtaiso, visa tai persiduoda. Pažiūrėjusiųjų filmą akys švyti, žmonės juokiasi, šypsosi, juos užlieja emocijos. Tai labai daug pasako apie kūrinį. Mėgstame sakyti, kad „Angelų takais“ yra SPA sielai“, – teigė K. Buožytė.

Ji neabejoja, kad filmo žiūrovams pozityvumo, skaidrumo ir šviesos dozė garantuota. Ne veltui filmo „Angelų takais“ nuolatinė instaliacija įkurta Nacionaliniame vėžio institute Vilniuje.

Dera pažymėti, kad atsižvelgiant į kūrėjų rekomendacijas, filmas rodomas asmenims nuo 12 metų.

Ištrauka iš filmo./ Organizatorių nuotr.

Filmas ir paveikslai – vienoje vietoje

K. Buožytė džiaugiasi, kad filmą galima pamatyti Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje.

„Neįsivaizduoju, koks galėtų būti geresnis būdas įsigilinti į M. K. Čiurlionio kūrybą, kai žmogus, pamatęs jo paveikslus muziejuje, čia pat gali pažiūrėti filmą ir tuomet vėl grįžti patyrinėti paveikslų, įžvelgti dar daugiau lygių! Muziejus – pati geriausia peržiūros vieta“, – įsitikinusi filmo režisierė K. Buožytė.

Ji pažymėjo, kad nors su šiuo didžiu dailininku, kompozitoriumi supažindinama mokykloje, parodomi paveikslai, tačiau ne visi turi galimybę apsilankyti muziejuje, pamatyti originalus, pajausti kūrinius, atrakinti kodus.

„Jo darbai nėra informaciniai, tai yra pajautimo dalykas. Kurdama filmą, M. K. Čiurlionį pamačiau, pajutau ir suvokiau žymiai giliau. Supratau, kokį turtą turi Lietuva. Tikiuosi, mūsų darbas padės perteikti, kas yra jo darbuose ir kodėl M. K. Čiurlionis yra toks nuostabus“, – viliasi K. Buožytė.

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje Kaune „Angelų takais“ pasivaikščioti galima iki spalio 31 d.

Atnaujinta 2021.10.29

Filmo „Angelų takais“ rodymas Kaune pratęstas iki 2023 m. liepos 31 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA