Savivaldybė: maršrutą suderinsime, bet už pasekmes atsako teismas | Kas vyksta Kaune

Savivaldybė: maršrutą suderinsime, bet už pasekmes atsako teismas

BNS 2021/09/03 14:56
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno savivaldybė suderins šeštadienį suplanuotų „Kaunas Pride“ eitynių maršrutą, tačiau tai padaryti įpareigojęs teismas prisiima dalį atsakomybės dėl galimų padarinių, sako savivaldybės atstovai.

„Teismo sprendimo nekvestionuojame ir esame pasirengę įvykdyti jo įpareigojimus – suderinti Gegužės 1-osios profesinės sąjungos rengiamų eitynių maršrutą. Svarbu pabrėžti, kad tokia nutartimi didžiąją dalį atsakomybės už galimus renginio padarinius šiuo atveju prisiima pats teismas“, – BNS perduotame komentare sako Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Jis teigė, kad savivaldybės atstovai kelis kartus išdėstė savo poziciją, kuri rėmėsi ekspertiniais policijos vertinimais, teismui.

„Manome, kad pareigūnų argumentai teismo nutartyje nėra nuneigti, jog eitynės Laisvės alėjoje kelia realią grėsmę žmonių saugumui“, – teigia savivaldybės atstovas.

Savivaldybės atstovai penktadienį patikino, kad miestas per likusį laiką įvykdys teismo įpareigojimą, suderinimas organizatorius pasieks elektroniniais kanalais.

Tuo metu „Kaunas Pride“ organizatoriai sveikina teismo sprendimą įpareigoti Kauno savivaldybę dar penktadienį suderinti rugsėjo 4-ąją vyksiančių LGBTQ eitynių maršrutą ir laukia savivaldybės sprendimo.

„Vertiname sprendimą pozityviai, taip turėjo būti iš pat pradžių. Galime padėkoti Kauno savivaldybei iš anksto už reklamą ir tikimės, kad savivaldybė pagaliau imsis kalbėtis su mumis ir suderins maršrutą“ – BNS sakė viena renginio organizatorių Viktorija Kolbešnikova.

Ji teigia, kad net jeigu savivaldybė rastų kliūčių vykdyti teismo sprendimą, eitynės bus organizuojamos nesibaiminant galimų administracinių nuobaudų, nes „teisė į susirinkimą yra aukščiau“.

Renginio organizatoriai žada visomis išgalėmis siekti užtikrinti dalyvių saugumą, tokį pažadą, anot V. Kolbešnikovos, yra davusi ir policija.

„Policijos pareigūnai irgi sakė, kad saugos eitynes. Mes turime savanorių, kurie prižiūrės eiseną. Mūsų interesas yra LGBT bendruomenė ir palaikantys, o ne tie, kurie priešinasi“, – tvirtino ji.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas penktadienį atmetė Kauno savivaldybės skundą dėl LGBTQ+ eitynių ir įpareigojo iki 18 valandos suderinti eitynių maršrutą.

„Kaunas Pride“ eitynės planuojamos šeštadienį. Organizatoriai jose tikisi apie 1 tūkst. dalyvių.

Kauno savivaldybė birželį nesuderino maršruto LGBTQ+ eitynėms miesto centre, motyvuodama vykdomais infrastruktūros atnaujinimo darbais ir neproporcingai dideliais nepatogumais miestiečiams.

Eitynių organizatoriai šį sprendimą apskundė Regionų apygardos administraciniam teismui ir jis rugpjūčio pradžioje įpareigojo Kauno miesto savivaldybės administraciją suderinti eitynių maršrutą nuo Soboro iki Laisvės alėjos pabaigos ir atgal, tačiau savivaldybė šį sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Savivaldybei nepalankus šio teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA