Įsimintinų kvapų ne kartą paskleidusios gamyklos vadovas dėl dvoko Kaune turi versiją | Kas vyksta Kaune

Įsimintinų kvapų ne kartą paskleidusios gamyklos vadovas dėl dvoko Kaune turi versiją

ELENA ŠOSTAKAITĖ, DOMINYKAS BIRŽIETIS 2021/08/24 19:19
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pastarosiomis dienomis batų padai Kaune tikrinami gerokai dažniau, tačiau nepageidaujamų darinių ant jų nerandama, mat mieste pasklidęs dvokas ne tokios lokalios kilmės. Smarvės specialistų-mėgėjų akys nukrypo į Kauno mechaninio biologinio atliekų apdorojimo (MBA) gamyklą, kur nuo rugpjūčio atliekamas remontas, tačiau gamyklą valdančios įstaigos vadovas tvirtina, kad Kauno MBA su šiuo kvapu nesusijusi.

Gamykloje keičiami biofiltrai

Rugpjūčio pradžioje Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (RATC) portale paskelbtas įspėjimas, kad nuo rugpjūčio 3 d. Kauno MBA bus atliekami biofiltrų įkrovos keitimo darbai ir kapitalinis skruberių remontas. Įstaiga pažymėjo, jog darbų metu viena iš dviejų Kauno MBA oro valymo sistemos linijų veikia visu pajėgumu ir į aplinką patenka tik išvalytas oras.

„Siekiant sumažinti galimą nemalonių kvapų sklaidą naudojamos mobilios kvapų užkardos. Planuojamas darbų atlikimo terminas – apie 3 sav. Atsiradus nenumatytiems darbams, biofiltro įkrovos keitimo ir skruberių remonto trukmė gali pailgėti. Iš anksto atsiprašome už galimą momentinę nemalonių kvapų sklaidą“, – nurodoma Kauno RATC žinutėje.

Vis dėlto už švarų Ramučių orą aktyviai kovojantis asociacijos „Mūsų teisė“ narys Darius Merkšaitis iškėlė versiją, kad smarvė sklisti gali kaip tik iš MBA dėl šiuo metu ten vykdomo remonto, kuris, įmanoma, užsitęs iki rugsėjo pabaigos. Tuo metu jeigu biofiltre atidirbęs medienos skiedrų mišinys būtų išgabentas į Lapių sąvartyną, anot vyro, vėjas dvoką galėtų atnešti iki Šilainių.

Kvapas ne toks

Kauno RATC direktorius Laurynas Virbickas „Kas vyksta Kaune“ pripažino, kad dėl smarvės MBA šiuo metu yra žiniasklaidos taikinyje, tačiau patikino smarvės šaltiniu esant ne Taikos prospekto gale stovinčią gamyklą.

„Esame visiškai ramūs, nes vėjas pučia iš šiaurės, mūsų gamykla yra Kauno pašonėje, rytuose, o kvapas, tarkime, jaučiamas ir Vytėnuose, prie „Megos“. Kaune tvyranti smarvė su MBA visiškai nesusijusi nei pagal vėjo kryptį, nei pagal kvapų specifiką. Pats kvapas yra kiek kitoks. Kas nori gali atvykti pauostyti pas mus į teritoriją, nuvažiuoti ten ir palyginti“, – kvietė L. Virbickas.

Kauno RATC darbuotojų manymu, dvokas gali sklisti nuo dirbamų laukų, elektrinių ar gamyklų, kurios prieš sezoną atlieka profilaktiką, bando užsikurti.

„Kvapas šiek tiek svilėsių, galbūt kas pradėjo šildyti namus malkomis, – svarstė L. Virbickas. – Pas mus atliekami remonto darbai tikrai negalėjo lemti kvapo sklaidos Vytėnuose ar Žaliakalny.“

Nuolat bendradarbiauja su aplinkosaugininkais

Pašnekovas pridėjo, kad matuoti kvapų jau buvo atvykę aplinkosaugininkai, rytoj bus daromi morfologijos tyrimai, o praeitą savaitę tyrimus atliko ekspertas iš Italijos.

„Pas mus viskas tvarkoje“, – konstatavo L. Virbickas, patikslinęs, kad atliekos iš biofiltro į Lapių sąvartyną nevežtos – šįkart parduotos įmonei, kuri jas išsigabeno pati.

Tuo metu Kauno RATC gamybos vadovas kone kiekvieną dieną kalba su aplinkosauga, važiuoja per jautriausias vietas. Smarvės bumas, pasak L. Virbicko, buvo pernai, kai MBA dar nebuvo sutvarkyta, o dabar imtasi priemonių, diegiamos naujos technologijos, Ramučių gyventojai apie atnaujinimus nuolat informuojami ir yra patenkinti, tad šioje situacijoje Kauno RATC gana ramūs.

D. Merkšaitis „Kas vyksta Kaune“ patvirtino, kad kvapų situacija dabar žymiai geresnė nei pernai, kai Ramučių gyventojai būrėsi į inscenizuotas gamyklos laidotuves. Šiemet Kauno rajone esą dvoktelėjo tik porą kartų, nors Šiaurės prospekte, vyro vertinimu, trenkia lyg sąvartyne.

Užslinko pirmadienio vakarą

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad miestiečių skundai dėl nosį riečiančio dvoko pradėjo plaukti pirmadienio vakarą. Karštuoju tašku įvardytas Baltų prospektas, Kuršių, Jotvingių, Šarkuvos gatvės Šilainiuose – čia nebuvo įmanoma atidaryti langų. Fekalijas kauniečiai uodė ir Dainavoje, Vilijampolėje.

Situacija ne ką pagerėjo antradienį: „Šilainiuose ir vėl smirda fekalijomis. Ryte nebesijautė, o dabar, 11 val., vėl neįmanoma laikyt langų atidarytų. Gal pavojinga sveikatai? Namie 1,5 m. vaikas, baisu į lauką eiti. Kas vyksta???“ – teiravosi skaitytojai.

Aplinkos apsaugos departamento atstovė Jurgita Jasiūnienė portalui patvirtino, kad dėl nemalonaus kvapo sulaukta pranešimų, inspekcijos pareigūnai aiškinosi, iš kur sklinda kvapai. Tiesa, paieškos vaisių nedavė.

„Šiandien Kauno inspekcijos pareigūnai atidžiai apžiūrėjo aplinkines teritorijas ir įmones, kol kas nenustatė iš kur sklinda kvapai. Primename, kad pajutę nemalonius kvapus gyventojai turėtų kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, nes kvapai yra šios institucijos kompetencija“, – apie 15.30 val. nurodė J. Jasiūnienė.

Naujausiais Aplinkos apsaugos agentūros Noreikiškių ir Petrašiūnų stočių duomenimis, oro užterštumas Kaune neviršija normų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA