Romainių gyventoja praskleidė problemų puokštę: per 14 metų mažai kas pasikeitė | Kas vyksta Kaune

Romainių gyventoja praskleidė problemų puokštę: per 14 metų mažai kas pasikeitė

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Romainiai – itin sparčiai auganti Kauno dalis, anot vietinių, primiršta miesto infrastruktūros planuotojų. Mažus vaikus auginančios šeimos čia pasigenda darželių ir pradinių mokyklų, o kituose mikrorajonuose ugdymo įstaigas lankantys moksleiviai namo žygiuoja siauromis šalikelėmis. Savivaldybė tvirtina, kad į pirmą klasę Romainiuose papulti nėra sunku, o naujas darželis jau projektuojamas – jo statybos numatomos kitais metais.

Rekonstruota mokykla užsipildė akimirksniu

„Švietimo ministerija teigia bendradarbiaujanti su savivaldybėmis, kad kiekvienam mokiniui būtų prieinamas ugdymas ir infrastruktūra. Bet Kauno savivaldybė nežengia koja kojon su ministerija, o eina savo senais pramintais keliais, kai Romainių vaikai yra vežiojami per visą Kauną“, – laišką „Kas vyksta Kaune“ pradėjo Romainių gyventoja Lina.

Moters teigimu, Romainiuose šiuo metu yra 2067 nepilnamečiai, o šis Kauno mikrorajonas yra vienas iš sparčiai besiplečiančių, čia daugiausia keliasi jaunos šeimos. Kaunietė žvalgosi į sostinės planus statyti net aštuonias naujas mokyklas, o Kaunas esą nenori matyti akis badančių problemų.

2018 m. rekonstruota Veršvų pradinė mokykla Romainiuose, kuri talpina apie 500 vaikučių. Po pirmų metų joje jau nebetilpo vaikučiai ir mokykla netenkina gyventojų poreikių, nuo šių metų panaikinta priešmokyklinė klasė. Rekonstruojant gyventojai buvo išsakę savo poziciją, kad vietoje Veršvų pradinės mokyklos norėtų darželio, o Vijūkų g. suformuotame sklype norėtų mokyklos.

Kauno savivaldybės sprendimas – vežiojimas į kitus mikrorajonus ir taip jau metai po metų, Romainių vaikai spėjo užaugti ir dabar turėdami savo vaikučių vis dar priversti vežioti po visą Kauną, kadangi per tiek metų savivaldybė nesugebėjo pastatyti normalios mokyklos“, – pirštu į ugdymo organizavimo spragas baksnoja moteris.

Kauno Veršvų gimnazijos pradinės mokyklos atidarymas Romainiuose

Jos teigimu, Romainių mikrorajono gyventojams savivaldybė vaikus siūlo vežioti į Šilainius, tačiau vietą ugdymo įstaigoje gauti praktiškai neįmanoma.

„Kauno savivaldybės siūlytose vietose, kaip Tado Ivanausko progimnazija, norinčių vaikučių labai daug ir rinks pagal mikrorajoną, Veršvų vidurinė mokykla Inkaro g. taip pat turi labai daug paraiškų ir ketina skirstyti pagal gyvenamą vietą, tad į šias mokyklas jau niekaip nepateks Romainių vaikai. Lieka tik Milikonių mokykla, kurioje keletas vietelių šiuo metu dar yra ir Šv. Kazimiero mokykla Sargėnuose, kurioje atsirado Švietimo skyriaus paprašyta nauja grupė, bet susisiekimas su Sargėnais labai sudėtingas“, – dėsto kaunietė.

Užkemša Kauno gatves

Moteris atkreipia dėmesį, kad Romainiai Kauno dalimi tapo dar 2007-aisias, tačiau nuo to laiko mikrorajonas svarbių pokyčių esą nesulaukė nei ugdymo organizavime, nei infrastruktūroje.

„Romainiai prijungti prie Kauno 2007 m., bet vis dar neturi valstybinio darželio, tėvai priversti vesti vaikučius į privačius darželius, kurių šiuo metu yra keturi ir žada dar atsidaryti naujas, kadangi negauna vietų aplinkiniuose mikrorajonuose.

Romainių vaikučiai užkemša darželius Šilainiuose, taip sudarydami nepatogumų Šilainių gyventojams, bet vis tiek buvo pasirinkta statyti naują darželį Kuršių gatvėje, o ne Romainiuose. Kodėl toks neapskaičiuotas sprendimas?“ – klausia romainiškė.

Tuo metu Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos Onos Gucevičienės teigimu, statistikos, kiek Romainiuose gyvenančių vaikų priversti eiti į privačius darželius, savivaldybė neturi.

„Statistikos apie tai, kiek vaikų lanko privačius darželius, neturime. Tačiau jie gali rinktis ir kitas ikimokyklinio ugdymo įstaigas, kaip ir kitų mikrorajonų vaikų tėvai. Romainiai yra priskirti Šilainių seniūnijai, todėl tikėtina, kad daug vaikų eina į darželius, esančius būtent šioje seniūnijoje. Be to, tėvai darželius dažnai renkasi ne tik pagal gyvenamąją vietą, tačiau ir pagal tai, ar jis yra pakeliui į darbą ar šalia jo“, – teigė O. Gucevičienė.

Labiausiai trūksta darželio ir šaligatvių

Kaunietės Linos teigimu, Romainiuose labai trūksta valstybinio darželio, kadangi didžiąją mikrorajono gyventojų dalį sudaro jaunos šeimos.

„Šis rajonas stipriai besiplečiantis. Savivaldybė į tai visai nereaguoja ir siūlo vaikučius vežioti į kitus rajonus, taip Romainių gyventojai užkemša gatves. O tuos tėvelius, kurie pasirenka vaikučius vesti į privačius darželius, ir toliau persekioja problemos, kadangi Romainiuose pradinė mokykla atsisakė formuoti priešmokyklines klases dėl didelio skaičiaus norinčių patekti į pirmą klasę.

Bet net ir gavę vietą kitur, vyresni vaikučiai grįždami iš kitų mikrorajonų kiekvieną dieną rizikuoja – jie priversti eiti nesaugiomis pakelėmis, kadangi XXI amžiuje Romainiuose vis dar nėra šaligatvių“, – mikrorajono problemas vardija moteris.

Viena pavojinga situacija Romainiuose pernai rudenį užfiksuota vaizdo registratoriumi. Medžiagoje matyti, kaip Liucijanavos gatvės kelkraščiu mokyklon skubanti mergaitė suklumpa ir krenta į važiuojamąją kelio dalį. Laimei, tuo pat metu gatve važiavęs automobilis spėjo pristabdyti, o mažametė tučtuojau atsistojo.

Projektas ruošiamas

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Artūras Andriuška, naujo darželio statybos Romainiuose turėtų prasidėti jau kitąmet.

„Šiuo metu rengiamas techninis projektas darželio Romainiuose (Vijūkų g. 78) statybai, jį paruošti planuojama dar šiais metais. Kitąmet turėtų prasidėti naujo 14 grupių lopšelio-darželio statybos. Tad nors kol kas darželio šiame mikrorajone nėra, tačiau jau labai greitai mažieji miesto gyventojai ir jų tėveliai galės džiaugtis nauja mokslo įstaiga“, – teigė A. Andriuška.

Tėvams išlaidų neapmokės

Anot O. Gucevičienės, tėvams, kurie neturi sąlygų ikimokyklinio ar priešmokyklinio amžiaus vaikus vežti į kitą mikrorajoną, išlaidos nėra dengiamos.

„Ikimokyklinis ugdymas yra savarankiškoji savivaldybės funkcija, todėl Kaune darželiai nėra suskirstyti pagal gyvenamąją vietą. Tėvai, įtėviai arba vaikų globėjai gali pateikti prašymus iš karto į dvi įstaigas, o tada pasirinkti kur bus vedamas jų vaikas.

Siekiant užtikrinti vaikų patekimą į Šilainių seniūnijoje esančias ugdymo įstaigas, Kuršių g. įsikurs naujasis 12 grupių darželis. Planuojama, kad jame bus keturios lopšelio grupės po 15 vaikų, šešios darželio ir dvi priešmokyklinio ugdymo grupės po 20 vaikų, iš viso – apie 220 vietų. Šio darželio atidarymas numatomas 2022 metais“, – komentavo O. Gucevičienė.

Pradines klases Romainiuose galės lankyti visi norintys

Pasiteiravus, kaip Romainiai atrodo kitų mikrorajonų kontekste, O. Gucevičienė tvirtino, kad šioje Kauno dalyje gyvenančiam vaikui vietą pirmoje klasėje gauti nėra sunku.

„Pagal iki šios dienos pateiktą prašymų skaičių į pirmas klases, gimnazija gali sutalpinti visus pageidaujančius mokinius. Tačiau, atsižvelgiant į tai, jog priėmimas vyksta per elektroninę prašymų registravimo sistemą iki gegužės 31 d., duomenys dar gali keistis.

Taip pat, Kauno Veršvų gimnazijai leista komplektuoti šešias pirmąsias klases po 24 mokinius, t. y. iš viso 144 mokinius. Trys pirmosios klasės (72 mokiniai) bus komplektuojamos Romainių g. 28 esančiame pastate ir trys pirmosios klasės (72 mokiniai) – Inkaro g. 9A esančiame pastate“, – komentavo Švietimo skyriaus vedėja.

Veršvų gimnazijoje bus formuojamos šešios pradinukų klasės / R. Tenio nuotr.

Lėšų šaligatviams nėra, bet naujovės laukia

Tuo metu Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis „Kas vyksta Kaune“ informavo, kad šiais metais lėšų Romainių mikrorajono šaligatvių remontui ir įrengimui numatyta nėra.

„Tačiau 2020 metais buvo pradėti Mosėdžio g. remonto darbai, kurie jau labai greitai bus pabaigti. Miesto gyventojai galės džiaugtis naujais šaligatviais ir suremontuotu tiltu prie Mosėdžio g.“ – pridūrė A. Pakalniškis.

Jo teigimu, šiuo metu rengiamas ir Romainių g. techninis projektas, kurio metu bus ne tik rekonstruojama gatvė, tačiau ir įrengiami šaligatviai, dviračių takai, apšvietimas, saugios perėjos ir parkavimas šalia gatvės.

„Tad šiame mikrorajone laukia nemažai teigiamų pasikeitimų ir naujovių“, – reziumavo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA