Išeivijoje dirbantys psichologai virtualiai susijungs į Kaune organizuojamą kongresą | Kas vyksta Kaune

Išeivijoje dirbantys psichologai virtualiai susijungs į Kaune organizuojamą kongresą

Asociatyvi / LAS - L. Garbačausko nuotr.

Pasaulinė pandemija koreguoja ir atideda daugelį svarbių renginių, tačiau yra tokių, kurių atidėti tiesiog nebegalima. Vienas tokių renginių – šią savaitę nuotoliniu būdu prasidėjęs Lietuvos psichologų kongresas „Patirtis be sienų“, kurį drauge su Lietuvos psichologų sąjunga Kaune šiemet organizuoja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto dėstytojai.

Didžiausias psichologų renginys

Pasak renginio organizatorių, kongresui šiemet sukanka jau dešimt metų, o jo nepertraukiamą kasmetinį organizavimą pernai sutrukdė COVID-19 pandemija. Kaune fiziškai turėjęs įvykti renginys, į kurį kasmet iš įvairiausių pasaulio kraštų susirenka psichologijos specialistai lietuviai, pakviesti pasidalinti kitose šalyse sukaupta profesine patirtimi su mūsų šalies psichologais, buvo nukeltas vieneriems metams.

Besitęsianti pasaulinė pandemija parodė, kad fiziškai susitikti psichologijos lauke dirbantiems specialistams ir šiemet nepavyks, tačiau buvo akivaizdu, kad tradicinis renginys itin reikalingas dar ir dėl padidinto poreikio spręsti su pandemija susijusius iššūkius žmonių psichinei sveikatai. Tad priimtas sprendimas renginį organizuoti nuotoliniu būdu kongreso dalyvių ir svečių sutiktas itin džiaugsmingai ir jau šį pirmadienį prasidėjo prieškongresiniai renginiai ir virtualūs susitikimai.

„Tai yra tradicinis, didžiausias psichologų renginys Lietuvoje, kurio tikslas – dalintis idėjomis, naujovėmis, aptarti įvairių šalių problematiką, ieškoti sprendimų. Šiemet renginį organizuoja LSMU MA VSF Sveikatos psichologijos katedra, o prie renginio pakvieti virtualiai prisijungti daugybė specialistų, dirbančių išeivijoje“, – sako prof. dr. Nida Žemaitienė, kuri yra ir Sveikatos psichologijos katedros vedėja. Pasak N. Žemaitienės, kongresas unikalus tuo, kad yra tarptautinis, bet jame dalyvauja lietuviai, dirbantys visame pasaulyje, o toks pasidalinimas patirtimi daro šį renginį išskirtiniu.

„Mūsų tikslas yra kartu ieškoti sprendimų kiekvienai problemai, dalintis patirtimis, keistis nuomonėmis ir idėjomis. Esu įsitikinusi, kad kiekvienas iššūkis yra ir galimybė, tokiu tapo ir mūsų susitelkimas organizuoti kongresą nuotoliniu būdu, nuoširdžiai dėkoju visiems prisidėjusiems, kad šis renginys virtualioje erdvėje įvyktų“, – sako Sveikatos psichologijos katedros vedėja.

LSMU MA VSF Sveikatos psichologijos katedros vedėja prof. dr. Nida Žemaitienė/ LSMU nuotr.

Pranešėjai iš skirtingų šalių

Pagrindiniai kongreso renginiai prasidės šį penktadienį ir tęsis iki šeštadienio vakaro. Planuojama išklausyti plenarinių pranešėjų iš Lietuvos, Austrijos, Danijos, Norvegijos ir JAV, visi pranešėjai yra išeivijoje dirbantys lietuviai, tad kongresas vyks lietuvių kalba. Kai kuriuos kongreso renginius socialinėse platformose galės stebėti ir neregistruoti dalyviai.

„Renginio pavadinime užkoduota žinutė – patirtis be sienų – rodo esminę renginio vertybę, kad siekiame būti atviri, dalintis patirtimi, žiniomis, drauge ir pripažįstame, kad ir psichinės sveikatos temos neturi sienų, kaip ir šių dienų didžiausias iššūkis – pasaulinė pandemija. Jai ir su ja susijusioms temoms taip pat bus skirta nemažai dėmesio kongrese“, – sako N. Žemaitienė.

Pasak Lietuvos psichologų kongreso „Patirtis be sienų“ organizacinio komiteto pirmininkės Raimondos Petrolienės renginyje vyks daug paralelinių mokslinių-praktinių sesijų, stendinių ir žodinių pranešimų, diskusijų bei simpoziumų, kuriuos išklausyti pasirengę 428 kongreso dalyviai – tiek šiuo metu registravosi narių. „Dalyvių gali būti ir daugiau, nes renginį stebėti, jame dalyvauti kvietėme nemažai svečių, valstybės institucijų, nevyriausybinių organizacijų, žiniasklaidos atstovų“, – sakė R. Petrolienė.

Pirmadienį prasidėjo išankstiniai Lietuvos psichologų kongreso renginiai / LSMU nuotr.

Pandemijos iššūkiai ir galimybės

Kalbintos pašnekovės neslėpė, kad kongreso organizavimas virtualioje erdvėje ir organizatoriams tapo nemenku iššūkiu, nes renginio dalyviai ir svečiai iki šiol buvo pripratę, kad šalia oficialios programos vyksta daug neformalaus bendravimo. Bandoma tokiam formatui išnaudoti ir virtualią erdvę – kongreso dalyviai bus pakviesti į nuotolinį Pomėgių kambarį, kuriame turės galimybę pasidalinti mintimis apie savo pomėgius.

Taip pat vyks virtuali ekskursija po LSMU Veterinarijos akademijos miestelį, kuriame turėjo vykti gyvas renginys. Renginio programoje ir kūno terapeutės vedama somatinė meditacija bei nuotolinis kongreso atidarymo vakaras, kuriame dalyvaus žinomas atlikėjas Jurgis Didžiulis.

„Suprantame, kad visi gyvename iššūkių laikotarpyje, kurio metu ne tik visuomenė, kiekvienas asmuo, bet ir mes – psichologai turime persvarstyti realybę, įsivertinti, ką šis laikmetis mums davė, kokias pamokas išmokome, kokias perspektyvas matome“, – pabrėžė N. Žemaitienė. Pasak jos, viso pasaulio medikai patyrė ir tebepatiria daugybę iššūkių, apie kuriuos reikia kalbėtis, spręsti. Vienas tokių psichologams – konsultacijos nuotoliniu būdu. Antravertus, įgyti gebėjimai leidžia psichologinę pagalbą padaryti žmonėms labiau prieinama.

„Aš labai pasitikiu žmogaus prigimtimi, gebėjimu prisitaikyti, adaptuotis – turime palaikyti vieni kitus šiame procese“, – sako ji.

Penktadienį ir šeštadienį kongrese bus nagrinėjamos ne tik šios, bet ir kitos ne mažiau aktualios temos – dirbtinio intelekto, vaikų psichologijos, asmenybės sutrikimų, savižudybių ir smurto prevencijos bei kitos opios problemos, kurioms spręsti psichologai siūlo savus metodus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA