Ramina kvietimą vakcinuotis žinute gavusius kauniečius – pristatyta nauja sistema | Kas vyksta Kaune

Ramina kvietimą vakcinuotis žinute gavusius kauniečius – pristatyta nauja sistema

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vis daugiau kauniečių kreipiasi į „Kas vyksta Kaune“ redakciją su pasipiktinimais ir nuostaba dėl gautų žinučių, jog jie yra užregistruoti skiepui, nors patys nesiregistravo. Pasidomėjus, situaciją paaiškino Kauno poliklinikos vadovas Paulius Kibiša.

„Gavau žinutę, kad aš esu užregistruotas skiepytis „AstraZeneca“ vakcina. Tai mane labai nustebino, nes aš persirgęs spalio 20 dieną COVID-19 ir turiu teigiamus antikūnus. Aš bandžiau skambintis tuo nurodytu numeriu, tai nežinau, gal dvi valandas bandžiau prisiskambint, bet taip ir neišėjo susisiekti bei paklausti kokiu principu jie kviečia žmones.

Ar jie čia gavo daug labai tų vakcinų ir urmu ima, bet šiaip aš tai grupei 65 ir vyresnių nepriklausau, registratūra sakė nieko nežino, tai man labai keista. Aš tiesiog noriu atsisakyt, kad kažkas kitas gautų tą skiepą, nes aš tikrai neisiu rytoj, nes turiu antikūnų ir man nereikia dabar dar skiepytis. Man labai įdomu kokiu principu jie siunčia tas žinutes“, – pasakojo į redakciją skambinęs vyras.

Anksčiau paskelbus, jog Kaune savaitgaliui pasiskiepyti pakviesta daugiau nei 6 tūkstančiai kauniečių, portalo žurnalistai susisiekė su Kauno poliklinikos vadovu P. Kibiša, kuris paaiškino kaip šiuo metu yra informuojami ir kviečiami vakcinuotis kauniečiai.

„Yra skaičiuojama pagal tai kiek išsiųsta žinučių, tačiau mes paleidome ir saviregistraciją nuo kovo pradžios, dabar suintensyvinome ją ir šiandien pradėjome skiepyti sekančią prioritetinę grupę, tai yra turinčius lėtinių ligų ir juos taip pat informuosime trumpąja žinute. Yra atvira ir saviregistracija internetu, na ir matome, kad labai aktyviai vakcinuojasi kauniečiai, labai džiaugiamės tuo“, – teigė P. Kibiša.

Atidarytas didžiausias Lietuvoje vakcinavimo centras
P. Kibiša / R. Tenio nuotr.

Kauniečiams nerimaujant dėl gaunamų žinučių, nors jų manymu jie nepatenka į prioritetines grupes ar apskritai šią akimirką skiepo neturėtų gauti, poliklinikos vadovas patikina, kad informacija buvo siunčiama žmonėms, atitinkantiems reikiamus kriterijus, todėl tai greičiausiai nėra IT sektoriaus padaryta klaida.

„Ministerija paskutiniame aprašo papildyme yra pateikusi visą eilę diagnozių, Tarptautinės Ligų Kvalifikacijos (TLK) kodų, su kurias galima skiepyti šią prioritetinę grupę, todėl mums labai palengvino darbą, nes mes automatiškai išfiltravome visą duomenų bazę savo pacientų pagal tas ligas ir kodus. Jeigu atitinkama liga buvo kada nors diagnozuota, tai žmogus gavo žinutę. Duomenis mes ėmėm iš savo duomenų bazės ir registro“, – situaciją paaiškino jis.

Pranešimai galėjo dubliuotis

Kauno poliklinikos vadovas neatmeta galimybės, jog galėjo įsivelti klaida, jei gyventojai patenka į kelias prioritetines grupes, tad žmonės turi atkreipti dėmesį į savo būklę ir į faktą, ar jau anksčiau nebuvo skiepyti kitokia vakcina.

„Gali būti, jei kada nors buvo diagnozuota liga, įeinanti į šį prioritetą, tai žmogus gavo žinutę, jeigu jis yra mokytojas, gali būti, kad žinutės susidubliavo. Jei tai besilaukianti moteris, tai irgi, mes sistemoje negalime išfiltruoti tokių duomenų, tai galėjo būti tam tikrų susidubliavimų, tačiau jei jau tas žmogus yra paskiepytas, tai jis žino, kad jei gavo vienokio gamintojo vakcinos dozę, tai be abejo jis neturi vakcinuotis kita vakcina, greičiausiai tai yra klaida“, – apie galimus nesklandumus aiškino jis.

„Mes gavom nusiskundimų, kad darželio auklėtoja, kuri paskiepyta dviem dozėm vienokio gamintojo vakcina, gavo pakvietimą kitokiai, tai dabar piktinasi, tačiau tai tiesiog kiekvienas gyventojas turėtų žinoti, kad kiekviena Lietuvoje registruota vakcina yra skiepijama du kartus, nereikia maišyti dviejų skirtingų“, – patikslino P. Kibiša.

Neatvykus vakcinos nebus išmetamos

Daugeliui skaitytojų, kurie gavo trumpąsias žinutes apie kvietimą skiepytis, iškilo klausimas ar jiems neatvykus, ta vakcina nebus prarasta, todėl visi suskubo skambinti į vakcinavimo centrą, jog galėtų atšaukti savo registraciją, jei jie manė, kad jiems šis skiepas nėra reikalingas, tačiau poliklinikos vadovas patikino, kad prarastų vakcinų tikrai nebus ir jos galės būti panaudotos kitiems gyventojams.

„Jei registruoti asmenys ir neatvyksta, tai dabar mes tų vakcinų neprarandame. Anksčiau buvo 31 vakcina prarasta, kai mes turėjome tik vieno gamintojo vakciną, kurios galiojimo laikas buvo 6 valandos, tai jei neateidavo tie kur užsiregistravę, mes neturėjome kitokio pasirinkimo. Tačiau dabar ši problema išspręsta ir rastas būdas tą vakciną išsaugoti.

Realiai žiūrint, tai yra labai nedidelis kiekis prarastas, lyginant su tuo, kad mes jau link 100 tūkst. artėjam paskiepytų žmonių, o prarastų vakcinų nedaugėja. Žmonės gali nesibaiminti, tikrai nedings, jei jie neateis. Iškeliant milijoną duomenų, gali pasitaikyti klaidų, tad mes labai atsiprašom ir laukiam geranoriškumo ir supratimo iš žmonių“, – pašnekovas ramino žinutes gavusius, bet atvykti neplanuojančius gyventojus.

P. Kibiša atkreipė dėmesį, kad bandant susisiekti su kiekvienu asmeniu atskirai, procesas užtruktų gerokai ilgiau ir Kaunas nebūtų pirmaujantis didmiestis vakcinavime, anot Kauno poliklinikos vadovo, viskas vyktų labai lėtai ir galbūt vietoj 15 proc. paskiepytų kauniečių būtų tik 5 proc.

Pritrūko laiko informuoti gyventojus

Gautos žinutės suglumino kauniečius, nes informacijos apie planuojamą kvietimą jie nepastebėjo – pašnekovo teigimu, ne komunikacijos, o laiko pritrūko, kad būtų kokybiškai paskleista informacija apie tai, jog gyventojai bus kviečiami trumposiomis žinutėmis.

„Pritrūko laiko iš tikrųjų. Mes tą funkcionalumą paleidome jau prieš mėnesį maždaug, bet dabar buvo paleista didelė grupė ir vien tik pas mus, mūsų poliklinikoje, šios grupės pacientų turime per 93 tūkst. Tai įsivaizduokite iš 170 tūkst. pacientų bazės, turim 93 tūkst. šios grupės asmenų. Aišku, kad gali pasitaikyti klaidų ir iš karto atsiprašome už visus nesusipratimus.

Jei gavo žinutę žmogus, kuris yra neskiepytas, tai atvykus jis tikrai gaus tą skiepą, todėl ir kviečiame žmones, kad būtų kuo daugiau gyventojų efektyviai paskiepyti. Nebent tas žmogus labai nori trečio skiepo, kuriam susidubliavo žinutės, tai net jam atvykus, mūsų gydytojai, pro kuriuos praeina žmonės, greičiausiai jam pasakys, kad trečio skiepo jam nereikia“, – pasakojo P. Kibiša.

Šventes paliks poilsiui

„Papildomai prie savo personalo, mes esame sudarę darbo sutartį su 20 gydytojų rezidentų, turime tikrai daug gydytojų, pro kuruos kaip pro filtrą pirmiausiai praeina visi žmonės ateinantys ir tikrai jei kompiuteris padarė klaidą, tai mes darome viską, kad žmogus tą klaidą eliminuotų ir nebūtų jokių nesusipratimų“, – patikino jis.

P. Kibiša atkreipė dėmesį, jog šeštadienį vakcinacijai užregistruota daugiau nei 6 tūkst. žmonių, tačiau sekmadienį ir pirmadienį vakcinavimo centras nedirbs ir darbai bus pratęsti antradienį.

„Šeštadienį esam pakvietę 6,5 tūkst. kauniečių, žiūrėsim kiek ateis. Jeigu skiepytume sekmadienį ir pirmadienį, tai išbaigtume vakcinas jau trečiadienį, tai reiškia, kad mūsų darbuotojai turėtų dirbti per didžiąsias šventes, o paskui viduryje savaitės turėtų sėdėti be darbo – būtų tikrai apmaudu ir bereikalinga.

Turime ir su savivaldybe sutarimą, ir prezidentui buvo ketvirtadienį pristatytas šis dalykas, ir buvo priimtas sprendimas, kad kiekviena savivaldybė individualiai priima sprendimus pagal savo vakcinų atsargas ir pagal savo skiepijimo galimybes, tai mes šiuo metu turbūt vieni iš sėkmingiausių, vieni iš greičiausiai beskiepijančių. Savo darbus atlikome darbo dienomis ir per išeigines darbuotojams linkim pailsėti, nusiteikti ir su viltimi laukti to tamsos nušvitimo, kaip ir priklauso per Velykas“, – palinkėjimą švenčių proga išsakė Kauno poliklinikos vadovas P. Kibiša.

Visi balandžio 3 dienai pakviesti kauniečiai bus skiepijami „AstraZeneca“ vakcina.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA