Vienu brangiausiu Kauno biudžetui atsiėjusiu metų renginiu pretenduoja tapti M.A.M.A. apdovanojimai | Kas vyksta Kaune

Vienu brangiausiu Kauno biudžetui atsiėjusiu metų renginiu pretenduoja tapti M.A.M.A. apdovanojimai

Praėjusį sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje vykęs muzikinių apdovanojimų renginys M.A.M.A. bei Kauno savivaldybės šio renginio organizavimui skirta 45 tūkst. eurų suma paskatino portalą „Kas vyksta Kaune“ panagrinėti, kokiems renginiams ir kokias mokesčių mokėtojų sumas, skiria Kauno miesto savivaldybė.

Sunku rasti sąsajų su Kaunu

Dalis Kaune vykstančių kultūros renginių, kuriuos mieste organizuoja ne iš biudžeto išlaikomos organizacijos, yra remiami pagal programą „Iniciatyvos Kaunui“. Užėjus į oficialų šios programos puslapį kaunas.lt svetainėje randame ir šios programos aprašymą, kuriame skelbiama, kad programai paraiškas gali teikti nevyriausybinės organizacijos ir miesto bendruomenės, norinčios prisidėti prie Kauno problemų sprendimo. Šios programos metu miestas finansuoja ne organizacijas, bet projektus, kurie sprendžia aktualias problemas ir yra orientuoti į aiškius rezultatus, rašoma apraše.

M.A.M.A apdovanojimai buvo įsteigti 2000 metais ir buvo teikiami geriausiai šalyje parduodamų įrašų atlikėjams ir leidėjams, tačiau pasikeitus situacijai rinkoje, šie apdovanojimai kurį laiką buvo tapę nebeaktualūs, todėl M.A.M.A. įsteigtos Patariamosios tarybos iniciatyva 2014 metais šie apdovanojimai atgaivinti pagal kitą konceptą. Pakoregavus nuostatus nuspręsta tęsti šalyje geriausiai parduodamų albumų ir singlų apdovanojimus, kuriuose skelbiami 15 skirtingų kategorijų laimėtojai, o viską vainikuoja kelias valandas trunkanti muzikos šventė.

Visą šį aprašą, kuriame nė žodžiu neminimos sąsajos su Kaunu, galima rasti oficialiame Muzikos asociacijos, kurios pirmininku yra Martynas Tyla, Metų apdovanojimų tinklapyje. Vienintelė galima sąsaja su Kaunu, kad dažnai apdovanojimus čia pelno atlikėjai iš Kauno, o tarp juos teikiančios asociacijos steigėjų – Algirdo Kaušpėdo, kuris yra pagrindinės Kauną valdančios politinės jėgos – visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ narys, pavardė.

Kauno „Akropolis“ – tik pavedimų vykdytojas

Paaiškėjus, kad dėl galimų karantino taisyklių pažeidimų skandalingai pagarsėjusiam šių metų M.A.M.A. renginiui Kauno savivaldybė šių metų pradžioje pagal programą „Iniciatyvos Kaunui“ dar ir skyrė solidžią sumą, kilo dar didesnis sujudimas. Praėjusį trečiadienį apie tai LRT žurnalistams aiškinosi mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Jarusevičius, o kandaus Andriaus Tapino posto pro akis nepraleido ir dauguma kauniečių.

Bandydamas „išsukti“ situaciją Kaunui palankia linkme T. Jarusevičius pats klydo ir painiojosi. Pavyzdžiui, patarėjas teigė, kad „prie laidos filmavimo paramos prisidėjo ne tik Kauno savivaldybė, kadangi organizatoriai prašė didesnės sumos, buvo surastas papildomas rėmėjas, kaip rašė LRT, 20 tūkst. eurų prisidėjo ir Kauno „Akropolis“. Tačiau „Iniciatyvos Kaunui“ puslapyje skelbiama, kad M. Tylos paraiškai tenkinti skirta 65 tūkst. eurų, tad panašu, kad pradžioje skyrusi visą prašomą sumą, kažkuriuo metu savivaldybė persigalvojo.

Kaip kalba daugiau apie finansavimo niuansus Kaune žinantys renginių organizatoriai, Kauno „Akropolio“ skirta suma – ne geranoriškas sprendimas, padėti organizuoti „svarbų“ Kaunui renginį, o pačios savivaldybės primestas nurodymas. Pasirodo, už tai, kad „Akropoliui“ kažkada buvo leista naudotis miesto lėšomis įrengtomis parkavimo aikštelėmis, buvo ir susitarimas, kad prekybos centras taps Kaune organizuojamų svarbių renginių rėmėju. „Tai ir tapo, bet nebūtinai parėmė tą, ką norėjo. Parėmė tą, ką liepė miesto valdžia“, – ironiškai sakė nenorėję pavardės skelbti renginių organizatoriai.

M.A.M.A. Kaunui atsiėjo brangiausiai

Pasigilinus, o kaip remiami kiti Kaune organizuojami ir ilgametes tradicijas turintys, kauniečiams svarbūs ir brangūs festivaliai bei renginiai, garsinantys mūsų miestą ir ypač per karantiną išgyvenantys sunkias sąlygas, paaiškėjo, kad situacija išties kurioziška. Mat vos vieną vakarą „Žalgirio“ arenoje vykstantis renginys iš programos „Iniciatyvos Kaunui“ šiemet susišlavė didžiausią sumą.

Tarp kitų programai paraiškas pateikusių organizatorių, pavyzdžiui, visą vasarą kiekvieną savaitę organizuojamų Pažaislio muzikos festivalio renginių ciklo rengėjams skirta vos 40 tūkst. eurų. 26-ąjį kartą Kaune ir jo apylinkėse organizuojamas festivalis geba pritraukti ne tik iškiliausias klasikinės muzikos žvaigždes, atsivežti profesionalius chorus, orkestrus, bet ir garsina daugelį Kauno vietovių, didina miesto patrauklumą.

Kultinio džiazo festivalio „Kaunas Jazz“, kasmet į Kauną sutraukiančio ne tik miestiečius, bet ir svečius iš kitų miestų organizatoriams teskirta 34 tūkst. eurų. Nors festivalis kasmet surengia gyvus koncertus skirtingose miesto erdvėse, o į Kauną geba atvežti pasaulinio garso džiazo atlikėjus, panašu, miesto vadovai skeptiškai vertina ne tik klasikinę muziką, bet ir intelektualųjį džiazą.

Tiesa, kiek daugiau pinigų nei pastariesiems paskirta tarptautiniam festivaliui „Operetė Kauno pilyje“ – 60 tūkst. eurų. Ypač tarp vyresnio amžiaus miestiečių populiarų operečių savaitgalį, kuris surengiamas Valstybės dienos – Liepos 6 d. proga, organizuoja VšĮ „Baritonų trio“, kurio pavadinimas kildinamas to paties vardo kūrybinio trio, kurio vienas iš narių Valstybinio muzikinio teatro direktorius, aktyvus visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ narys Benjaminas Želvys. Muzikinio teatro atlikėjai – dažni svečiai ir festivalio scenoje.

Penktas pagal finansavimo eilutę – vienos dienos renginys „Bike Show Millennium 2021“ – jam organizuoti savivaldybė skyrė 8,5 tūkst. eurų.

Savivaldybė įvardina, kaip klaidą

Tačiau pagal finansavimo dydį programoje „Iniciatyvos Kaunui“ pirmoje vietoje vis tiek išlieka viešajai įstaigai „M.A.M.A. pramogos“ skirta 65 tūkst. suma. O tai, kad ji sumažėjo dėl atsiradusio Kauno „Akropolio“ rėmimo, programoje kol kas neatsispindi. Į pakartotiną portalo „Kas vyksta Kaune“ užklausą viešųjų ryšių skyriaus atstovas Arnoldas Bukelis sako, kad finansavimo lentelėje bus likusi klaida – VšĮ „M.A.M.A. pramogos“ skirta 45 tūkst. eurų.

„Jei skiria finansavimą, sakau „ačiū“ ir į svetimas kišenes nesidairau“, – apie Kauno savivaldybės festivalio „Kaunas Jazz“ organizavimui skirtą sumą sako festivalio įkūrėjas ir organizatorius Jonas Jučas. Jis teigia, kad tam, kad vertinti, kam ir kiek skyrė miesto valdžia pinigų, visų pirma reikia žinoti susitarimus ir, ko buvo siekiama. „Sakyčiau, jei M.A.M.A. būtų skirta tokia suma, kai jie galėjo ir bilietus pardavinėti, tai ir man tada pasirodytų neteisinga, bet čia gal skirta, jog renginys vyktų „Žalgirio“ arenoje, kurios nuoma, kai negali parduoti bilietų, tampa svarbia eilute renginio biudžete, o į miestą pinigai per arenos nuomą, paslaugas sugrįžta“, – spėliojo J. Jučas.

Kalbinti renginių organizatoriai teigė, jog panašaus renginio organizavimui arenos nuoma galėtų atsieiti nuo 5000 iki 10000 eurų, priklausomai nuo užsakytų paslaugų, nuomos trukmės, kitų aplinkybių.

Dėl nedidelio miesto savivaldybės skiriamo finansavimo Pažaislio muzikos festivaliui, jį organizuojančios viešosios įstaigos vadovė Giedrė Mikaitienė – mažiau diplomatiška. Ji nuoširdžiai apgailestavo, kad kasmet Kaune vykstančio, gilias tradicijas turinčio ir ne tik Kauną, bet ir Lietuvą garsinančio klasikinės muzikos renginių ciklo organizavimui miestas kiekvienais metais skiria vis mažesnį finansavimą. „Ypač šiemet buvo skaudu, kai pamatėme, kad, lyginant su pernai, 6 tūkst. eurų parama sumažinta, o juk festivalį bus dar sudėtingiau organizuoti, lankytojų dėl pandemijos galėsime pakviesti mažiau, mažiau parduosime bilietų. Rankos svyra, kai pagalvoji, kad labai norisi išlaikyti aukštą profesionalumo lygį, tačiau Kaunui tai, atrodo, mažai rūpi“, – sako G. Mikaitienė.

VšĮ „Pažaislio muzikos festivalis“ vadovė atkreipė dėmesį, kad įstaiga yra registruota Kaune, o vien per 2019 metus iš įstaigos darbuotojams ir atlikėjams sumokėto atlygio į miesto biudžetą įplaukė beveik 30 tūkst. eurų Gyventojų pajamų mokesčio. Panašiai dar tokia pati suma išleista perkant iš mieste įsikūrusių įmonių festivalio organizavimui reikalingas paslaugas – samdoma saugos tarnyba, nuomojama sceninė įranga ir kt.

Kitiems finansavimas – trupiniai

Viso programoje „Iniciatyvos Kaunui“ šiemet numatyta finansuoti 31 paraišką. Be paminėtųjų penkių, kurios gavo didžiausias sumas, visiems  kitiems sumanymams skirta simboliškai – 6, 5, 4, 3 ir mažiau tūkst. eurų. Inovatyviai ir netradicinei Šiuolaikinio cirko festivalio „Cirkuliacija’ 21“ bendruomenių programai 2021 m. skirta 5 900 eurų. 52-ajai respublikinei kaimo kapelų šventei – varžytuvėms „Grok, Jurgeli 2021“ surengti – 6000 eurų.

26-ojo tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ organizavimui Kaune – 5000 eurų. O visą vasarą veiksmą Kauno senamiestyje judinančiai renginių programai „Kauno senamiestis gyvai“ – vos 4200 eurų. Tarptautinis 57-asis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris 2021“ Kaune nusipelnė 2560 eurų paramos, o mažiausias finansavimas prioritete „Auganti kultūra – augantis Kaunas“ skirtas Tarptautiniam chorų sakralinės muzikos festivaliui „Cantate Domino“ – vos 1 750 eurų.

Dar kartą atkreipiame dėmesį, kad programa „Iniciatyvos Kaunui“ yra skirta finansuoti nevyriausybinių organizacijų ir ne  biudžeto lėšomis išlaikomų įstaigų projektus. Kauno miesto iš biudžeto išlaikomų įstaigų organizuojami renginiai finansuojami iš savivaldybės Ekonominės raidos skatinimo programos. Atsivertus ją, galima rasti ir „Iniciatyvos Kaunui“ eilutę – programai šių metų biudžete viso skirta 300 tūkst. eurų.

Antroje vietoje pagal įstaigos renginiams skiriamą finansavimą galima išskirti Kauno kultūros centrą, kurio organizuojamiems Kauno miestui svarbiems renginiams numatyta skirti 513 tūkst. eurų. Pirmoje vietoje pagal renginiams Kaune skiriamą finansavimą šioje programoje ženkliausiai išsiskiria „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ įgyvendinimui numatyta suma, šiemet iš miesto biudžeto tam numatyta skirti 3,4 mln eurų, kitąmet – virš 13 mln eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA