Eiguliuose aptikti kapinėms nebūdingi radiniai: baiminasi, kad įtraukta juodoji magija | Kas vyksta Kaune

Eiguliuose aptikti kapinėms nebūdingi radiniai: baiminasi, kad įtraukta juodoji magija

delfi.lt 2021/04/02 20:45
DELFI nuotr.

Kauno Eigulių kapinėse užfiksuotas šiurpus incidentas. Kapinėse rasta daiktų skirtų apeigoms atlikti. Ant takelio padėtas žalios mėsos gabalas, tortas, kiaušinių ir kitų daiktų, kurie, kaip aiškina specialistai, skirti dvasioms iškviesti.

Radiniai buvo du – skirtingomis dienomis, bet viena po kitos. Jų turinys skyrėsi. „Buvo padėtas korys medaus, medaus indelis, mėsos gabalas, monetų primesta, cigarečių. O kitoje vietoje taip pat buvo medus, kiaušiniai, tortas, šokoladas, mėsa irgi, monetų ir cigarečių pakelis“, – LNK žinioms sakė Eigulių kapinių vedėjas Pavelas Saveljevas.

Pirmieji daiktai rasti toliau nuo pagrindinio tako, čia nėra nei itin senų palaidojimų, nei dėmesį atkreipiančių kapaviečių.

„Kaip tik ir yra sankryža, kurioje radome tuos keistus radinius, ant dviejų takų susikirtimo“, – kalbėjo „Kapinių priežiūros“ direktorius Ričardas Čėsna.

Antrasis radinys – prie tvoros, šalia pagrindinio takelio, maždaug 150 metrų nuo pirmųjų daiktų. „Sudėtis radinių truputį nustebino. Negalėčiau sakyti, kad kažkas nešė ir pametė, nes daiktai buvo sudėlioti pagal tam tikrą tvarką“, – sakė R. Čėsna.

Maistas jau išmestas, bet kai kur dar liko kiaušinių, krūvos centų ir cigarečių. „Kapinių priežiūros“ direktorius bandė aiškintis, ką šie daiktai gali reikšti.

Kauniečiai prisimena, kad kai kuriuose tikėjimuose žmonės prie kapaviečių valgo, maisto palieka ir mirusiesiems. Tačiau visa tai vyksta tik tam tikros kapavietės teritorijoje. Etnologas sako, kad šis radinys nieko bendro su kitais tikėjimais ir jų apeigomis neturi.

„Tokiu būdu žmonės žaidžia su labai pavojingais dalykais“, – sakė Arūnas Vaicekauskas. Pašnekovas tvirtino, jog čia gali būti pasitelkta juodoji magija. „Tie daiktai nėra atsitiktiniai, nes ir medus, ir kiaušiniai nuo seno yra naudojami apeigose. Būtent apeigose, kurios susijusios su anuo pasauliu“, – aiškino etnologas.

Jis mano, kad apeigose dalyvavo jaunuoliai. „Galbūt tai yra šiuolaikinė kažkokia žmonių grupėlė, galbūt pakankamai jauno amžiaus, kuriems rūpi pabendrauti su anuo pasauliu“, – sakė jis. Visgi, kad ir ką bandyta padaryti, viduryje takų tortų, šokoladų ar kitų maisto produktų kapinėse palikti negalima, nes tai traukia laukinius žvėris ir tai niokoja kapavietes.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA