Kaip per Velykų šventes dirbs testavimo ir vakcinacijos centrai Kaune? | Kas vyksta Kaune

Kaip per Velykų šventes dirbs testavimo ir vakcinacijos centrai Kaune?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Savaitės pradžioje kauniečiai skundėsi, kad didėjant sergamumui Kaune tenka ilgokai laukti registracijos atlikti COVID-19 testą. Testavimo ir vakcinavimo veiklą koordinuojančios įstaigos Kauno miesto poliklinikos atstovai teigė, kad tiek testavimo, tiek vakcinavimo veikla Kaune pilnai tenkina esamus poreikius, todėl apsispręsta Velykų dieną išvis nedirbti.

Testavimo punktas per Velykas neveiks

„Pastaruoju metu, vis daugiau grupių kviečiantis testuoti profilaktiškai, paaugo mobiliojo patikrų punkto užimtumas. Pastebėjus didėjančias eiles, operatyviai padidintas darbo pamainų kiekis, dėl ko žymiai išaugo ir galimų paimti mėginių skaičius“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė Kauno ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras.

Tačiau antradienį, kovo 30 d., portalo žurnalistai patys patikrino, kada galima anksčiausiai atlikti testą Kauno punkte – artimiausias laikas buvo balandžio 2 d., t.y. po trijų dienų.

„Praėjusią savaitę, per septynias dienas, iš viso mobiliajame patikrų punkte atlikta kiek daugiau nei 3,5 tūkst. testų, o dabar pajėgumai padidėjo iki 1,5 tūkst. mėginių per dieną, todėl norintiems atlikti testą kelių dienų laukti tikrai nereikia“, – trečiadienį teigė P. Keras.

Kauno testavimo centro veiklą koordinuojančios įstaigos Kauno miesto poliklinikos vadovas Paulius Kibiša portalui sakė tą patį, jog testavimo pajėgumai šiam momentui Kaune yra pakankami. Jis patvirtino, kad testavimo punktas Velykų sekmadienį neveiks, o veiklą atnaujins pirmadienį po vidurdienio. „Pagal dabartinius pajėgumus ir testavimo poreikius matome, kad viena šventinė diena situacijos nesutrikdys“, – teigė poliklinikos vadovas.

Mobilus koronaviruso patikros punktas Kaune / R. Tenio nuotr.

Vakcinacija Kaune lenkia Lietuvos vidurkį

P. Kibiša patvirtino, kad vakcinacijos punktas šeštadienį veiks pilnu tempu, o po Velykų švenčių veiklą atnaujins antradienį. „Planuojame gauti papildomas siuntas, kurios bus ženkliai didesnės, todėl po Velykų darbo netrūks“, – sakė P. Kibiša. Jis minėjo, kad po Velykų planuojama centre skiepyti visų trijų Lietuvoje leidžiamų vakcinų gamintojų vakcinas.

„Kaune gyventojai aktyviai skiepijami visą šią savaitę, vakcinavimas vyks ir šeštadienį. Per šį laikotarpį spėsime išnaudoti visas gautas vakcinas, todėl sekmadienį ir pirmadienį vakcinacijos centro darbuotojai galės pailsėti“, – teigė ir Kauno ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas P. Keras.

Kaip jau skelbta anksčiau, Kaunui gyventojus skiepyti nuo koronaviruso infekcijos sekasi sparčiau nei kitiems Lietuvos didmiesčiams. Pagal vakcinavimo apimtis kauniečiai kitus lenkia 2-3 procentiniais punktais.

Kauno patirtis sudomino latvius ir estus

P. Kibišos teigimu, vienas iš svarbesnių spartaus kauniečiu vakcinacijos faktorių yra tai, kad gyventojų skiepijimo procesas, talkinant daugybei savanorių, vyksta specialiai tam skirtame vakcinavimo centre, kurį įrengti naujuose Ledo rūmuose padėjo Kauno miesto savivaldybė.

„Tokiu būdu geriau reguliuojami norinčiųjų skiepytis srautai, neapkraunant stacionarių poliklinikos padalinių, kurie gali netrukdomi dirbti savo įprastinius darbus, besirūpindami gyventojų pirmine sveikatos priežiūra, – naujienų agentūrai ELTA trečiadienį sakė P. Kibiša.

Geresnę vakcinavimo eigą padeda užtikrinti ir tai, kad nusipirkome puikią skiepijimo posistemę, kuri pasitarnauja registracijai, proceso sekimui. Visiems džiugu, kad pasiteisino ir elektroninė registracijos skiepijimui sistema, kai kiekvienas norintis gali internetu užsiregistruoti save ar savo artimą vakcinuotis. Tokią sistemą pradėjome naudoti pirmieji šalyje“, – teigia P. Kibiša.

Pasak miesto savivaldybės atstovų, šia sistema registracijai jau pasinaudojo daugiau kaip pusantro tūkstančio kauniečių.

Registruoti save ar kitus asmenis skiepui galite čia.

Kauniečių vakcinacija / R. Tenio nuotr.

Šią savaitę į Kauno miesto polikliniką kreipėsi Latvijos sveikatos apsaugos ministerijos specialistai, prašydami pasidalinti patirtimi, organizuojant vakcinavimą nuo COVID-19 ligos. Sutarta ilgai nedelsiant surengti nuotolinę diskusiją, prie kurios ketina prisijungti ir už vakcinavimą atsakingi kolegos iš Estijos.

P. Kibiša neslėpė, kad sėkminga Kauno vakcinacijos patirtimi tenka nuolat dalintis su kitų Lietuvos miestų ar rajonų savivaldybių atstovais, o netrukus planuojamas virtualus susitikimas su kolegomis Latvijoje ir Estijoje.

Teko išpilti 31 vakciną – atvejai reti

Kauno miesto poliklinikos vadovas P. Kibiša tvirtino, kad kritika dėl neva didelio sunaikintų vakcinų kiekio – nepagrįsta. Jo teigimu, vakcinas išpilti tekdavo tik pačioje skiepijimo pradžioje.

Pagrindinės problemos, pasak Kauno poliklinikos vadovo, kildavo dėl trumpo „Moderna“ ir „BioNTech–Pfizer“ vakcinų galiojimo laiko jas atidarius, todėl atidarytas dienos pabaigoje ir nepanaudotas tekdavo išpilti.

„Kaune sunaikinta 31 vakcina skiepijimo pradžioje iš 82 tūkst. paskiepytų. Dėl to, kad tada neturėjom patyrimo ir turėjom tik „Moderna“ ir „BioNTech–Pfizer“, kurias atskiedus arba pradūrus buteliuką, galima naudoti tik 6 valandas“, – trečiadienį Sveikatos reikalų komiteto posėdyje Seime teigė P. Kibiša.

Pasak jo, dabar paskutinėmis darbo dienos valandomis atidaromos būtent „AstraZeneca“ vakcinos, kurios po atidarymo galioja 48 val., todėl jas galima sunaudoti ir kitą dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA