Lietuvoje stoja putplasčio gamyba: prognozuoja, kad brangs statybos | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje stoja putplasčio gamyba: prognozuoja, kad brangs statybos pasaulyje ir Lietuvoje – putplasčio krizė

delfi.lt / Raminta Rakauskė 2021/03/31 09:22
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kai kurios polistireninio putplasčio gamyklos Lietuvoje šiandien nebepriima naujų užsakymų teigdami, kad nebeturi putplasčiui gaminti reikalingų žaliavų, kurių, dėl komponentų trūkumo, nebegali įsigyti iš didžiųjų Europos gamyklų. Pasak jų, rinkoje susiformavęs apšiltinimo medžiagos trūkumas stabdo ne tik statybų darbus, tačiau ir dėl 30-40 proc. brangusio gaminio galvos skausmą kelia statytojams, kurie dėl išsipūtusių sąmatų net imasi jų perskaičiavimo.

Gamintojai žaliavų užsakymus daro va banque

Polistireninio putplasčio plokštes gaminančioms įmonėms šiandien – sunkios dienos. Kaip tikinama, pasauliniu mastu susiduriama su žaliavų trūkumu.

Putplasčio gamybos UAB „Šilputa“ direktorius Ježy Makovski, kad būtų aiškiau, aiškino, kad polistireninio putplasčio plokštes Lietuvoje jų įmonė gamina iš specialios žaliavos – granulių, kurias įmonė importuoja iš Europoje veikiančių gamyklų, o pačios granulės yra gaminamos iš kitų komponentų, kurių vienos pavadinimas – stirenas, dėl kurio šiuo metu ir kyla didžiausių problemų.

„Visus palietė drastiškas šios žaliavos pokytis, įvykęs kovo pradžioje, nes vasarį įvyko du incidentai.

Europoje buvo sugedusi viena iš stireno gamyklų. Taip pat prisidėjo tai, kad dar nuo 2020 m. rudens Kinijoje pradėjo augti šios žaliavos paklausa, nes atsigavo jų ekonomika, jie pradėjo supirkinėti žaliavą, vykdė statybas, o tai didino jos kainą.

Pasauliui nebebuvo iš kur gauti stireno, todėl labai pašoko tiek paties komponento, tiek granulių kainos, o mums didėjo savikaina“, – priežastis, kas sukėlė putplasčio krizę ir į aukštumas šokusias kainas, vardijo jis.

Anot direktoriaus, pirkėjui galutinis įmonės gaminamas produktas – polistireninis putplastis, pastaruoju metu brango apie 30 proc., o tokio kainų kilimo jis nebuvo matęs per visus 16 savo darbo metų.

„Viskas – dėl stireno, – kartojo J. Makovski. – Jo negaunama, o kaina kiekvieną mėnesį gali keistis, niekas nežino ir kiek granulės kainuos balandžio mėnesį, o jis juk jau čia pat“.

Įmonės direktorius pasakojo, kad nors granulių kaina šiandien ir nėra aiški, įmonė žaliavos vis tiek užsisakiusi.

Statybos Kaune / R. Tenio nuotr.

„Užsisakėme iš anksto iš vienos Europos gamyklų visam balandžiui, nes kitaip išvis negautume“, – pridūrė jis.

Tiesa, įmonė šiomis dienomis putplasčio užsakymų išvis nepriima, nes, kaip teigė, neturėtų iš kokių žaliavų minėtus užsakymus įvykdyti.

„Jei turėtume pakankamai granulių, užsakymų tikrai būtų daug, nes žiema buvo pakankamai prasta, šalta, statybų darbai nevyko, todėl išėjo suspaustos spyruoklės efektas, prasidėjo statybos.

Jei turėtumėme iš ko gaminti, tikrai parduotume. Dabar vykdome užsakymus, kurie buvo priimti 11-12 metų savaitėmis, naujų nebepriimame.

Tikimės, kad viskas atsistatys, tiekimas grįš į savo tempą. Svarbiausia, kad gamyklos galėtų gaminti, netrūktų stireno ir taip patenkintų paklausą“, – sakė vadovas.

Tokio kainų augimo nematė 25 metus

Putplasčio gamyba užsiimančios įmonės „Kauno šilas“ komercijos direktorius Vytautas Jankauskas taip pat aiškino, kad jų įmonė veikianti panašiu principu, iš užsienio gamyklų atsivežanti granules, iš kurių gaminanti polistireninio putplasčio plokštes.

„Dabar yra labai stipriai pakilusi žaliavų kaina. Jos turi tendenciją tai kilti, tai leistis, bet kai pakilo praėjusių metų pabaigoje, taip ir laikėsi, dar truputį kilo sausį, vasarį.

Labai didelis brangimas buvo matyti kovo mėnesį, per 25 metų stažą nebuvo tokio staigaus didelio kainos padidėjimo“, – sakė jis ir taip pat nurodė komponentų, tokių kaip stirenas, trūkumo problemą.

Anot jo, šiandien visi žaliavų gamintojų sandėliai yra iššluoti, o įmonei putplasčio gamybai trūksta granulių.

„O žaliavų gamintojai mus nuteikinėja, kad jų kaina kils ir balandį. Manome, kad ji didės daugiau nei 10 proc. Bendrai putplastis mūsų pirkėjui brango apie 30-40 proc.“, – atviravo jis.

Pasak V. Jankausko, brangstančios statybinės medžiagos, ne tik putplastis, bet ir metalai, polietileno plėvelės ir kt., brangins ir statybos išlaidas.

„Teko girdėti, kad rangovai net atsisako sutartų vykdyti projektų, perskaičiuoja sąmatas, derasi iš naujo, kai kas yra nusprendę luktelti, gal kainos gegužę gali mažėti. Dabar savo naujus klientus įspėjame, kad putplasčio turėtume turėti už 3-4 savaičių, tačiau nieko jiems nepažadame, nes neaišku, ar turėsime žaliavų“, – atvirai aiškino V. Jankauskas.

Statybininkų asociacija: yra problemų

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas patvirtino, kad statybininkai ir rangovai šiuo metu turi problemų su statybinių medžiagų kainų bei atlyginimų kilimu.

„Šiandien matome, kad yra atskiri komponentai, kurie labai stipriai pabrango, tai ir putplastis, vata, metalas, žinoma, degalai brango, o tai turi įtakos žaliavų ir medžiagų atvežimui ir brangina statybines medžiagas.

Dalius Gedvilas / DELFI nuotr.

Dėl to brangsta ir statybos, matome daugybę brangstančių komponentų, o jei statybos kontraktai yra pasirašyti ilgesni, tai statybininkai su nerimu žiūri, kuo baigsis kainų augimas ir ar tikrai jie nepatirs nuostolio vien todėl, kad už planuotą kainą nebegauna medžiagų. Kitaip tariant, yra problemų ir dėl to galva skauda ne vienam statybų bendrovės vadovui“, – kalbėjo D. Gedvilas.

Jo nuomone, staigų žaliavų kainų kilimą lėmė staigiai iš pandemijos atsigaunančios Kinija ir JAV, kuriose šiandien statybos vyksta pilnu pajėgumu.

„Taip pat pandemijos metu nemažai žaliavų gamintojų buvo pristabdę savo veiklą, tai staigus poreikis statybinėms medžiagoms užklupo nepasiruošusius žaliavų tiekėjus, kurie buvo sustabdę darbus.

Žinoma, reikėtų vertinti ir pinigų spausdinimą bei įliejimą į rinką, infliacijos rodiklius. Taigi statybos brangs ir manau, kad brangimas išsilaikys kaip ir pernai metais“, – prognozavo jis.

„Į nuostolį juk niekas nestato“, – pridūrė D. Gedvilas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA