Nauja panika tarp abiturientų: ar tiesa, kad skiepas bus privalomas? | Kas vyksta Kaune

Nauja panika tarp abiturientų: ar tiesa, kad skiepas bus privalomas?

DELFI ir Kauno klinikų nuotr. / "Kas vyksta Kaune" montažas

Trečiadienio rytą portalą „Kas vyksta Kaune“ pasiekė išsigandusios moksleivės laiškas, kad abiturientai bus skiepijami priverstine tvarka, o tiems, kurie atsisakys – nebus leista laikyti egzaminų. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai šią informaciją suskubo neigti, tačiau patvirtino, jog svarstoma, kad nepaskiepyti asmenys į egzaminą galės būti įleidžiami tik su galiojančiu neigiamu COVID-19 testo atsakymu.

„Kadangi esu abiturientė, norėčiau paklausti, ar galima vaiko neprileisti prie egzaminų ar neleisti grįžti į mokyklos suolą, nes jis atsisako skiepytis? Turiu įrodymų iš savo mokyklos apie tai, kaip renkama informacija apie vakcinos pasirinkimą. Rašoma, jog be vakcinos gali neleisti sugrįžti į mokyklą“, – rašė kaunietė, nenorėjusi skelbti, kurioje mokykloje vyko susirašinėjimas, tačiau pasakiusi, kad kalbama apie vieną Kauno centre esančią gimnaziją.

Mergina redakcijai taip pat pateikė ir susirašinėjimus. Juose matyti, kad moksleivių prašoma pateikti informaciją, ar jie sutiktų skiepytis nuo COVID-19 ir kurio gamintojo vakcinos pageidautų.

Trumposios SMS žinutės / Skaitytojos nuotr.

Mergina piktinosi, kad atrašiusi, jog nesiskiepys, gavo atsakymą, kad „tada negalės grįžti į mokyklą“. Nors tolimesnėse žinutėse buvo rašoma, kad visgi galimybė laikyti egzaminą bus, tačiau reikės 48 val. galiojančio testo. Tiesa, klaidinama, kad toks nutarimas jau priimtas Vyriausybėje.

Kaunietės abiturientės platinamą baimę suskubo neigti ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ministrės patarėjas Dainoras Lukas, teigęs, kad skiepai niekam nėra privalomi, kiekvienas laisvas pasirinkti, ar nori skiepytis ir taip būti apsaugotas nuo koronaviruso.

Trečiadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje priėmus sprendimą įtraukti šalies abiturientus į prioritetinę vakcinavimo grupę, D. Lukas tvirtino, kad tai jokiu būdu nereiškia, kad skiepas yra privalomas.

„Abiturientai skiepus galės rinktis laisva valia, kaip ir visi kiti piliečiai“, – sakė D. Lukas.

Ministrės patarėjo žiniomis, kol kas abiturientų apklausas operatyviai ėmėsi atlikti tik Kauno miestas ir jų rezultatai yra džiuginantys. Pavyzdžiui, Kauno Palemono gimnazijoje iš 24-ių abiturientų skiepytis nenori tik vienas moksleivis.

D. Lukas taip pat paaiškino, kad prieš brandos egzaminus svarstoma testuoti abiturientus jų pačių ir mokytojų saugumui, nes gali būti, kad iki to laiko ne visi mokytojai bus paskiepyti antra vakcinos doze.

„Gali būti svarstomas ir siūlymas prieš sugrąžinant į klases, abiturientus ir mokyklų darbuotojus testuoti kaupinių metodu, kai mėginys paimamas iš nosies landos. Tokie tyrimai saugaus sugrįžimo modelį taikančiose įstaigose atliekami vieną kartą per savaitę“, – sakė patarėjas.

Taip pat trečiadienį Vyriausybė pritarė pasiūlymui dėl visų pedagogų įtraukimo į prioritetinę skiepijimo eilę. Posėdžio metu į prioritetus įtraukti asmenys, teikiantys paslaugas švietimo įstaigose: dirbantys arba teikiantys paslaugas švietimo įstaigose, įskaitant vykstančius vykdyti lituanistinį švietimą užsienyje, laisvuosius mokytojus ir asmenis, teikiančius švietimo paslaugas ir kitas paslaugas švietimo įstaigose, pavyzdžiui, trenerius, kuriems leidžiama vykdyti nenuotolinio vaikų švietimo užsiėmimus.

„Juos siūloma įtraukti siekiant užtikrinti, kad visi švietimo įstaigose ir kituose švietimo teikėjuose dirbantys ar juose paslaugas teikiantys asmenys būtų paskiepyti ir taip būtų pasiruošta visą ugdymą artimiausiu metu pradėti vykdyti kontaktiniu būdu“, – pranešime agentūrai BNS teigia Sveikatos apsaugos ministerija.

Į prioritetus be abiturientų, kuriems vyksta gyvos konsultacijos, taip pat įtraukti ir sveikatos mokslų studentai, dirbantys vaistinėse ir gydymo įstaigose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA