Į Kauną ateina milžiniška sniego banga: ruošiama visa technika | Kas vyksta Kaune

Į Kauną ateina milžiniška sniego banga: ruošiama visa technika

KAUNAS.KASVYKSTA.LT INF., BNS 2021/01/25 18:03
R. Tenio nuotr.

Iš pietų atslenkantis ciklonas didesnėje šalies dalyje sukels sudėtingas orų sąlygas. Kelininkai įspėja vairuotojas iš namų niekur nevykti, jei tai nebūtina.

Sausio 26-os naktį daugelyje rajonų krituliai, tik vakariniame šalies pakraštyje be žymesnių kritulių. Daug kur, didžiausia tikimybė rytinėje šalies pusėje, snigs smarkiai. Plikledis. Rytą vietomis pūga. Vėjas šiaurės, šiaurės vakarų, 8–13 m/s, rytą pietiniuose rajonuose kai kur gūsiai 15 m/s. Žemiausia temperatūra nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos.

Dieną debesuota. Krituliai, daug kur smarkus sniegas (didžiausia tikimybė rytinėje šalies pusėje). Plikledis, daugelyje rajonų pūga. Vėjas šiaurės vakarų, 8–13 m/s, daug kur gūsiai 15–19 m/s. Aukščiausia temperatūra nuo 2 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos.

Sausio 27-os naktį sniegas, šiaurės rytinėje pusėje smarkus, daug kur pūga. Dieną snigs silpniau. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 9–14 m/s, naktį daug kur gūsiai 15–19 m/s. Temperatūra naktį nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos, dieną nuo 1 laipsnio šalčio iki 2 laipsnių šilumos.

Sausio 28 d. vietomis pasnigs. Vėjas naktį vakarų, 4–9 m/s, dieną silpnas. Temperatūra naktį 3–8, vietomis iki 12 laipsnių šalčio, dieną nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos.

Sausio 29 d. vietomis pasnigs. Vėjas daugiausia šiaurinių krypčių, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 5–10, vietomis iki 14 laipsnių šalčio, dieną 1–6 laipsniai šalčio.

Sausio 30 d. vietomis pasnigs. Naktį kai kur rūkas. Vėjas nepastovios krypties, 3–8 m/s. Temperatūra naktį 8–13, vietomis iki 18, pajūryje 5–7 laipsniai šalčio, dieną 2–7 laipsniai šalčio.

Kaip BNS pirmadienį sakė LHMT sinoptikė Edita Gečaitė, kad tai yra pavojingas reiškinys ir apie galimas problemas informacija bus perduota visoms institucijoms.

„Jau šiandien vietomis smarkiai prisnigs pietiniuose rajonuose, o artimiausią parą prognozuojame, kad naktį ir dieną daug kur, didžiausia tikimybė – rytinėje šalies pusėje, numatomas smarkus sniegas“, – teigė E. Gečaitė.

„Primename – jei per dvylika ar mažiau valandų iškrenta 20–30 mm kritulių, snygis jau yra stichinis, o jei per tiek pat laiko išauga sniego dangos storis, snygis – katastrofinis. Tokio kiekio sniego, kurio tikimasi sulaukti nuo sausio 25 iki 28 dienos, patyrę žiemos tarnybos darbuotojai nematė jau 15 metų“, – įspėjo Vilniaus savivaldybės įmonės „Grinda“ atstovai.

Kauno rajone sniegui pasiruošta

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo Kauno rajono kelius prižiūrinčios įmonės AB „Kelių priežiūra“ komunikacijos skyriaus vadovė Giedrė Čekavičienė, Kauno rajone visi mechanizmai pasiruošę ir keliai bus nuvalyti.

„Kelio būklės informacinės sistemos (KBIS) duomenimis, Kauną snygis turėtų pasiekti šiandien apie 16 val. ir tęstis iki 27 d. ryto (gal net popietės). Visi mechanizmai paruošti dirbti pilnu pajėgumu, keliai bus barstomi ir valomi, atsižvelgiant į kelių priežiūros lygius.

Sudėtingos oro sąlygos (ypač ilgai besitęsiantis snygis, vėjo gūsiai) yra iššūkis ir vairuotojams ir mūsų kolegoms, kurie pirmieji išvažiuoja į slidžius kelius tam, kad užtikrintų kelių pravažumą“, – komentavo ji.

„Prašome vairuotojų būti itin atidiems, atsargiems, jei yra galimybės, nukelti keliones. Jei tokių galimybių nėra, rekomenduojame rinktis aukštesnio priežiūros lygio kelius ir neskubėti“, – vairuotojus įspėjo G. Čekavičienė.

Ji taip pat priminė, kad keliai yra skirstomi į 5 priežiūros lygius atsižvelgiant į jų intensyvumą ir pagal tai jiems skiriama atitinkamai dėmesio.

1 lygis, tai daugiausiai dėmesio skiriama magistraliniams keliams, kuriuose eismo intensyvumas didžiausias. Aukštas eismo kokybės lygis šiuose keliuose privalo būti užtikrintas visą parą. Pagal 2 lygį prižiūrima didžioji dalis magistralinių ir intensyviausių krašto kelių. Kelių priežiūros komanda šiuose keliuose budi nuo 4 iki 22 val.

Pagal 3 lygį prižiūrima didžioji dalis krašto ir intensyviausių rajoninių kelių. Kelių priežiūros komanda šiuose keliuose budi nuo 4 iki 19 val. 4 lygis – tai krašto ir rajoniniai keliai, kuriuose eismo intensyvumas yra mažesnis kaip 1000 automobilių per parą. Kelių priežiūros komanda IV lygio keliuose budi nuo 6 iki 19 val.

Ir 5 lygis, pagal kurį prižiūrima didžioji dalis valstybinės reikšmės rajoninių kelių, kuriuose privalu užtikrinti minimalų eismo kokybės lygį ir kelio tinkamumą naudoti. Šiuose keliuose mūsų komanda dirba nuo 9 iki 18 valandos.

Apie slidžius kelius galima informuoti Eismo informacijos centrą telefonu 1871.

Mieste naktį budės darbuotojai, valymo pirmenybė – pagrindinėms arterijoms

Tuo tarpu „Kauno švaros“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa komentavo, kad įmonė yra pasiruošusi atremti sniego antplūdį. Į gatves vakarop bus išleista nemažai kelio valymo mechanizmų, veiks speciali darbuotojų pamaina.

„Visą žiemą dirbame pagal iš anksto su Kauno miesto savivaldybe suderintą grafiką, todėl žadame būti pasiruošę ir per šį gausų snygį. Jau apie 18-19 val. į Kauno gatves planuojame išleisti: 14 sunkvežimių su priekiniais ir šoniniais sniego verstuvais ir barstymo įrenginiais, 7 sunkvežimius tik su sniego verstuvais ir 14 traktorių pėsčiųjų zonų valymui ir barstymui.

Turėsime ir visą parą budinčių darbuotojų rezervą, kurie esant poreikiui galės iš karto pradėti dirbti.

Esant gausiam snygiui pirmenybę teikiame pagrindinėms miesto transporto arterijoms – tiems keliams, kuriais kursuoja visuomeninis transportas. Taip pat, prioritetine tvarka valome ir barstome greitai apledėjančius tiltus, viadukus bei įkalnes. Žinoma, nepamirštame ir kitų Kauno miesto gatvių, kurios valomos iškart išvalius ir pabarsčius pagrindinius miesto kelius“, – komentare pasakojo J. Tumpa.

Jis taip pat pridūrė, kad valant kelius kartais problemų sukelia ne orai, bet patys vairuotojai.

„Didžiausias iššūkis, su kuriuo susiduriame kiekvieną žiemą – vairuotojų sąmoningumas. Jie dažnai nekreipia dėmesio į įrengtus „Sustoti draudžiama” kelio ženklus, ribojančius automobilių stovėjimą šalikelėse.

Jeigu gyventojai išliks supratingi, praleis gatvių valymo techniką ir esant gausiam snygiui transporto priemones paliks specialiose automobilių stovėjimo aikštelėse (taip neužstatydami šalikėlių) – mes greičiau ir geriau išvalysime bei pabarstysime važiuojamąją dalį“ – dėstė specialistas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA