Vakcinacija įsibėgėja: Kaune rytoj pradės veikti oficialus skiepijimo nuo COVID-19 punktas (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Vakcinacija įsibėgėja: Kaune rytoj pradės veikti oficialus skiepijimo nuo COVID-19 punktas (papildyta)

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trečiadienį planuojama atverti Kauno centrinio pašto pastato duris, tačiau į jį patekti galės ne kiekvienas. Kaip skelbta anksčiau, pašte pradeda veikti oficialus skiepijimo nuo COVID-19 punktas, jo veiklą užtikrina ir organizuoja Kauno miesto poliklinika.

Pirmieji pašte „Moderna“ vakcina nuo koronaviruso bus skiepijami mobiliųjų punktų, karščiavimo klinikų ir COVID-19 tyrimus atliekančių Kauno laboratorijų darbuotojai. Antradienio skaičiavimais, planuojama pašte per dieną skiepyti po 480 asmenų, o šį darbą atlikti bus pasitelktos kelios dešimtys veiklą organizuojančios Kauno miesto poliklinikos darbuotojų.

Taip pat nuo trečiadienio bus pradėti skiepyti Kauno regiono slaugos, palaikomojo gydymo ir socialinės globos įstaigų gyventojai ir darbuotojai.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Kauno miesto poliklinikos vadovas Paulius Kibiša, sudarytos trys komandos vyks į numatytas globos ir slaugos įstaigas bei atliks vakcinaciją pagal iš anksto sudarytus sąrašus.

Pasak P. Kibišos, globos ir slaugos įstaigos šiam procesui ruošėsi iš anksto, jų gyventojams ir darbuotojams buvo atlikti COVID-19 antikūnų testai. „Visi duomenys yra vedami į e-sveikatos sistemą, todėl piktnaudžiavimų neturėtų būti“, – sako P. Kibiša.

Iš pirmosios šiandien Lietuvą pasiekusios „Moderna“ vakcinos siuntos Kaunui skirtos visos 2,4 tūkst. šalį pasiekusių pirmųjų dozių. Planuojama, kad visos jos atkeliaus į Kauno polikliniką antradienio popietę.

„Moderna“ vakcinai išlaikyti nereikalinga tokia žema temperatūra, kaip „BioNTech“ – „Pfizer“ vakcinoms, pakanka 20 laipsnių šalčio. Ilgesnis ir iki vakcinacijai reikalingos temperatūros atšildytos vakcinos galiojimo terminas, kuris yra 28 dienos.

Pagal sudarytus sąrašus, kurie vakcinacijos procese gali būti koreguojami pagal pasikeitusius įstaigų poreikius, šiuo metu Kauno globos ir slaugos įstaigų gyventojams ir darbuotojams yra skirta 1160 vakcinos dozių, o pagal Sveikatos apsaugos ministerijos numatytam prioritetinių grupių skiepijimui pašto pastate – 1240 dozių. Planuojama, pirmąjį vakcinacijos etapą užbaigti iki ateinančio antradienio, kuomet tikimasi gauti antrąją siuntą.

Pirmadieniais Lietuvą pasiekiančios „BioNTech“ – „Pfizer“ vakcinos ir toliau keliauja į veiklą Kauno regione organizuojančią ligoninę Kauno klinikas. Planuojama, kad per pirmus tris šių metų ketvirčius Lietuvą pasieks 496 tūkst. „Moderna“ vakcinos dozių. „BioNTech“ – „Pfizer“ iki metų pabaigos Lietuvai pristatys 1,8 mln. dozių, taip pat planuojamas ir papildomas 500 tūkst. šių vakcinų dozių kiekis.

Papildyta 17:30 val.

Kaip informavo Kauno miesto savivaldybės viešųjų ryšių skyrius, visos Lietuvą pasiekusios 2,4 tūkst. „Moderna“ vakcinos dozių, lydint policijos konvojui, antradienį po pietų atkeliavo į Kauno miesto poliklinikos Dainavos padalinį.

Kaip jau skelbta, pagal Sveikatos apsaugos ministro įsakymu nustatytus prioritetus pirmiausiai vakcinos sulauks didžiausios rizikos grupei priskiriami socialinės globos įstaigų gyventojai, slaugos ligoninių pacientai, jų personalo darbuotojai, taip pat socialiniai specialistai, teikiantys pagalbą žmonėms namuose. Pirmoji vieta – Kauno K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė. Tuo pat metu trečiadienį popiet startuos ir vakcinavimo procedūros iš anksto tam paruoštame Kauno centrinio pašto pastate, Laisvės alėjoje.

„Kauno miesto poliklinikos medikai pavyzdingai susidorojo su užduotimis, kai reikėjo užtikrinti mobilaus patikrų punkto bei karščiavimo klinikos veiklą. Tikiu, kad šie profesionalai susitvarkys ir su visuotinės vakcinacijos iššūkiais, užtikrinant sklandų gyventojų skiepijimą Kauno mieste“, – pranešime cituojamas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Paskiepijus globos įstaigų, slaugos ligoninių pacientus bei personalą, socialinius darbuotojus ir priešakinėse linijose dirbančius medikus, toliau pagal prioritetinę tvarką eilė ateis koronaviruso tyrimus atliekančių laboratorijų darbuotojams, ligos židiniuose dirbantiems Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistams, o galiausiai – ir pirminės sveikatos priežiūros medikams. Toliau seks ir revakcinacija: antroji „Moderna“ vakcinos dozė pagal instrukcijas privaloma praėjus ne mažiau kaip 28 dienoms po pirmojo skiepo.

Naujausiais duomenimis, iki šiol Kaune paskiepyta jau per 5 tūkst. LSMU Kauno klinikų ir Kauno ligoninės medikų. Tarp jų – 366 medicinos srities darbuotojai, patenkantys į vyresnių 65 metų amžiaus grupę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA