I. Šimonytė: kol kas ketinimų švelninti karantiną – nėra | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė: kol kas ketinimų švelninti karantiną – nėra mobilumo ribojimai teikia vilties

BNS 2020/12/29 08:40
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad artimiausiu metu Vyriausybė neketina koreguoti karantino sąlygų, o jų švelninimo, jei koronaviruso plitimas mažės, galima tikėtis nebent sausio antrojoje pusėje.

„Esame tokioje pato stadijoje tuo požiūriu, kad nėra kažkokių ketinimų nei švelninti, nei griežtinti karantiną artimiausiomis dienomis (…). Svarstyti apie švelninimą, tarkime, sausio pradžioje, manau, daug pagrindo nebus, bet jeigu išsilaikytų palanki dinamika ir mes tikrai matytumėme tą keletą savaičių, tada jau galbūt kažkur sausio antrojoje pusėje galima būtų kalbėti apie kažkokią dalį, bet tikrai ne apie tai, kad visi suvaržymai būtų atšaukti“, – LRT radijui antradienį sakė Vyriausybės vadovė.

Pasak jos, objektyviai įvertinti, ar veikia įvesti suvaržymai, įskaitant gyventojų mobilumo draudimus, trukdo ir šventinės dienos, jų metu atliktas mažesnis testų skaičius. Tad įvertinti padėtį bus galima tik sausio pradžioje.

„Manau, be Trijų karalių mes tikrai negalėsime pasakyti kažko apie dinamiką, tendenciją. Nes dabar turime atskirų epizodų rinkinį, bet tie atskiri epizodai mums nepapasakoja istorijos, todėl kad yra daug vadinamojo triukšmo, pašalinių aplinkybių, kurios tiesiogiai veikia. Pirmiausia tai – keturios nedarbo dienos“, – sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, „su atsargumu“ galima konstatuoti, kad sveikatos sistema atlaikė iššūkius šventinėmis dienomis.

„Tas keturias nedarbo dienas mūsų sveikatos sistema atlaikė, nes, išties, galėjo būti ir kitaip. Bet tai nėra pagrindas atsipalaiduoti, nes iki geros tendencijos, kad ją galėtumėme patvirtinti kaip gerą tendenciją, dar yra toloka“, – tikino premjerė.

Stebi gerėjimo ženklus

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovai stebi gerėjimo ženklus valdant koronaviruso plitimą, bet rezultatų dėl įvestų mobilumo draudimų ragina dar palaukti.

Kaip LRT radijui teigė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, geras ženklas yra mažėjantis sąlytį su užsikrėtusiais turėjusių asmenų skaičius.

„Matome geresnius ženklus, kad atsekdami kontaktus, bendraudami su užsikrėtusiais asmenimis, matome, kad sąlytį turėjusių asmenų skaičius ženkliai mažesnis – vidutiniškai apie 2500-3000 nustatoma jų. Tai rodo mažesnį žmonių mobilumą. Bet reikia prisiminti dvi dienas prieš apribojimų įvedimą, kai matėme, kokios spūstys buvo prekybos centruose, kirpyklose, bendrai miestuose, to metu, faktas, užsikrėtė daug žmonių. Dabar raškome to vaisius“, – teigė ji.

R. Lingienė vis dėlto sakė, kad norint įvertinti gruodžio 16-ąją įsigaliojusių karantino sugriežtinimų efektyvumą, reikėtų palaukti bent 3-4 savaites.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, Vyriausybė gruodžio viduryje iki sausio 3 dienos uždraudė judėjimą tarp savivaldybių be būtino reikalo. Žmonėms keliauti leista darbo tikslais, vykstant pas gydytoją ar į laidotuves, iš viso automobiliu gali važiuoti ne daugiau dviejų asmenų arba drauge gyvenantys žmonės.

Karantino režimas įvestas iki sausio 31 dienos, jo metu uždarytos daugelis parduotuvių, kirpyklos, apribotas žmonių judėjimas. Iki sausio 3-iosios galioja griežtesni draudimai be būtinybės palikti savo gyvenamą savivaldybę, automobiliais leidžiama vykti ne daugiau nei dviem arba tik kartu gyvenantiems asmenims.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA