Epidemiologai įspėja: neigiamas COVID-19 tyrimo rezultatas neapsaugo nuo rizikos užkrėsti artimuosius | Kas vyksta Kaune

Epidemiologai įspėja: neigiamas COVID-19 tyrimo rezultatas neapsaugo nuo rizikos užkrėsti artimuosius

Asociatyvi / DELFI nuotr.

„Pasidarysiu testą ir, jei bus neigiamas, per šventes važiuosi aplankyti tėvų, susitiksiu su draugais, kurie taip pat atliks testą koronavirusinei infekcijai (COVID-19) nustatyti, tad galėsime būti ramūs” – tokius teiginius pastaruoju metu girdi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai.

Todėl jie atkreipia žmonių, kurie ruošiasi nepaisyti karantino režimo ir susitikti su artimaisiais, su kuriais kartu negyvena, dėmesį, kad, pavyzdžiui, šiandien atliktas testas rodo, kad būtent tuo metu, kai paimtas ėminys, nesirgote, tačiau jokiu būdu nereiškia, kad neužsikrėtėte vėliau, nes koronavirusinė infekcija turi itin ilgą inkubacinį periodą, rašoma NVSC pranešime žiniasklaidai.

NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė pabrėžia, kad laboratorinis tyrimas koronavirusinei infekcijai nustatyti yra teigiamas tik tuomet, kai viruso kiekis žmogaus organizme yra pasiekęs atitinkamą išmatuojamą lygį, o tai keičiasi labai greitai.

„Pati didžiausia šio viruso blogybė yra ta, kad galime kitą žmogų užkrėsti net ir tada, kai nieko nejaučiame, kitaip tariant – nežinome, kad esame užsikrėtę. Kad esame užsikrėtę pačioje ligos pradžioje atliktas testas taip pat gali nerodyti. Dėl to visų visuomenės sveikatos specialistų, mums padedančių savanorių, karių vardu prašome sutikti šventes tik su tais žmonėmis, su kuriais gyvename. Atliktas testas šiuo atveju niekaip nepagelbės, tai tiesiog bus bandymas apgauti save. Už tai galima sumokėti labai brangiai”, – teigia R. Lingienė.

NVSC specialistų vertinimu, tam, kad situacija po švenčių netaptų dar grėsmingesnė, o atvirkščiai – pradėtų stabilizuotųsi – svarbu, kad tiek šiuo metu, tiek per šventes bendrautume su kuo mažiau žmonių. Kitaip tariant, specialistai rekomenduoja per šventes bendrauti tik su savo šeimos nariais, su kuriais gyvename vienuose namuose, o su kitais –„susitikti” nuotoliniu būdu, šiuolaikinių technologijų pagalba.

NVSC specialistai pastebi, kad didžiųjų metų švenčių laikotarpis grėsmingas tuo, kad susitikimai šaltuoju metų periodu, kitaip nei kitais metų laikais, dažniausiai vyksta uždarose, mažai vėdinamose patalpose, o švenčių metu yra atsipalaiduojama, susiburiama prie stalo, nedėvimos kaukės.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras taip pat šiuo šventiniu periodu rekomenduoja vengti nebūtinų kelionių, susikurti mažą „socialinį burbulą” su kuo mažesniu skaičiumi asmenų, tačiau, net ir leidžiant šventinį periodą su savo „socialinio burbulo” artimaisiais, žmonės raginami nepamiršti pagrindinių higienos taisyklių, riboti uždarose patalpose kartu praleidžiamą laiką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA