Ką reikia žinoti apie nuotolinį eglutės įžiebimą Kaune? | Kas vyksta Kaune

Ką reikia žinoti apie nuotolinį eglutės įžiebimą Kaune?

MIGLĖ KUBILIŪTĖ, DOMINYKAS BIRŽIETIS 2020/11/28 00:21
R. Tenio nuotr.

Gražiausių metų švenčių laukimui Kaunas jau pasiruošęs: mieste sužibo tūkstančiai lempučių, eglutę nuklojo cukriniai debesėliai, o žaliaskarės įžiebimas visai čia pat. Nors oficialus eglutės įžiebimo momentas keliasi virtualią erdvę, nusiminti nederėtų – Kalėdomis alsuojančią specialią šventinę transliaciją bus galima išvysti portale „Kas vyksta Kaune“. Tuo metu primename svarbiausius dalykus, kuriuos verta žinoti apie kalėdinės eglės įžiebimą ir šventinį laikotarpį mieste galiojant karantinui.

Tiesiogiai internetu

Įprastai kauniečius džiuginęs ir švenčių pradžią paskelbdavęs koncertas Rotušės aikštėje neįvyks. Tiesa, nukabinti nosį nėra ko, mat šeštadienį eglutės įžiebimo šventę rengia LRT, specialią transliaciją galės stebėti ir portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai.

Lapkričio 28 dieną, 17.45 val., prasidės portalo „Kas vyksta Kaune“ tiesioginė transliacija iš Rotušės aikštės, 18 val. su specialiu koncertu, kuris organizuojamas „Žalgirio“ arenoje, transliaciją pradės ir nacionalinis transliuotojas.

Atsižvelgiant į šalyje galiojančius saugumo reikalavimus bei rekomendacijas, šįkart tradicinės miestelio veiklos iš Rotušės aikštės persikels į virtualią erdvę. Teigiama, jog mažųjų kauniečių ypač pamėgtos edukacijos, dirbtuvėlės ir kiti užsiėmimai drauge su kalėdiniu paštu lankytojų lauks internete.

Iš karto po saldžios ir morengais padabintos eglutės įžiebimo, Rotušės aikštėje trečius metus grojantis Kalėdų radijas pakvies išgirsti pirmųjų kauniečių pageidautų kūrinių, kurie prie eglutės skambės viso šventinio laikotarpio metu. Norimas išgirsti dainas galės rinktis patys kauniečiai, o savo mėgstamą dainą į Kalėdų radijo repertuarą bus galima specialios funkcijos pagalba įtraukti portalo „Kas vyksta Kaune“ specialiame polapyje „Kauno Kalėdų radijas“.

Kauno padangę nušvies fejerverkai

Švenčių laukimo pradžią Kaunas skelbs ne tik įžiebdamas Kalėdų eglę, bet ir nutvieksdamas padangę įspūdingais fejerverkais. Jie kauniečius džiugins net iš šešių Kauno mikrorajonų.

Žibės iki Trijų karalių

Šventiniu laikotarpiu į Rotušės aikštę, kaip ir į kitas miesto viešąsias erdves, patekti nebus draudžiama. Aplankyti aikštę ir pasigrožėti kalėdine eglute kauniečiai ir miesto svečiai turės laiko iki Trijų karalių, sausio 6 d.

Tačiau kauniečiai neturėtų pamiršti, kad šalyje galioja karantino režimas. Primename, jog būriavimasis karantino metu draudžiamas, taip pat įpareigojama susilaikyti nuo kontaktų su kitais asmenimis. Privačiai gali susitikti ne daugiau nei dviejų šeimų nariai ir ne daugiau kaip 10 žmonių. Susitikimo metu rekomenduojama dėvėti kaukes.

Kauno miesto savivaldybė teigia nuolat stebinti situaciją ir besivadovaujanti saugumo reikalavimais. „Šią praktiką taikysime viso kalėdinio laikotarpio metu. Esant poreikiui, esame pasirengę kontroliuoti žmonių srautus, į pagalbą pasitelkiant Viešosios tvarkos pareigūnus“, – naujienų portalui sakė savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus projektų vadovė Urtė Povilaitytė.

Eismo tvarka Rotušės aikštėje

„Kas vyksta Kaune“ žiniomis, papildomų eismo ribojimų šventiniu laikotarpiu Rotušės aikštėje nebus. Nusprendus daugiau erdvės suteikti kavinėms, dvi aikštės kraštinės tarp Muitinės ir Vilniaus bei M. Valančiaus ir A. Jakšto gatvių automobiliams visam laikui uždarytos po praėjusių Kalėdų, vasario mėnesį.

Numatoma, kad per šias šventes motorinės transporto priemonės aplink aikštę galės judėti pagal jau nusistovėjusią tvarką, tarp Muitinės-Muziejaus-A. Jakšto gatvių.

Policijos darbas šventiniu laikotarpiu

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė portalui pateiktame komentare nurodė, kad vadovybė jau yra numačiusi papildomas pajėgas, kurios, esant būtinumui, užtikrins viešąją tvarką mieste tiek Kalėdų eglės įžiebimo metu, tiek visu šventiniu laikotarpiu.

„Negana to, viešos vietos mieste stebimos vaizdo stebėjimų kameromis, todėl, pamačius daromą teisės pažeidimą ar nusižengimą, apie tai bus nedelsiant informuojamos artimiausiai patruliuojančios pajėgos“, – sakė O. Vaitkevičienė.

Jos teigimu, miesto savivalda, atsižvelgdama į situaciją šalyje, tradicinio Kalėdų eglės įžiebimo renginio neorganizuoja, todėl, siekiant išvengti karantino taisyklių pažeidimų, pareigūnai gyventojų prašo neskubėti vykti apžiūrėti miesto eglės tą pačią dieną.

„Atsižvelgiant į tai, jog, visgi, žmonių srautas gali būti, organizatoriai papildomai saugumą užtikrins ir pasitelkdami saugos tarnybų atstovus. Policijos pareigūnai miesto gyventojus ir svečius ragina ir tuo pačiu primena visu šventiniu laikotarpiu, vykstant apžiūrėti Kauno eglės, nepamiršti laikytis karantino sąlygų – dėvėti apsaugines veido kaukes, laikytis atstumų, nesibūriuoti – būti sąmoningiems, saugoti save ir kitus“, – kauniečius protino Kauno apskrities VPK atstovė.

Pakeisti viešojo transporto grafikai

Be to, koronaviruso situacijai paaštrėjus, smarkiai sumažėjo viešuoju transportu keliaujančių kauniečių skaičius. Praėjusių metų spalį autobusais ir troleibusais gyventojai per dieną važiavo apie 160 tūkst. kartų, šįmet tuo pačiu laikotarpiu kelionių skaičius siekia vos 80 tūkst.

Dėl to peržiūrėti ir pakeisti autobusų bei troleibusų grafikai. Nuo lapkričio 23 d. ne piko valandomis viešasis transportas Kaune važiuoja rečiau, tačiau intensyviausiu eismo metu susisiekimas mieste vyks optimaliu tempu. Daugiau apie maršrutų pakeitimus skaitykite čia.

„Atlikome keleivių srautų tyrimą ir pastebėjome, kad dienos metu ir vakarais nuo 18 val. dauguma autobusų ir troleibusų važinėja apytuščiai, todėl, stipriai sumažėjus keleivių srautams, palikti tokį patį reisų dažnumą būtų tiesiog nepraktiška. Tačiau net ir šiuo sudėtingu laikotarpiu kasdien besinaudojantiems viešuoju transportu jaudintis nereikia – piko valandomis kai kurie reisai netgi padažnės“, – neseniai komentavo savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA