Maskvos CSKA snaiperiai nužudė į lemiamą šturmą pakilusį „Žalgirį“ | Kas vyksta Kaune

Maskvos CSKA snaiperiai nužudė į lemiamą šturmą pakilusį „Žalgirį“

Kauno „Žalgiris“ antradienio vakarą susitikimu su Maskvos CSKA pradėjo antrą šį sezoną dvigubą Eurolygos savaitę. Visą mačą atsilikinėję Martino Schillerio auklėtiniai pačioje rungtynių pabaigoje parodė kovingumą, tačiau tritaškius svarbiais momentais pataikęs Mike’as Jamesas neleido persverti rezultato – žalgiriečiai suklupo 78:87 (17:26, 21:19; 20:21; 20:21).

Mačą pradėję Thomasas Walkupas, Paulius Jankūnas, Steve’as Vasturia, Marius Grigonis ir Joffrey Lauvergne’as atkovojo ginčo kamuolį, tačiau pirmoji žalgiriečių ataka buvo nesėkminga. Tuo metu CSKA pelnė keturis taškus iš eilės – pasižymėjo Danielis Hackettas ir Nikola Milutinovas – 0:4. Tiesa, svečiai gana greit rinkosi pražangas gynyboje ir prabėgus dviem minutėms turėjo jau dvi, o M. Grigonis „Žalgirio“ taškų sąskaitą atidarė taikliu tolimu metimu – 3:4. Aštriai puolime sužaidęs S. Vasturia keliavo prie baudų metimo linijos, kur neklydo ir pirmąkart išvedė šeimininkus į priekį – 5:4. Tritaškį Maskvos ekipai pelnė Darrunas Hilliardas, tačiau Th. Walkupas po krepšiu rado atsidengusį J. Lauvergne’ą – 7:9. Apmaudžiai greitajame puolime klydo pražangą užsidirbęs Rokas Jokubaitis, o D. Hilliardas toliau buvo karštas iš distancijos – 7:14.

Tolimu šūviu CSKA netrukus baudė M. Grigonis, deja, kitoje aikštės pusėje tuoj pat prasižengęs – 10:14. Po minutės pertraukėlės nelengvus taškus iš baudos aikštelės vertė Tornike Shengelia, bet baudas stojęs mesti M. Grigonis užtikrintai švelnino atsilikimą – 12:16. Gerą R. Jokubaičio perdavimą po krepšiu gavęs Augustine’as Rubitas sužaidė kantriai ir provokavo varžovų pražangą, tačiau realizavo tik vieną baudą – 13:16. Raginimų būti agresyviu iš komandos draugų sulaukęs R. Jokubaitis atidavė dar vieną puikų perdavimą A. Rubitui, kuris sėkmingai atakavo iš vidutinio nuotolio, bet maskviečiai atsakė tritaškiu – 15:21. Abi komandos per likusią minutę pasistūmė pirmyn, tačiau kėlinį skaudžiui „Žalgiriui“ tritaškiu uždarė žudiko instinktą pademonstravęs M. Jamesas – 17:26.

CSKA pražangą prasidėjus antram ketvirčiui provokavo P. Jankūnas, tačiau tritaškiai „Žalgirio“ kapitonui toliau nekrito – metimas skriejo pro šalį, tuo tarpu Joelio Bolomboy paleistas kamuolys skrodė tinklelį (17:28), dar labiau kauniečių duobę gilino Willas Clyburne’as – 17:30. Optimizmo žalgiriečiams pūstelėjo po krepšiu agresyviai žaidęs Martinas Gebenas – 19:30. CSKA pelnė dar du taškus, o „Žalgirį“ pirmyn timptelėjo Th. Walkupo tritaškis (22:32), bet šeimininkams niekaip nesisekė gintis be pražangų – dar neprabėgus keturioms minutėms, komanda jau turėjo 5 baudas. Pasižymėti nepavyko nei individualiai besiveržusiam M. Grigoniui, nei iš perimetro atakavusiam R. Jokubaičiui, tuo metu CSKA metė dar du taškus iš po krepšio (22:37), po kurių M. Schilleris prašė minutės pertraukėlės.

Puikiai priešininką suklaidinęs ir žingsnį arčiau krepšio dėjęs A. Rubitas po R. Jokubaičio perdavimo pelnė dvitaškį ir auklėtinius pasitarti nieko nelaukęs kvietė jau D. Itoudis – 24:37. Pražangą arbitrams pasistengė „parduoti“ į baudos aikštelę įsiveržęs R. Jokubaitis, netrukus pelnęs atletišką dvitaškį po kontakto, tačiau tolimu šūviu šaltakraujiškai baudė T. Shengelia – 26:40. Nuo tritaškio linijos pasižymėjo M. Grigonis, dar porą pridėjo A. Rubitas – 31:42. D. Hackettui prasižengus puolime, „Žalgiris“ gavo dar vieną šansą užpulti, kurio veltui nešvaistė trijų taškų vertės metimą realizavęs Nigelis Hayesas – 34:42. Po gero epizodo gynyboje N. Hayesas pridėjo dar vieną tritaškį (37:44), tačiau šeimininkų spurtą nutraukė du N. Milutinovo taškai su A. Rubito pražanga – 37:45. Vieną baudą, savo ruožtu, įmetė M. Gebenas, kurio dėjimą neleistinai nutraukė T. Shengelia, o komandos į rūbines išėjo „Žalgiriui“ atsiliekant 38:45.

27 taškus surinkęs M. Jamesas žalgiriečiams buvo neišsprendžiamas galvos skausmas / R. Tenio nuotr.

Maskvos ekipos klaidą puolime trečiojo ketvirčio pradžioje M. Grigonis akimirksniu konvertavo į tritaškį, bet CSKA į priekį patempė pasipriešinimo po krepšiu nesulaukęs Nikita Kurbanovas – 41:47. Aukštai kilęs D. Hackettas vertė prasižengti A. Rubitą ir tolino svečius iki 41:49. Bloką gavęs M. Gebenas nenuleido rankų bei pats atkovojęs kamuolį keliavo mesti baudų – 43:49. Greitos atakos smaigalyje atsidūrusiam R. Jokubaičiui nepavyko įkrauti kamuolio, o P. Jankūnas kitoje aikštės pusėje kirto per rankas N. Milutinovui, kuris įmetė tik vieną baudos metimą – 43:50. Tritaškio atstumu žalgiriečius priartino keturi iš eilės Th. Walkupo taškai (47:50), bet anksti komandines pražangas susirinkęs „Žalgiris“ išbandyti taiklumą iš baudų siuntė vieną CSKA lyderių M. Jamesą – 47:52.

Įpusėjus priešpaskutiniam kėliniui švystelėjęs iš toli taškų sąskaitą atsidarė ir Artūras Milaknis (50:54), aistros kaito „Žalgiriui“ perėmus kamuolį, tačiau į puolimą pasileidęs R. Jokubaitis jo išsaugoti nesugebėjo. Tritaškiais nieko nelaukę prapliupo Ivanas Ukhovas ir M. Jamesas, tuo metu R. Jokubaitis pridėjo du ir komandos į minutės pertraukėlę išėjo CSKA vėl šoktelėjus pirmyn – 52:60. Po ilgos pertraukos pataikė J. Lauvergne’as, aukštą klasę agresyviu prasiveržimu rodė M. Jamesas, o pirmuosius taškus pelnė ir Lukas Lekavičius – 56:62. „Žalgirio“ krepšį dėjimu drebino įpykęs J. Bolomboy, bet L. Lekavičiaus paleistos dvi baudos pasiekė tikslą ir ketvirtį šeimininkai baigė turėdami vienaženklį deficitą – 58:66.

Pradėjus tiksėti lemiamo ketvirčio laikui puolime prasižengęs J. Lauvergne’as netrukus reabilitavosi dvitaškiu, antrą kartą iš eilės užpulti CSKA krepšio nepavyko, bet trečiu bandymu „Žalgirio“ prancūzas pasismagino dėjimu dviem rankomis – 62:66. Porą taškų pridūrė A. Milaknis, bet visai ne laiku įsijungė maskviečių toliašaudė artilerija, suvertusi 6 taškus be atsako – 64:72. Pamažu tolstančius varžovus „darbiniu“ atstumu palaikė M. Grigonio tritaškis, tačiau svečiai vis atrasdavo kelių link „Žalgirio“ krepšio – įpusėjus kėliniui šeimininkai atsilikinėjo 67:76. Kauno komandos viltis palaikė taiklus tolimas Th. Walkupo dūris (70:76), puolime tuoj po to klydo kamuolį pametęs M. Jamesas, o N. Milutinovas uždirbo antrą asmeninę ir trečią komandinę pražangą.

CSKA labai svarbų tritaškį smeigė W. Clyburne’as, o „Žalgiriui“ taškus nuo baudų metimo linijos rinko R. Jokubaitis – 76:79. Tritaškiu žalgiriečiams išlyginti rezultato nepavyko, bet pražangą provokavęs P. Jankūnas mažino deficitą iki minimalaus – 78:79. Po pertraukėlės, likus žaisti kiek mažiau nei minutę, Kauno komandą tiesiog žudė „kiaurą“ tritaškį paleidęs M. Jamesas (78:82) – šiam pareiškimui nesėkmingą ataką surengę žalgiriečiai kontrargumentų neberado. Vos keliolika sekundžių rodantį rungtynių laikrodį teko stabdyti baudomis, tačiau išpuolio suorganizuoti nepavyko ir vėl – M. Jamesas paskutinę akimirką dar pasismagino iš toli, o žalgiriečiai turėjo pripažinti svečių pranašumą rezultatu 78:87.

Tai – jau trečias „Žalgirio“ pralaimėjimas reguliariajame Eurolygos sezone iš eilės ir ketvirtas apskritai. Su penkiomis pergalėmis Kauno ekipa turnyrinėje lentelėje rikiuojasi šešta.

„Žalgiris“: M. Grigonis 19, T. Walkupas 10 (7 rez. perd.), A. Rubitas 9, R. Jokubaitis 8 (5 rez. perd.), J. Lauvergne 8, N. Hayesas 6, A. Milaknis 5, M. Gebenas 5, L. Lekavičius 4, P. Jankūnas 2 (6 atk. kam.), S. Vasturia 2.

CSKA: M. Jamesas 27 (5 rez. perd.), W. Clyburnas 13, D. Hilliardas 12.

Kaip skelbiama oficialiame „Žalgirio“ portale, Rusijos klubas į Lietuvą atvyko su mintimis pratęsti pergalių seriją Eurolygoje, kuri prasidėjo nuo šeštojo turo. Tris pergales iš eilės iškovoję CSKA krepšininkai iš viso savo kraityje turi penkis laimėjimus ir tris nesėkmes – tiek pat, kiek ir Kauno „Žalgiris“.

Nors tarpsezoniu CSKA prezidentas Andrejus Vatutinas vietinei žiniasklaidai garsiai kalbėjo apie galimai trečdaliu dėl koronaviruso pandemijos sukeltų smūgių sumažėsiantį klubo biudžetą, tai Rusijos flagmanui nesutrukdė pasikviesti du aukščiausio kalibro naujokus.

CSKA iš pradžių sukirto rankomis su serbu Nikola Milutinovu, su kuriuo buvo pasirašyta trejų metų sutartis. Kitu skambiu naujoku tapo buvęs Vitorijos „Baskonia“ komandos kapitonas iš Sakartvelo – Tornikė Shengelia.

„Kas krenta labiausiai į akis, tai yra du dalykai: pirmas – jie meta labai daug tritaškių ir juos realizuoja aukštu pataikymo procentu, o antras – jie užsidirba daug baudų metimų. Pagal išmetamų baudų metimų gausą jie pirmauja Eurolygoje“, – prieš susitikimą mintimis dalijosi M. Schilleris.

Daug baudų metimų CSKA susirenka iš žaidimo po krepšiu ir prasiveržimų, jas daugiausiai užsidirba T. Shengelia ir Willas Clyburnas. Progos tritaškiams, anot M. Schillerio, sukuriamos numetinėjant kamuolį iš žaidimo baudos aikštelėje, todėl žalgiriečiams reikia gerai gintis po krepšiu, padėti tinkamu metu ir neleisti susikurti laisvų vietų aplink perimetrą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA