Nuo pandemijos pradžios koronavirusu užsikrėtė virš 700 sveikatos priežiūros darbuotojų | Kas vyksta Kaune

Nuo pandemijos pradžios koronavirusu užsikrėtė virš 700 sveikatos priežiūros darbuotojų

BNS 2020/10/13 15:10
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo pandemijos pradžios koronavirusu (COVID-19) užsikrėtė per 700 sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų, ugdymo įstaigose infekcija buvo nustatyta daugiau kaip 400 asmenims, pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

„Nuo pandemijos pradžios registruoti 729 sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų infekcijos atvejai, šiuo metu tebeserga 293 iš jų, o per rugsėjo ir spalio mėnesius iš viso patvirtinti 310 atvejų šių įstaigų darbuotojams“, – per spaudos konferenciją antradienį sakė R. Lingienė.

Tuo metu šalies ugdymo įstaigose nuo rugsėjo 1 dienos COVID-19 atvejai registruoti 179-iose ugdymo įstaigose, infekcija nustatyta 426 asmenims, iš jų 260 – vaikai, 143 – ugdymo procese dalyvaujantys asmenys, 23 – darbuotojai, kurie ugdymo procese nedalyvauja.

„Dėl vienokios ar kitokios rizikos sąlyčio turėjimo izoliuoti 3272 asmenys, vidinis plitimas registruotas 30-yje ugdymo įstaigų, kitais atvejais infekcija atsinešta iš namų ar socialinės aplinkos“, – sakė R. Lingienė.

Pasak jos, nuo rugsėjo 1 dienos koronavirusas nustatytas 93 studentams.

„Protrūkiai registruoti Šiaulių universiteto viename iš kursų, 17 susijusių atvejų, kur matome sąsajas su Raseiniais, taip pat matome protrūkius Vilniaus Gedimino technikos universiteto bendrabutyje ir Kauno technologijos universiteto bendrabutyje, atvejų buvo po keletą, bet jie, laimei, neišplito“, – sakė R. Lingienė.

Kelia nerimą neatsekami susirgimai

Epidemiologams kelia nerimą didėjantis neatsekamų užsikrėtimų COVID-19 skaičius, taip pat augantis vyresnio amžiaus sergančiųjų procentas.

„Kalbant apie atvejų skaičių, kuomet yra nenustatoma užsikrėtimų grandinė, tai, deja, šis procentas šiek tiek didėja ir manau, kad didžiausia korekcija buvo dėl vakar dieną nustatytų atvejų, kai apie 30 procentų jų nebuvo atsekta infekcijos plitimo grandinė“, – sakė R. Lingienė.

Liepą tokių neatsektų atvejų, anot jos, buvo 18 proc., rugpjūtį – 19 proc., rugsėjį – 19,6 proc., o spalį – jau 25 procentai.

„Bet spalis toli gražu nesibaigė, labai koregavo šią statistiką vakar dienos skaičiai“, – pabrėžė NVSC atstovė.

Anot jos, dėl įvežtinių atvejų fiksuojama priešinga tendencija: liepą įvežtiniai atvejai sudarė 26 proc., rugpjūtį – 11 proc., rugsėjį – 4,3 proc. ir įpusėjus spaliui – tik apie 3 procentus.

Daugėja vyresnių sergančiųjų

R. Lingienė atkreipė dėmesį, jog daugėja 60-ies ir vyresnių asmenų, užsikrėtusiu koronavirusu, skaičius: šiuo metu jie sudaro apie 18 procentų, kai rugpjūtį jų buvo 12 proc., rugsėjį – 16,1 procento.

„Tai tam tikras signalas, kad infekcija taip pat grįžta pas vyresnius asmenis, kur šios ligos baigtys, išeitys yra iš tikrųjų sudėtingesnės, nei jaunų žmonių“, – sakė ji.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga vertina situaciją kaip valdomą, nors sergamumo rodikliai ir prastėja.

„Tai nėra Lietuvos fenomenas, tikrai, daugelyje valstybių virusas, deja, plinta. Ir tam yra objektyvios aplinkybės – tiek šaltasis sezonas, tiek žmonių susibūrimas dabar jau uždarose erdvėse. Kas leidžia vis tiktai manyti, kad situacija bendrąja prasme šalyje yra valdoma, tai, kad mes gyvename daugiau mažiau normalų, gal netgi per daug atsipalaidavusį gyvenimą ir visame šitame fone turime funkcionuojančią sveikatos sistemą“, – sako ministras.

Raseinių židinys blėsta

Koronaviruso židinys Raseiniuose blėsta, bet kelia nerimą situaciją Kelmės rajone, sako R. Lingienė.

„Kalbant apie kitus karštuosius taškus, norisi gražų žodį skirti Raseinių gyventojams, atvejų ten fiksuojame, bet per praėjusią parą sąlyginai jų buvo nedaug – 14, tuo metu rugsėjo pabaigoje buvome registravę apie 50 atvejų. Skirtumas yra didelis ir matome, kad Raseinių židinys blėsta, tikimės nebeplykstels liepsna tenai“, – antradienį per spaudos konferenciją sakė R. Lingienė.

Anot jos, situacija komplikuojasi Kelmės rajone, ten sergamumas COVID-19 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias dvi savaites šoko iki 208,8 atvejo ir tris kartus viršija Lietuvos vidurkį.

„Nuo rugsėjo 15 dienos iki spalio 11 dienos Kelmės rajone iš viso užregistruotas 71 COVID-19 infekcijos atvejis, Kelmės savivaldybė įtraukta į didelės rizikos savivaldybių sąrašą. Mūsų centro epidemiologai ragina Kelmės ekstremalių situacijų komisiją imtis priemonių, kurios turi prisidėti prie infekcijos plitimo stabdymo šiame mieste“, – sakė R. Lingienė.

Pasak NVSC atstovės, didžiausias židinys rajone yra Kelmės pieninėje, kur registruoti 39 susiję atvejai, su Kelmės ligonine susiję dešimt atvejų.

„Turime neramių signalų iš Kelmės rajone įsikūrusių Liolių socialinės globos namų, pastaruoju laikotarpiu registruoti šeši COVID-19 atvejai šioje įstaigoje“, – sakė R. Lingienė.

Raseinių rajone praėjusį penktadienį siekiant stabdyti koronaviruso plitimą įvestas karantinas. Rajone per pastarąsias dvi savaites COVID-19 sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų savivaldybėje perkopė 1,1 tūkst. atvejų.

Ligoninėse gydomi 149 pacientai

Ligoninėse dėl koronaviruso gydomi 149 pacientai, antradienį pranešė R. Lingienė. Anot jos, 22 pacientai guli reanimacijos skyriuose, 80-čiai taikoma deguonies terapija, dešimčiai – dirbtinė plaučių ventiliacija.

Likusieji 123 gydomi stacionare.

Per parą Lietuvoje nustatyta 118 naujų koronaviruso atvejų, bendras jų skaičius siekia 6366. Tebeserga 3386 asmenys, pasveikusiais laikomi 2842. Nuo COVID-19 yra mirę 106 žmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA