Ligoninėse griežtės lankymo taisyklės, grįš privalomas pacientų testavimas | Kas vyksta Kaune

Ligoninėse griežtės lankymo taisyklės, grįš privalomas pacientų testavimas

BNS 2020/09/21 15:04
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Planuojama sugrąžinti privalomą tyrimą dėl koronaviruso į ligonines guldomiems pacientams, griežtinti pacientų lankymo taisykles, pirmadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Bus keičiama pati testavimo strategija, grįš privalomas testavimas stacionarizuojamiems asmenims į gydymo įstaigas, bus intensyviau testuojami medikai, dirbantys gydymo įstaigose, taip pat griežtės pacientų lankymo taisyklės“, – spaudos konferencijoje sakė ministras.

Pasak jo, tokie sprendimai priimti po pirmadienį vykusio COVID-19 valdymo komiteto pasitarimo.

Ministro teigimu, tokių priemonių imamasi, kad nesikartotų situacija, susiklosčiusi Radviliškio ligoninėje.

Su židiniu Radviliškio ligoninėje šiuo metu siejami 63 koronaviruso atvejai, 35 iš jų – pacientai, 26 darbuotojai ir du antriniai.

Rekordinis koronaviruso skaičius

Per tris savaitgalio dienas Lietuvoje užregistruota beveik tiek pat COVID-19 atvejų kiek per visą liepą, pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį iš viso buvo užregistruoti 249 šios ligos atvejai, kai, iliustracijai, pavyzdžiui, per visą liepos mėnesį buvo registruoti tik 275 šios ligos atvejai. Tai akivaizdžiai parodo epidemiologinės situacijos rimtumą“, – spaudos konferencijoje sakė NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Jos duomenimis, per tris rugsėjo savaites, neskaitant pirmadienio, jau registruoti 886 atvejai, kai per balandį jų buvo 880, o kovą – per 550.

„Kitaip tariant, nors situacija yra valdoma, turime aiškius signalus, kad reikia prisiminti per pavasarį ir žiemą išmoktas pamokas“, – įspėjo ji.

R. Lingienės teigimu, epidemiologams didžiausią nerimą šiuo metu kelia neformalusis vaikų ugdymas, tokios suaugusiųjų laisvalaikio veiklos kaip šokiai ir sportas, kur asmenys kontaktuoja, bei šeimos šventės.

„Židiniai kyla būtent dėl šių veiklų arba po vykusių šeimos švenčių“, – pastebėjo ji.

Bendradarbiaus 5 ligoninės

Penkios didžiosios šalies gydymo įstaigos, šiuo metu koordinuojančios koronaviruso (COVID-19) plitimo suvaldymą Lietuvoje, pirmadienį pasirašė bendradarbiavimo susitarimą.

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), ketinimų protokolu sutarta siekti tvirtesnės partnerystės ir sustiprinti bendradarbiavimo modelius, susiformavusius karantino metu.

Pasirašydamos šį susitarimą, VU ligoninės Santaros klinikos, LSMU ligoninė Kauno klinikos, Klaipėdos universitetinės ligoninė (KUL), Respublikinės Šiaulių ligoninė ir Respublikinė Panevėžio ligoninė susivienijo į Bendradarbiavimo koordinacinę tarybą.

Susitarta, kad Bendradarbiavimo koordinacinėje taryboje, dalyvaujant SAM ir susitarimą pasirašiusių sveikatos įstaigų atstovams, bus reguliariai tariamasi, priimant svarbiausius sprendimus, susijusiais su medikų darbu, paslaugų teikimu pacientams, teikiant pasiūlymus SAM ir kitoms šalies institucijoms, kaip pagerinti situaciją šalies sveikatos sektoriuje.

Taip pat tarybai priklausančios gydymo įstaigos, esant poreikiui, įsipareigojo inicijuoti panašių bendradarbiavimo sutarimų pasirašymą tarp regioninių gydymo įstaigų ir taip užtikrinti platesnį ligoninių įsitraukimą stiprinant karantino ir ekstremaliosios situacijos metu atrastus ir išgrynintus bendradarbiavimo metodus.

Šis susitarimas yra Europos Komisijos (EK) finansuojamo bandomojo projekto dalis, kuriuo siekiama skatinti šalies gydymo įstaigų partnerystę, taikant pažangius bendradarbiavimo modelius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA