Epidemiologė: sergamumas koronavirusu Lietuvoje pasiekė piką | Kas vyksta Kaune

Epidemiologė: sergamumas koronavirusu Lietuvoje pasiekė piką

BNS 2020/09/10 13:44
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sergamumas koronavirusu šalyje pasiekė piką, tačiau didžioji dalis užsikrėtusiųjų serga lengva infekcijos forma, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Rolanda Lingienė.

„Šiuo metu fiksuojamas didžiausias sergamumo pikas, iš tikrųjų didžiausio pakilimo laikotarpiu balandžio 20 dieną fiksuoti 1048 sergantys asmenys, tai šiandieną iš tikrųjų yra daugiau“, – per spaudos konferenciją ketvirtadienį sakė NVSC Vilniaus departamento vadovė.

„Bet noriu nuraminti, kad (…) šiuo metu žmonės serga labai lengvomis formomis ir absoliuti dauguma jų gydoma ne stacionarinėse sveikatos priežiūros įstaigose, bet ambulatoriškai“, – tvirtino ji.

Anot R. Lingienės, ligonėse dėl koronaviruso šiuo metu gydomi 34 pacientai (balandžio 20-ąją jų buvo 130), reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose gydomi keturi (buvo 18), dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma dviems asmenims (balandį buvo 11). Su deguonies kaukėmis gydoma 15 asmenų – balandžio 20-ąją tokių buvo 35.

„Skaičiai kalba patys už save, situacija jokiu būdu nėra nevaldoma ar grėsminga“, – pabrėžė ji.

Masinis tyrimas valdininkams ir pareigūnams

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga leido organizuoti masinius tyrimus greitaisiais koronaviruso testais statutiniams pareigūnams, tarp jų Vadovybės apsaugos tarnybos, valstybės tarnautojams Vyriausybės kanceliarijoje, Žemės ūkio ministerijoje ir pavaldžiose įstaigose.

Šią savaitę pasirašytais įsakymais A. Veryga pavedė Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai, Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centrui ir savivaldybių administracijoms organizuoti minėtų grupių tyrimą greitaisiais serologiniais COVID-19 testais.

Numatyta, kad tyrimai turės būti atlikti per dvi savaites nuo testų gavimo. Taip pat A. Veryga nustatė, kad švietimo įstaigose tyrimai, teikiant pirmenybę mokytojams, turi būti atlikti iki rugsėjo 18-osios.

Praėjusią savaitę į šią tiriamųjų grupę A. Veryga įtraukė ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos darbuotojus. A. Veryga BNS teigė, kad dėl galimybės atlikti tyrimus kreipėsi pačios įstaigos, tai gali daryti ir kitos.

„Kuo daugiau bus norinčiųjų, tuo daugiau sričių galėsime įvertinti. Žemės ūkio ministerija ir Vyriausybės kanceliarija kreipėsi“, – sakė jis.

Greitųjų testų patikrą atlikę mokslininkai pabrėžia, kad testai nėra tinkami ankstyvos ligos diagnostikai ir geriausius rezultatus rodo praėjus 14–50 dienų nuo pirmųjų koronaviruso simptomų ar teigiamo molekulinio (PGR) tyrimo atsakymo, t. y. parodo, ar pacientas buvo sirgęs COVID-19.

„Taip. Bet jie leidžia matyti bendrą vaizdą, kurį gal sudėtingiau yra padaryti vadinamaisiais PGR’ais – dėl persirgimo, pamatyti kokia yra situacija ir paskui žiūrėti. (…) Čia yra paprasčiau padaryti ir gali stebėti, pakartoti po kažkiek laiko ir matyti, kas pasidarė“, – tvirtino A. Veryga.

Anot jo, galimybė atlikti darbuotojams šiuos testus pasiūlyta ir privačiam sektoriui – prekybos centrams, vaistinėmis.

„Galima būtų duoti tuos testus, jiems tik reikėtų susiorganizuoti patį paėmimą, rasti asmens sveikatos priežiūros specialistą, kuris būtų licencijuotas ir galėtų tokį testą atlikti, nes iš piršto kraują reikia paimti. Tikrai gali, tik nežinau, ar jau kažkokius siūlymus jie yra pateikę, bet su jais buvo toks pokalbis“, – sakė ministras.

Minėti testai ir valstybės, ir privačioms įstaigoms duodamos nemokamai.

A. Veryga pabrėžė, kad testų rezultatai privalo būti suvesti į esveikatos sistemą, kad specialistai turėtų duomenis ir galėtų juos analizuoti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA