Kauno viešbučiai su nerimu laukia žinių iš Vyriausybės: be dotacijų dauguma užsidarys | Kas vyksta Kaune

Kauno viešbučiai su nerimu laukia žinių iš Vyriausybės: be dotacijų dauguma užsidarys

„Park Inn by Radisson Kaunas“ nuotr.

Pasaulinė COVID-19 pandemija visu smarkumu smogė viešbučių verslui – ne išimtis ir Kauno apgyvendinimo įstaigos, su nerimu laukiančios įsibėgėjančio rudens. Neliko ne tik užsienio turistų, bet ir verslo renginių, konferencijų, komandiruočių, akivaizdu, jei Vyriausybė nesiims padėti viešbučių verslui – dauguma jų kito sezono gali ir nesulaukti.

[galerija kiek=”8″]

Tikisi dotacijų

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, praeitą savaitę Vyriausybei pateiktas asociacijos siūlymas, kuriame prašoma visiems viešbučiams skirti dotaciją, kurios dydis būtų nustatomas pagal tai, kiek apgyvendinimo įstaiga 2019 m. sumokėjo mokesčių į Lietuvos biudžetą. Prašoma, kad dotacija sudarytų ne mažiau, kaip ketvirtadalį įvairių pavidalų mokesčiais pernai sumokėtos sumos, o ji būtų nustatoma pagal oficialius VMI duomenis.

Kaune veikiančių viešbučių vadovai patvirtina, kad išgyventi iki kito sezono be Vyriausybės pagalbos – misija sudėtinga. „Kitų metų pradžia gali būti labai lėta, todėl be Vyriausybės subsidijų negalėsime išsaugoti dalies darbuotojų, tad būtume priversti imtis drastiškų priemonių dar šiais metais“, – neslėpė „Park Inn by Radisson Kaunas“ generalinė direktorė Jūratė Rudienė.

J. Rudienės teigimu, praėjusi vasara jų viešbučiui buvo prasta. „Europos Sąjungos sienos vasaros pradžioje buvo užvertos ir tik kelios šalys galėjo atvykti be karantino, todėl laisvalaikio segmento šią vasarą beveik ir nebuvo. Galime pasidžiaugti tuo, kad kaimyninių šalių – Latvijos, Estijos – pavieniai keliautojai buvo gana aktyvūs, todėl užimtumas paskutiniais vasaros mėnesiais siekė apie 40 proc.“, – teigė ji.

Taip pat „Park Inn by Radisson Kaunas“ gelbėjo tai, kad jame apsigyvena nemažai svečių iš artimesnių Europos Sąjungos šalių, kurie Kaune lankosi verslo tikslais.

„Park Inn by Radisson Kaunas“/ Bendrovės nuotr.

Vasaros pabaiga – džiugesnė

Panašiai situaciją apibūdina ir viešbučio „Daugirdas“ vadovas Vytautas Gustas. Jo teigimu, liepos – rugpjūčio mėnesiais šio viešbučio užimtumas siekė apie 35 proc. „Vasaros pabaiga buvo labiau džiuginanti, nes turėjome didesnių privačių renginių, ypač vestuvių, užsakymų“, – sakė V. Gustas. Tačiau prasidėjęs ruduo optimizmo neteikia. „Užsidaro turizmo su Latvija, Lenkija galimybės, mažėja keliaujančių vietinių turistų“, – apgailestauja V. Gustas.

Jo teigimu, „Daugirdo“ viešbutis tikisi sulaukti užsakymų ir iš su koronavirusu kovojusių medicinos darbuotojų, kurie nuo rugsėjo 1 d. gali pasinaudoti 200 eurų valstybės kompensacija poilsiui ar ekskursijoms Lietuvoje. „Kadangi kurortuose vietos poilsio namuose ir sanatorijose gana greitai užsipildė, tikimės, kad medikai atsigręš ir į miestus, kur galima įdomiai ir turiningai praleisti laisvalaikį“, – sako viešbučio „Daugirdas“ vadovas.

Vyriausybės priemonę – skirti 200 eurų medicinos darbuotojams, teigiamai vertina ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė E. Šiškauskienė. Tačiau ji atkreipė dėmesį, kad asociacija ir pačios apgyvendinimo priemonės nesutinka, kad ši suma visa savo apimtimi būtų vertinama, kaip valstybės pagalba. „Juk iš tų 200 eurų apgyvendinimo įstaigos turi pasidengti savo kaštus, todėl tikrai negalima visos sumos vertinti, kaip paramos. Mūsų siūlymas yra skaičiuoti, kad pagalba yra apie 30 proc. nuo šios sumos. Priemonė gera, pagalba reikalinga, bet jos apimtis tikrai nėra 200 eurų“, – sakė E. Šiškauskienė.

Atidarymą teko nukelti

Ne mažiau nežinomybės ir naujai Kaune duris atvėrusio viešbučio „MOXY Kaunas Center“ ateities planuose. Naujas tarptautinio tinklo viešbutis Kaune rugpjūčio pradžioje atsidarė po beveik 12 metų pertraukos, o jo užbaigimas sutapo su pasauline COVID- 19 pandemija.

„Mes buvome pilnai pasirengę atverti ilgai laukto viešbučio duris balandžio pabaigoje, tačiau būtent tuo metu prasidėjo pandemija ir “pasaulis sustojo”. Atidarymą nukėlėme net trims mėnesiams, tačiau veiklos pradžia teikia vilčių, kad Kaunui esame reikalingi“, – sako „MOXY Kaunas Center“ generalinė direktorė Evelina Šukytė.

Pasak pašnekovės, pirmasis mėnuo buvo tikrai sėkmingas, nes svečiai pradėjo plūsti jau pirmosiomis atidarymo dienomis. „Didžiąją dalį svečių sudarė lietuviai, tačiau nemažai lankėsi ir svečių iš kaimyninių šalių. Vadinamasis „Baltijos burbulas“ taip pat nemažai prisidėjo prie užsienio svečių apsilankymo viešbutyje“, – sako E. Šukytė.

Pasak moters, klientų sprendimą apsigyventi naujame viešbutyje lemia ne tik moderni ir patraukli viešbučio koncepcija, bet ir tai, kad jie yra vienintelis „Marriott“ tinklo viešbutis mieste ir vienas iš nedaugelio Baltijos šalyse, o tinklo kokybė vilioja ne tik lojalius klientus, bet ir kitus, ieškančius kokybiškų apgyvendinimo paslaugų. Taip pat ji pasidžiaugė, jog viešbučio baras itin populiarus ne tik tarp viešbučio svečių, bet ir vis labiau traukia apsilankyti kauniečius. „Esame išskirtiniai savo koncepcija ir laisvesniu, kūrybiškesniu požiūriu į apgyvendinimo paslaugas, todėl tikimės, kad kiekvienas iš apsilankiusių jausis kaip ypatingai“, – sako E. Šukytė.

„Moxy“/ Bendrovės nuotr.

„MOXY Kaunas Center“ yra pirmasis toks prekinis ženklas Baltijos šalyse. Europoje yra 37 „MOXY“ pavadinimo viešbučiai, o šiuo metu nemažai numatytų atidarymų buvo nukelta nenustatytam laikui dėl kitose šalyse dar prastesnės pandeminės situacijos.

Optimizmu netrykšta

„Netolima ateitis šiai dienai, atrodo labai neaiški. Norisi išlikti pozityviems, tačiau jaučiasi, kad pasikeitė keliavimo įpročiai, įmonių komandiruočių tvarka ir pan. Mūsų verslą labiausiai įtakoja Vyriausybės sprendimai bei draudimai, kuomet svečiai negali be karantino atvykti dabar jau iš daugumos šalių“, – sako „Park Inn by Radisson Kaunas“ vadovė J. Rudienė.

Pasak jos, veiklos nutraukti neseniai iš esmės atsinaujinęs viešbutis neketina. „Tačiau tikrai reaguosime į situaciją ir elgsimės atitinkamai“, – sakė ji.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija siekia išrūpinti subsidiją visiems Lietuvoje klasifikuotiems viešbučiams, jų priskaičiuojama 399. Pasak E. Šiškauskienės, jų skaičiavimu prašomai paramai iš valstybės biudžeto reiktų skirti 10,5 mln. Asociacijos vadovės teigimu, be šios paramos sektorius sunkiai sulauks kito sezono.

E. Šiškauskienė įsitikinusi, kad tiek Vilniaus, tiek Kauno viešbučių situacija vienodai sudėtinga. „Gal Vilniuje, kaip sostinėje, judėjimas ir šiek tiek didesnis, Kaunui dar sudėtingiau, jau nekalbu apie mažesnius miestus“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė asociacijos vadovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA