Koronavirusas nustatytas Jono Pauliaus II gimnazijoje | Kas vyksta Kaune

Koronavirusas nustatytas Jono Pauliaus II gimnazijoje

Jono Pauliaus II gimnazijos „Facebook“ puslapio nuotr.

Prasidėjus mokslo metams ir vaikams suplūdus į klases, vis daugiau COVID-19 infekcijos atvejų nustatoma ugdymo įstaigose. Pirmadienio popietę „Kas vyksta Kaune“ pasiekė žinia apie katalikiškoje Jono Pauliaus II gimnazijoje patvirtintus susirgimus. Oficialiais duomenimis, užsikrėtė du moksleiviai iš tos pačios šeimos, izoliuota keliasdešimt vaikų.

Nuo rytojaus – izoliacija

Pirmasis signalas apie gimnazijoje galimai įsisukusią infekciją „Kas vyksta Kaune“ pasiekė apie 16 val. Skaitytojas teigė iš namo grįžusių vaikų sužinojęs, kad ugdymo įstaigoje yra užsikrėtimų koronavirusu.

Susisiekus su Jono Pauliaus II gimnazijos direktore Ramute Latveliene, ji nurodė, kad informacija teisinga. Koronavirusas šiandien, 14 val., patvirtintas vienos šeimos nariams, kurių du – ugdymo įstaigos auklėtiniai.

Nuo rytojaus dvi klasės – apie 40 kontaktą turėjusių moksleivių – izoliuojama, pamokos bus vykdomos nuotoliniu būdu. Tuo metu su šiais vaikais dirbę mokytojai šiandien tiriami dėl koronaviruso, tyrimų rezultatų laukiama rytoj.

Artimą sąlytį turėjo 24 pedagogai

Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovo Pauliaus Kero teigimu, nežiūrint to, kad du koronaviruso atvejai nustatyti privačioje ugdymo įstaigoje, į tai žiūrima itin atsakingai.

„Vos tik sulaukus žinios apie šį atvejį, miestas ėmėsi maksimaliai operatyvaus gimnazijos darbuotojų ištyrimo. Artimą kontaktą su minėtais mokiniais turėję 24 pedagogai, vedę pamokas dvejose klasėse, dar iki pirmadienio vakaro raginami atvykti į Kauno mobilųjį patikros punktą, kur turėtų būti aptarnauti be eilės nepriklausomai nuo Koronos karštojoje linijoje 1808 paskirto registracijos laiko.

Gimnazijos administracija užtikrino, kad mokytojai darbe laikėsi būtinų saugumo reikalavimų ir rekomendacijų, dėvėjo apsaugines kaukes, todėl, pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų, jie nepriskiriami didelės rizikos grupei ir saviizoliuotis neprivalės. Tuo metu užsikrėtusiųjų klasės draugai artimiausias dvi savaites turės tęsti mokslus iš namų, saviizoliacijos sąlygomis“, – žiniasklaidai pateiktame komentare detalizuoja P. Keras.

Ištirta daugiau nei 100 mokytojų

Savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas priminė, kad praėjusią savaitę Kaunas startavo su greitaisiais COVID-19 testais miesto mokyklų mokytojams. Mobiliajame patikrų punkte iki pirmadienio ištirta per šimtą pedagogų, kol kas visi rezultatai buvo neigiami.

„Miestas veikia pagal iš anksto parengtą detalų veiksmų planą. Vienos mokyklos mokytojai autobusu nuvežami į patikros punktą, ten jiems atskiroje erdvėje saugiai atliekamas greitasis testas. Jei paaiškėtų teigiamas atvejis, tai būtų laikoma preliminariu rezultatu, nes, kaip žinia, greitieji teistai gali sureaguoti į kitus parametrus ir dar nebūtinai reikštų koronavirusinę infekciją (COVID-19).

Vis tik pagal tą patį veiksmų planą numatyta čia pat, gretimoje mobiliojo patikros punkto erdvėje, atlikti PGR (polimerazės grandininės reakcijos) testus ir toks pacientas atskiru transportu būtų parvežtas į saugią aplinką saviizoliacijai, kol bus operatyviai gauti pastarieji rezultatai. Siekiame maksimaliai sumažinti jų trukmę, kad visi duomenys būtų gaunami kiek galima operatyviau“, – aiškina P. Keras.

Izoliuota virš 200 su ugdymo sistema susijusių asmenų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė pirmadienį nurodė dėl nustatytų užsikrėtimų koronavirusu šiuo metu visoje Lietuvoje izoliacijoje esant per 200 mokinių, jų tėvų ir mokytojų.

„Per keturias mokslo dienas jau izoliuota yra daugiau nei 200 mokinių, jų tėvų ir pedagogų. Jei būtų izoliuotos, kaip pirmomis dienomis buvo bandyta, ištisos klasės, kurios neturėjo sąlyčio su sirgusiais, įsivaizduokite, kokie tai būtų skaičiai“, – spaudos konferencijoje sakė ji.

NVSC atstovė Justina Petravičienė vėliau naujienų agentūrą BNS informavo, kad pirmadienį popiet buvo patvirtinta 12 su ugdymo įstaigomis susijusių užsikrėtimo koronavirusu atvejų: aštuoniems mokiniams ir keturiems įstaigų darbuotojams.

„Svarbu pastebėti, kad dalis iš šių atvejų atskirai neakcentuoti, nes mokyklų bendruomenėse išplitimo rizikų nebuvo, kadangi atvejai nustatyti ir užsikrėtusieji izoliuoti dar iki ugdymo proceso pradžios“, – aiškino J. Petravičienė.

Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, vienoje ar kitoje mokykloje nustatytas koronaviruso atvejis nesudaro būtinybės ugdymo procesą visiems moksleiviams tęsti tik nuotoliniu būdu: „Priklausomai nuo to, kiek asmenų turėjo kontaktą su užsikrėtusiuoju, įvertinus epidemiologinę situaciją ir yra priimami sprendimai, bet tai tikrai nereiškia, kad visa ugdymo įstaiga turėtų išeiti į nuotolinį mokymąsi.“

Lietuvoje iš viso patvirtinta 3,1 tūkst. koronaviruso atvejų, tebeserga 1046 asmenys, 1955 – pasveiko. Nuo COVID-19 iš viso mirė 86 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA