R. Lingienė: saviizoliacijoje iš viso yra per 200 mokinių, jų tėvų ir mokytojų | Kas vyksta Kaune

R. Lingienė: saviizoliacijoje iš viso yra per 200 mokinių, jų tėvų ir mokytojų

BNS 2020/09/07 15:48
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dėl nustatytų užsikrėtimų koronavirusu šiuo metu Lietuvoje izoliacijoje yra per 200 mokinių, jų tėvų ir mokytojų, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

„Per keturias mokslo dienas jau izoliuota yra daugiau nei 200 mokinių, jų tėvų ir pedagogų. Jei būtų izoliuotos, kaip pirmomis dienomis buvo bandyta, ištisos klasės, kurios neturėjo sąlyčio su sirgusiais, įsivaizduokite, kokie tai būtų skaičiai“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė ji.

R. Lingienė akcentavo, kad sąlytį turėjusio moksleivio kontaktas su kitu moksleiviu laikomas antriniu kontaktu (vadinamasis „kontakto kontaktas“) ir šiems vaikams izoliacija nėra taikoma, todėl savarankiškai izoliuotų mažesnio amžiaus mokinių tėvams nebus išduodami nedarbingumo pažymėjimai vaikams prižiūrėti.

Ji taip pat pabrėžė, kad tėvai, kurių vaikai yra izoliacijoje dėl turėto kontakto su sergančiuoju, laikomi antriniu kontaktu ir jiems izoliacija nėra taikoma.

„Su virusu teks gyventi ilgai, reikia prie jo priprasti. (…) Matome, kad informacijos trūksta, ateinančią savaitę – 14 ar 15 dienomis – Nacionalinis visuomenės sveikatos centras organizuos nuotolinius mokymus mokyklų bendruomenėms, ką daryti praktiškai“, – sakė R. Lingienė.

Kaip vėliau BNS informavo NVSC atstovė Justina Petravičienė, iš viso šiuo metu yra patvirtinta 12 su ugdymo įstaigomis susijusių užsikrėtimo koronavirusu atvejų: aštuoniems mokiniams ir keturiems įstaigų darbuotojams.

„Svarbu pastebėti, kad dalis iš šių atvejų atskirai neakcentuoti, nes mokyklų bendruomenėse išplitimo rizikų nebuvo, kadangi atvejai nustatyti ir užsikrėtusieji izoliuoti dar iki ugdymo proceso pradžios“, – sakė ji.

J. Petravičienės teigimu, tokiu pavyzdžiu galima laikyti Prienų rajono Stakliškių gimnaziją, kurioje dirbančiam asmeniui nustatyt COVID-19 liga.

„Asmuo izoliacijoje buvo nuo rugsėjo 1-osios dėl turėto didelės rizikos sąlyčio. Kontakto su mokiniais nebuvo, kontaktas mokykloje užfiksuotas rugpjūčio 31 dieną su vienu mokytoju, jis izoliuotas. Taip pat mokykloje atlikta dezinfekcija“, – komentavo ji.

„Taip pat turime tą atvejį, kai koronavirusas patvirtintas Molėtų rajono Giedraičių Antano Jaroševičiaus gimnazijos Joniškio skyriaus darbuotojai. Ji mokykloje jokio sąlyčio neturėjo ir apskritai ugdymo procesas mokykloje nebuvo pradėtas“, – pridūrė J. Petravičienė.

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga komentavo, kad vienoje ar kitoje mokykloje nustatytas koronaviruso atvejis nereiškia būtinybės ugdymo procesą visiems moksleiviams tęsti tik nuotoliniu būdu.

„Priklausomai nuo to, kiek asmenų turėjo kontaktą su užsikrėtusiuoju, įvertinus epidemiologinę situaciją ir yra priimami sprendimai, bet tai tikrai nereiškia, kad visa ugdymo įstaiga turėtų išeiti į nuotolinį mokymąsi“, – teigė ministras.

Lietuvoje iš viso patvirtinta 3,1 tūkst. koronaviruso atvejų, tebeserga 1046 asmenys, 1955 – pasveiko.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 86 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA