Lietuva pasiruošusi suteikti prieglobstį persekiojamiems baltarusiams | Kas vyksta Kaune

Lietuva pasiruošusi suteikti prieglobstį persekiojamiems baltarusiams

BNS 2020/08/11 15:49
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lietuva yra paruošusi priemonių planą ir pasiruošusi suteikti prieglobstį, jeigu padaugėtų jo prašančių baltarusių, antradienį pranešė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė. Tuo tarpu po Baltarusijos valdžios spaudimo antradienio paryčiais į Lietuvą atvykusi opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja yra saugi su savo vaikais, pranešė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Atidžiai stebime situaciją Baltarusijoje ir esame paruošę priemonių planą, jeigu padaugėtų Baltarusijos piliečių prašančių prieglobsčio Lietuvoje. Asmenys, kurie prašys prieglobsčio ir atitiks pabėgėlio statusą, jiems toks prieglobstis mūsų šalyje bus suteiktas“, – pranešime cituojama ministrė.

Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius spaudos konferencijoje antradienį pranešė, jog pastaruoju metu sulaukta Baltarusijos piliečių prieglobsčio prašymų, tačiau tai „nėra masiškas reiškinys“.

„Keliasdešimt nėra, yra tam tikras skaičius. Tai nėra masiškas reiškinys, bet jei žmonėms gresia kažkoks asmeninis pavojus, stengiamės jiems padėti“, – sakė ministras.

R. Tamašunienė antradienį susitiko su Migracijos departamento ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei Policijos departamento atstovais aptarė padėtį kaimynėje šalyje.

„Ne pirmą kartą Baltarusijos opozicijos atstovai ieško prieglobsčio Lietuvoje. Ir jei taip nutiktų šį kartą, tiek dėl politinių aplinkybių, tiek dėl galimų kitų grėsmių, esame pasirengę jiems padėti, kol atsiras galimybė saugiai sugrįžti namo“, – sako R. Tamašunienė.

Vidaus reikalų ministerija primena, kad Lietuva yra pasiūliusi prieglobstį Ukrainos piliečiams po įvykių Ukrainoje 2014 metais.

Pagal Lietuvoje nustatytą tvarką prieglobstis gali būti dviejų formų – tai pabėgėlio statusas ir papildoma apsauga. Pabėgėlio statusas suteikiamas prieglobsčio prašytojui, kurio valstybėje gresia persekiojimas dėl jo rasės, tautybės, religijos, priklausymo tam tikrai socialinei grupei arba politinių įsitikinimų.

Papildoma apsauga suteikiama prieglobsčio prašytojui, kuriam negresia persekiojimas dėl nurodytų priežasčių, tačiau gresia kankinimai, mirties bausmė arba pavojus laisvei, sveikatai ar gyvybei dėl vykstančio karo. Gauti prieglobstį gali tik tas, kurio atžvilgiu konstatuojamos prieš tai minėtos grėsmės.

Migracijos departamento duomenimis, Lietuvoje leidimą gyventi šiuo metu turi per 21,1 tūkst. Baltarusijos piliečių, penkiems iš jų suteiktas prieglobstis. Per pastarąjį dešimtmetį Lietuva prieglobstį suteikė iš viso 55 Baltarusijos piliečiams.

S. Cichanouskaja Lietuvoje yra su savo vaikais

Po Baltarusijos valdžios spaudimo antradienio paryčiais į Lietuvą atvykusi opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja yra saugi su savo vaikais, pranešė L. Linkevičius.

„S. Cichanouskaja yra saugi, ji yra Lietuvoje kartu su savo vaikais“, – žurnalistams sakė ministras.

Pasak L. Linkevičiaus, ji į Lietuvą atvyko po Baltarusijos valdžios spaudimo, o šios šalis pareigūnai „netrukdė išvykimui, ir dar ir pagelbėjo“.

„Ji matomai patyrė tam tikrą spaudimą ir neturėjo labai daug pasirinkimo kaip tik palikti šalį“, – sakė L. Linkevičius.

Ministras teigė, kad S. Cichanouskaja turėjo Lietuvos vizą, o jos vaikai į šalį buvo atvykę jau anksčiau.

„Ji turėjo Lietuvos nacionalinę vizą, tai reiškia, kad ji gali būti Lietuvoje metus laiko be jokių apribojimų, ir tai, matyt, tai lėmė jos apsisprendimą išvykti į Lietuvą“, – sakė ministras.

L. Linkevičius pats sakė dar nebendravęs su Baltarusijos opozicijos atstove ir nežino jos planų.

„Kadangi visa tai vyko naktį, praktiškai paryčiais, ji turi pailsėti, neteko man dar su ja pakalbėti. Mes nežinom nei jos planų, versijų, ką ji ketina daryti, bet tikrai neketinam įvykių forsuoti. Ji pati nuspręs, kaip toliau elgtis, galbūt pabendraus su žiniasklaida, yra poreikis, bet visa tai vyks natūraliai, neforsuojant“, – teigė L. Linkevičius.

Suteikė būstą

Ministras informavo, kad ji yra Lietuvos Vyriausybės suteiktame būste ir yra saugoma.

„Jai suteikta vieta, su Vyriausybės (žinia), jos statusas yra viešnia, kaip minėjau, ji turi vizą“, – į klausimą, ar ją būstu aprūpino Lietuvos valstybė, atsakė L. Linkevičius.

„Šiuo metu nėra kažkokių signalų apie kažkokį pavojų, bet mums reikia imtis tam tikrų priemonių, kad to pavojaus nebūtų“, – pažymėjo ministras.

Pasak L. Linkevičiaus, į Lietuvą kartu su S. Cichanouskaja atvyko jos rinkimų štabo vadovė Marija Moroz, jos vaikai irgi Lietuvoje.

L. Linkevičius taip pat sakė, kad antradienį paskelbti S. Cichanouskajos vaizdo įrašai buvo padaryti Baltarusijoje.

Juose Baltarusijos prezidento posto siekusi kandidatė S. Cichanouskaja pareiškė, kad sprendimą pasitraukti į Lietuvą priėmė „visiškai savarankiškai“ ir paragino žmones pripažinti rezultatus.

Prieš tai S. Cichanouskaja pirmadienį atsisakė pripažinti Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pergalę prezidento rinkimuose. Ji paskelbė laikanti save rinkimų nugalėtoja ir paragino jį perduoti valdžią. Baltarusijoje kelis naktis vyko protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą.

Anglų kalbos mokytojos kvalifikaciją turinti 37 metų S. Cichanouskaja prezidento rinkimuose nusprendė bolatiruotis, kai buvo areštuotas jos vyras populiarus tinklaraštininkas Siarhejus Cichanouskis. Pergalės atveju ji žadėjo surengti naujus laisvus rinkimus.

Pastarąją savaitę taip pat buvo areštuota nemažai jos štabo narių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA