Vandens lygis Nemune minimalus, bet „Raketa“ iki Nidos dar praplaukia | Kas vyksta Kaune

Vandens lygis Nemune minimalus, bet „Raketa“ iki Nidos dar praplaukia

MIGLĖ KUBILIŪTĖ, DOMINYKAS BIRŽIETIS 2020/07/16 17:34
Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Pastarosiomis dienomis kauniečiai Nemuno vagoje ties santaka gali pastebėti dirbančią specialią techniką. Vidaus vandens kelių direkcija (VVKD) nurodo, kad laivybai Lietuvos upių tėvo vaga yra tinkama, nors vandens lygis artimas minimaliam. Nemune seklumas šiuo metu šalina dvi žemsiurbės ir vienas plaukiojantis kranas.

Vykdomi planiniai darbai

Kaip „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare informavo VVKD personalo ir komunikacijos vadovė Justina Juozaponė, prasidėjus navigacijos sezonui Nemuno upės laivakelio nuo Kauno iki pat žiočių tvarkymo darbai atliekami nuosekliai ir suplanuotai: laivakelis paženklintas navigaciniais ženklais, nuolat tikrinama jų pastatymo vieta, kad būtų užtikrintas saugus praplaukimas pažymėtu laivakeliu, atliekami seklumų šalinimo darbai.

Seklumų šalinimą atlieka dvi direkcijos žemsiurbės – „Nemuno 11“ ir „Upyna“, kurios šiuo metu dirba Nemuno upėje Jurbarko ir Šakių rajonuose, o plaukiojantis kranas „PK-10“ dirba Nemune Kauno mieste.

„Tai yra įprasti seklumų šalinimo darbai, siekiant užtikrinti reikiamą gylį laivakelyje. Pažymėtina, kad Nemuno upe pernešamas sąnašinis gruntas, kuris nusėda upės vagoje, taip formuodamas seklumas. Esamų bunų techninė būklė Nemuno upėje nėra gera, todėl jos nesulaiko šių nešmenų ir nenukreipia į kranto pusę – ten, kur šių statinių būklė blogiausia, formuojasi seklumos“, – aiškino J. Juozaponė.

Anot jos, direkcijos kelio priežiūros laivai nuolat tikrina kelio būklę, o nustačius problemines vietas, į jas siunčiama įmonės seklumų šalinimui naudojama technika. Kaip tik šiuo metu plaukiojantis kranas dirba Kaune, šalinamos seklumos Nemuno upės ruože nuo Neries santakos iki Vytauto Didžiojo tilto, esant reikalui bus atlikti valymo darbai ir prieplaukų akvatorijose.

Vandens lygis – netoli minimalaus

„Vykdomi darbai, kaip minėta, įprastiniai, jie nesusiję su staigiu upės vandens nusėdimu ir laivybos sąlygų pablogėjimu, vandens lygio žemėjimas vasaros metu yra būdingas reiškinys“, – ramino VVKD atstovė.

Nusekęs Nemunas ties Kaunu / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Informaciją apie gylius Nemuno upėje galima rasti direkcijos svetainėje, pagal fiksuojamus gylius situacija laivybai yra patenkinama, laivai, tarp jų ir „Raketa“ Kaunas-Nida-Kaunas maršrutu plaukia pagal nusistatytus grafikus. Tiesa, matavimo stotyse išmatuojami vandens lygiai yra žemi, artimi minimaliems vasaros laikotarpio vandens lygiams.

J. Juozaponė pažymėjo, kad šiais metais direkcijai buvo skirtas didesnis finansavimas, kas užtikrina galimybes žemsiurbėms ir kitai technikai dirbti nepertraukiamai, todėl galima lengviau planuoti technikos perskirstymą.

Gilins Nemuną per visą ilgį

„Planuojame, kad antroje vasaros pusėje žemsiurbė „Upyna“ bus perdislokuota dirbti Nemuno upės ruože Jurbarkas-žiotys bei Kuršių mariose, o žemsiurbė „Nemuno 11“ dirbs Kaunas–Jurbarkas ruože, plaukiojantis kranas „PK-10“ – Kauno mieste ir rajone, Nemuno upėje, Neries ir Nevėžio upių žiotyse bei prieplaukų akvatorijose. Valymo darbai bus vykdomi iki pat navigacijos sezono pabaigos lapkričio mėnesį“, – tolesnius planus nupasakojo J. Juozaponė.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad bene vienintelis šią vasarą maršrutu Kaunas-Nida-Kaunas kuruojantis laivas yra dar pernai prikelta „Raketa“. Šiemet gavus visus leidimus, keleiviai plukdyti greitaeigiu vandens transportu į pajūrį pradėti birželio 4 d., kol kas reisą organizuoti planuojama iki rugsėjo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA