Romanas apie tarpukario Kauną muša rekordus: leis antrą tiražą | Kas vyksta Kaune

Romanas apie tarpukario Kauną muša rekordus: leis antrą tiražą

G. Kavaliauskaitės nuotr.

Šią savaitę Kaune įvyko oficialus vos prieš kelias savaites išleisto ir jau didelio populiarumo pelniusio kaunietės Inos Pukelytės romano „Panelės iš Laisvės alėjos“ pristatymas. Į renginį po Laisvės alėjos liepomis priešais „Kaunas Europos kultūros sostinė 2022“ biurą pakvietė knygą išleidusi leidykla „Tyto alba“, o norinčių pasiklausyti I. Pukelytės intencijų susirinko žymiai daugiau, nei buvo tikėtasi.

[galerija kiek=”8″]

„1932-ieji, auksiniai Kauno laikai. Tiek lenkiškai kalbanti knygyno darbuotoja Zofija, tiek gražuolė žydaitė Rachelė, vykstanti vaidinti į Kauno žydų teatrą, puoselėja pačias gražiausias ateities svajones. Kaunas juk beveik mažasis Paryžius! Čia – teatras, meilė, džiazas…“, – apie tokį auksinį tarpukario Kauną pasakoja autorė. Tačiau svaiginančius Rachelės karjeros planus ir Zofijos šeimyninę laimės viziją labai greitai keičia laikinąją sostinę užgulęs tamsus karo šešėlis.

„Šis romanas – tai duoklė mano senelių kartai, kuri, patyrusi du pasaulinius karus, dėl dvasinių traumų ir politinių persekiojimų taip ir negalėjo deramai perduoti savo tragiškų istorijų vaikaičiams. Galbūt šis pasakojimas apie dvi jaunas moteris padės geriau suprasti tiek laikinosios Lietuvos sostinės, tiek ir pirmosios Lietuvos nepriklausomybės kartos istoriją,“ – sako romano autorė Ina Pukelytė.

Pristatyme dalyvavo ne tik knygos autorė I. Pukelytė, bet ir menotyrininkė, „Kaunas Europos kultūros sostinė 2022“ programos „Atminties biuras“ kuratorė Daiva Citvarienė, kuri pasidalino savo įžvalgomis apie to laikotarpio Kauną, o renginį moderavusi „Tyto alba“ vadovė Lolita Varanavičienė kvietė į knygą žvelgti ne tik, kaip į romantišką dviejų moterų istoriją, bet ir kaip į istorinį pasakojimą apie visiems mums brangų Kauno miestą.

„Mitas, kad Kaunas – labai lietuviškas miestas. Daugiau nei pusę šimtmečio stengėmės nugramdyti tam tikrus savo istorijos sluoksnius. Šį romaną rašiau, nes norėjau, kad geriau suprastume savo tapatybę“, –  renginyje sakė I. Pukelytė.

Pasak I. Pukelytės, nėra kauniečių tapatybė tik lietuviška, reikia pamiršti tą mitą. Idėjos apie grynakraujiškumą labai pavojingos, jos atveda prie konfliktų. „Žinoma, bus tų, kuriems mano požiūris nepatiks, kurie sakys, kad tai netiesa, taip nebuvo, bet dėl to ir rašau: noriu parodyti tą tapatybių daugiasluoksniškumą, kuris egzistavo tarpukario Kaune. Parodyti, žinoma, per žmones, jų likimus. Pasakoju apie lenkiškai ir jidiš kalbėjusius kauniečius, kurie svarbūs dabartinei mūsų kultūrai. Rašiau dar ir dė lto, kad mūsų literatūroje yra labai nedaug įtaigių pasakojimų apie Kauną. Štai Vilnius turi „Vilniaus pokerį“. Norėčiau, kad ir Kaunas turėtų savo literatūrinę istoriją“, – leidyklai „Tyto alba“ duotame interviu sako I. Pukelytė.  

I. Pukelytė yra teatrologė, dramaturgė, monografijos „Žydų teatras tarpukario Lietuvoje“ autorė. Romanas „Panelės iš Laisvės alėjos“ yra jau antrasis jos bandymas romano žanre.

Pirmasis autorės romanas „Prancūziškas romanas“ buvo išleistas 2000 m. Vėliau I. Pukelytė nėrė į teatro vandenis: sukūrė ir režisavo pjesę „Shalom, Bellissima!“, vienaveiksmes komedijas „Meilė Paryžiuje“, „Brendžio trims!“, „Brendžio trims. Po dešimt metų“, taip pat parašė daugybę straipsnių apie teatrą.

2019 m. kovo mėnesį I. Pukelytė buvo išrinkta vadovauti Nacionaliniam M. K. Čiurlionio dailės muziejui, tačiau tų pačių metų pabaigoje savo noru pasitraukė iš užimamų pareigų. Pasitraukimo iš vadovės posto priežasčių moteris iš karto nebuvo linkusi komentuoti, tačiau vėliau paskelbė įrašą socialiniame tinkle Facebook, kuriame išdėstė tam tikras atsitraukimo iš muziejaus priežastis – viena jų, iš buvusių vadovų perimta abejonių kelianti muziejaus rekonstrukcijos finansavimo dokumentacija.

I. Pukelytė yra Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Menų fakulteto docentė, buvusi Kauno tarybos narė, „Vieningo Kauno“ narė. Pristatymo renginyje populiaraus romano autorę pasveikino ir miesto vicemeras Andrius Palionis. O romaną išleidusios leidyklos vadovė L. Varanavičienė sakė, kad romanas tapo perkamiausia birželio knyga, todėl jau planuojamas pakartotinas 2500 egz. tiražu išleistos knygos tiražas.

Knygų prekyboje pristatymo metu taip pat neliko akimirksniu, o po renginio prie autorės stalelio nusidriekė ilga eilė, pageidavusiųjų gauti I. Pukelytės autografą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA