Lietuvoje dar vienas koronaviruso židinys: infekciją nustačius 22 pacientams, izoliuojama ligoninė (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje dar vienas koronaviruso židinys: infekciją nustačius 22 pacientams, izoliuojama ligoninė (atnaujinta)

BNS 2020/04/29 11:13
Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Kretingos rajono Kartenos katalikiškoje palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje koronavirusas nustatytas iš viso 22 pacientams.

Pirmasis koronaviruso atvejis įstaigoje slaugomam asmeniui patvirtintas antradienį, kai šį pacientą norėta perkelti į kitą gydymo įstaigą. Vakare nustatytas dar 21 naujas atvejis.

„Buvo gauti rezultatai, kad 21 pacientui nustatytas teigiamas tyrimo rezultatas, šeši – neigiami. Tai reiškia, kad iš viso Kartenos pirminės sveikatos priežiūros centre buvo nustatyti 22 COVID-19 atvejai“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

„Iš tikrųjų situacija yra labai nepalanki“, – sakė NVSC atstovė.

Dėl sąlyčio izoliuotis turėjo 13 darbuotojų, jų tyrimų rezultatų tebėra laukiama.

Pasak NVSC Klaipėdos departamento direktoriaus Raimundo Grigaliūno, NVSC aiškinasi, iš kur tiksliai virusas galėjo patekti į įstaigą.

„Dar negaliu patvirtinti. Buvo atvejis vienas, kad darbuotojai nustatyta ir kažkas iš kažkur buvo perkelta. Dar reikia susidėlioti visą vaizdelį, tą tyrimo voratinklį, kuriame būtų galima matyti, koks buvo judėjimas“, – sakė jis.

Įstaigoje globojami įvairios būklės pacientai, kol kas neturima žinių, kad nors vieno jų būklė būtų stipriai pablogėjusi dėl koronaviruso.

„Vakar vakare buvo duoti nurodymai ir rekomendacijos, kaip reikia ką daryti, tai yra ir dėl srautų suvaldymo, dėl to, kad žmonės, kuriems nediagnozuotas virusas, kad jie būtų atskirti kiek tai įmanoma tose patalpose, nes pastatas yra senas, nėra visai pritaikytas“, – kalbėjo NVSC padalinio vadovas.

Jo žiniomis, šiuo metu yra ieškoma, kas galėtų pakeisti įstaigoje dirbančius asmenis, kad šie galėtų būti išleisti į saviizoliaciją ir užtikrinta pacientų slauga.

NVSC šią įstaigą tikrino praėjusią savaitę ir turėjo pastabų, įstaiga taip pat tikrinta antradienį.

Šiuo metu aiškinamasi, kokius kontaktus turėjo pacientai ir darbuotojai bei su kuo jie galėjo bendrauti.

Ligoninę nuspręsta izoliuoti

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius trečiadienį pranešė, kad dėl koronaviruso protrūkio Kartenos slaugos ligoninė izoliuojama.

„Skubiai vėlai vakare sušauktame savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje buvo priimtas sprendimas izoliuoti ligoninę, prie pastato pradėjo budėti policijos ekipažas“, – teigė A. Kalnius.

Jis taip pat teigė, kad pacientų tyrimų rezultatai dar nėra galutiniai, taip pat laukiama ir personalo testų atsakymų – patikrinta 14 darbuotojų.

Kretingos rajono meras teigė, kad neužsikrėtusius ligonius nuspręsta perkelti į antrą ligoninės aukštą, kuris turi atskirą įėjimą iš lauko.

Tuo metu, anot A. Kalniaus, užsikrėtusiuosius pacientus buvo svarstoma išvežti iš gydymo įstaigos, tačiau Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai rekomendavo „židinį lokalizuoti vietoje“.

Meras taip pat pranešė, kad šiuo metu ieškoma, kas skubiai galėtų pakeisti Kartenos slaugos ligoninės personalą – du žmones, kurie budėjo naktį ir vis dar dirba trečiadienį.

Be kita ko, trečiadienio rytą neleista į darbą išeiti ligoninės virtuvės darbuotojams, maistas pacientams ir personalui vienkartinėje taroje vežamas iš Kretingos, taip pat Kartenoje pavesta skubiai atlikti viešųjų erdvių dezinfekciją.

Ragina globos įstaigas paisyti reikalavimų

Tai jau antras atvejis Klaipėdos regione, kai socialinės globos paslaugas teikiančiose įstaigose nustatomi koronaviruso židiniai. Prieš kelias savaites viruso židiniu tapo Klaipėdos hospisas, kur užsikrėtė 33 globotiniai.

R. Grigaliūnas ragina visas socialinės globos įstaigas atsakingai žiūrėti į infekcijų kontrolės reikalavimus ir Sveikatos apsaugos ministerijos parengtų prevencijos ir kontrolės gairių socialinės globos įstaigose.

„Yra pakankamai išsamiai ir aiškiai surašyta, kas, kaip, kur, ką privalo daryti. Mes manome, kad šioje įstaigoje nepilnai buvo vykdomi nurodymai. Priežastys įvairios gali būti, tačiau tikrai tai žinutė visos Lietuvos socialinės globos įstaigų vadovams, administracijoms ir darbuotojams: tas operacijų vadovo sprendimas ne šiaip sau yra parašytas ir tie reikalavimai papunkčiui, besąlygiškai turi būti vykdomi“, – pabrėžė R. Grigaliūnas.

Pasak jo, įstaigose nustatomi atvejai atskleidžia, jog jos ne viską darė pagal teisės aktus ir akcentuoja, jog net nedideli pažeidimai gali turėti lemtingų pasekmių.

Papildyta 13.06 val.

Koronavirusas nustatytas ir penkiems darbuotojams

Kartenos katalikiškoje palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje koronavirusas nustatytas ir penkiems darbuotojams, trečiadienį pranešė Kretingos rajono meras A. Kalnius.

„Sulaukėme žinių iš laboratorijos Klaipėdoje, kad iš 14 Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės personalo koronavirusas patvirtintas 5 asmenims, 8 – mėginiai neigiami, 1 rezultato dar negauta“, – socialiniame tinkle rašė Kretingos rajono vadovas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA