Lietuvoje nustatytas pirmasis koronaviruso atvejis | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje nustatytas pirmasis koronaviruso atvejis

BNS 2020/02/28 07:24
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje ankstų penktadieni rytą nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronaviruso (COVID-19) atvejis, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Atlikus tyrimus, infekcija nustatyta iš Veronos (Italija) vasario 24 dieną grįžusiai 39-erių metų pacientei.

Šiuo metu pacientė yra izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kur yra tokiems susirgimams gydyti pritaikyta infrastruktūra.

„Informuojama, kad pacientei pasireiškę simptomai yra lengvi, ji šiuo metu neturi temperatūros, jai taikomas reikalingas gydymas. Moteris stebima buvo nuo pat grįžimo į Lietuvą, taip pat, kaip ir kiti keliautojai, grįžtantys iš paveiktų zonų“, – teigia ministerija.

Pasak SAM, ligoninėje yra stebimi trys pacientės šeimos nariai, vertinama jų sveikatos būklė, kol kas jiems COVID-19 simptomai nepasireiškė.

Moteris keliavo su bendradarbiais, Italijoje ji lankėsi konferencijoje. Stebimi visi artimų kontaktų su moterimi turėję asmenys.

„Nepaisant dėtų pastangų, aktyvių prevencinių veiksmų, kuriuos pradėjome vykdyti vieni pirmųjų, tenka paskelbti, kad koronavirusas neaplenkė Lietuvos. Puikiai supratome, kad grėsmė yra, tad šiam scenarijui ruošėmės intensyviai. Šioje situacijoje džiugina tinkamai atlikti namų darbai, nes visos institucijos reagavo į situaciją ir atliko tuos veiksmus, kuriuos ir turėjo atlikti“, – pranešime teigia Valstybės ekstremalių situacijų centro vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Jis ragino visuomenę nepradėti panikuoti, eiti į darbą.

Taip pat šiuo metu nustatinėjami su užsikrėtusiąja bendravę asmenys, vertinama jų sveikatos būklė, nė viena kol kas simptomai nepasireiškė.

Moteris iš Italijos grįžo lėktuvu per Kauną.

„Šiuo metu dedamos visos pastangos, kad kuo greičiau būtų nustatyti visi su užsikrėtusiuoju bendravę asmenys. Tai leis pritaikyti numatytas prevencines priemones ir išvengti tolimesnio infekcijos plitimo. Savo ruožtu, prašau žmonių nepanikuoti, sekti oficialią informaciją ir laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių“, – pabrėžia sveikatos apsaugos viceministras, SAM Ekstremalių situacijų operacijų centro koordinatorius Algirdas Šešelgis.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas penktadienio naktį surengtoje spaudos konferencijoje pabrėžė, jog visuomenė gali jaustis visiškai saugi.

„Yra visiškai kontroliuojamas atvejis ir šitoje vietoje tikrai specialistai daro savo darbą“, – sakė jis.

Plačiau šį atvejį žadama plačiau papasakoti 9 valandą ryto vyksiančioje spaudos konferencijoje.

[susije_video kurie=””]

Ministerija primena, kad nekeliavus į šalis, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje ir neturėjus kontakto su keliavusiaisiais bei nejaučiant susirgimui būdingų, gripą primenančių simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo.

Visų keliautojų, per pastarąsias dvi savaites buvusių Kinijoje, Šiaurės Italijoje – Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionuose, taip pat Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Singapūre prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Ketvirtadienio popietės duomenimis, Lietuvoje iš viso atlikti 59 tyrimai dėl įtariamo koronaviruso, laukiama rezultatų dėl aštuonių mėginių.

Pasaulinę sergamumo koronavirusu statistiką galima stebėti čia.

Naujausiais duomenimis, patvirtintų susirgimo atvejų yra 83 391, iš kurių mirė 2 858 ir 36 598 žmonės pasveiko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA