Vienybės aikštėje dar vyksta darbai, bet pėstieji jau įleidžiami | Kas vyksta Kaune

Vienybės aikštėje dar vyksta darbai, bet pėstieji jau įleidžiami

R. Tenio nuotr.

Praeitą savaitę SBA grupės nekilnojamojo turto inovacijų bendrovė „Urban Inventors“ pranešė, kad Kauno Vienybės aikštėje baigė statyti 17 000 kv. metrų ploto verslo centrą BLC 2. Tačiau tos pačios bendrovės vykdomų aikštės tvarkymo darbų pabaigos dar teks lukterėti – oficialų naujos aikštės atidarymą visuomenei žadama surengti tik kitų metų pavasarį. 

Uždarius aikštę 2017 m. liepą buvo skelbiama, kad požeminės automobilių parkavimo aikštelės statybos ir aikštės sutvarkymo darbai bus baigti 2018 m. pavasarį, o numatyta verslo centro rekonstrukcijos pabaiga – 2018 m. pabaiga.

Tačiau pirma užbaigtas verslo centras, nors ir su metų vėlavimu, o galutinis aikštės užbaigimas vėluoja net dvejus metus. Jau anksčiau skelbta, kad aikštės tvarkymo darbus trukdė ilgiau nei planuota užtrukęs granito dangos pirkimas, kurį vykdė Kauno miesto savivaldybė.

Tiesa, aikštė po truputį jau atveriama lankytojams, ją jie gali kirsti daugiau kaip dvejus metus buvusiu uždarytu praėjimu nuo V. Putvinskio iki S. Daukanto gatvės. Nuo gruodžio pradžios kauniečiai po truputį atranda atvertą siaurą praėjimą ir žvilgsniu „pratinasi“ prie naujo aikštės vaizdo, kuri pasikeitė neatpažįstamai.

Kaip anksčiau skelbė aikštės tvarkytojas, tikimasi, kad Vienybės aikštė taps nauja ir gyva miesto gyvenimo ašimi – šalia esančiose BLC2 patalpose jau kuriasi pirmosios kavinės, netrukus čia dirbti pradės restoranai, parduotuvėlės, o ir pati aikštė buvo projektuojama taip, kad miesto gyventojams būtų smagu joje leisti laisvalaikį, pailsėti per pietų pertrauką ar susitikti po darbų.

Šiuo metu vis dar tvarkomoje Vienybės aikštėje baigti esminiai darbai: išlieti ir rankomis suformuoti specialūs betono liejiniai, paklota beveik visa granito danga, įrengtos žaliosios zonos, kurios apsodintos stambiais medžiais. Planuojama, kad aikštėje bus pasodinta maždaug 5000 įvairių žemaūgių augalų. Taip pat aikštėje veiks jau išbandytas šokantis fontanas, čiurlens dirbtinis upelis.

BLC 2 rekonstrukcijos ir šalia esančios Vienybės aikštės atnaujinimo projektą rengė Vokietijos kompanijos „3deluxe“ architektai bendradarbiaudami su lietuvių architektu Rimantu Giedraičiu. Projektas jo svarstymo pradžioje patyrė gana aštrią kauniečių architektų kritiką dėl naujos aikštės koncepcijos, kuri, vertintojų teigimu, gana smarkiai rezonuoja su šalia esančių tarpukario Kauno architektūros pastatų kaimynyste.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus, KTU ir VDU centrinių rūmų, M. K. Čiurlionio muziejaus komplekso pastatų apsuptyje atsidūręs steriliai baltas naujasis BLC2 pastatas – naujas ir kitoks vaizdas, prie kurio teks priprasti kauniečiams.

Renovuotų pastatų, aikštės puošybos formų ir apšvietimo poveikyje gerokai keičiasi ir tarsi jų užribyje likęs Karo muziejaus sodelis su Laisvės skulptūra, Nepriklausomybės signatarų biustais ir Amžinosios ugnies paminklu, tačiau galutinį bendrą vaizdą specialistai siūlo vertinti tik pasibaigus visiems tvarkybos darbams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA