Pradedami Kauno kogeneracinės jėgainės bandymai | Kas vyksta Kaune

Pradedami Kauno kogeneracinės jėgainės bandymai

V. Pilkausko nuotr.

Šią savaitę Kauno LEZ pradedami modernios, didelio efektyvumo Kauno kogeneracinės jėgainės, gaminsiančios šilumą ir elektros energiją, bandymai.

Visoje Europos Sąjungoje taikomus itin griežtus aplinkosauginius standartus atitinkanti jėgainė užtikrins konkurencingas šilumos kainas ir mažins elektros energijos importą, tačiau svarbiausia – padės išvengti net 200 tūkstančių tonų atliekų, kurios, nesant jėgainei, patektų į Lietuvos sąvartynus.

Kaip rašoma pranešime spaudai, pirmosiomis savaitėmis jėgainės technologinės įrangos bandymai bus atliekami naudojant tik gamtines dujas. Tarp energetikų tokia jėgainės statybų stadija žinoma kaip „pirmoji liepsna“.

Sureguliavus jėgainės technologinius procesus ir įsitikinus, kad visi įrenginiai veikia taip, kaip numatytą projekte į jėgainę bus atvežtos pirmosios atliekos.

Numatoma, kad jėgainę pirmosios atliekos pasieks sausio pabaigoje. Kogeneracinės jėgainės personalas viso proceso metu bendradarbiauja ir užtikrina galimybę visuomenės sveikatos bei aplinkos apsaugos valstybinę priežiūrą vykdančioms institucijoms betarpiškai stebėti jėgainėje vykstančius bandymus.

Pasak jėgainės vadovo Ramūno Paškausko, Kauno kogeneracinė jėgainė šiuo metu yra vienas kompleksiškiausių statomų energetikos objektų šalyje.

„Projektas, kurį atsakingai vykdo profesionali ir susitelkusi komanda, vyksta pagal planą. Šiuo metu jau turime pilnai sukomplektuotą ir apmokytą jėgainės operatyvinį personalą, kuris po teorinių ir praktinių mokymų kartu su technologinių įrenginių gamintojais yra pasirengęs pradėti modernios jėgainės technologinių įrenginių bandymų darbus“, – teigė Ramūnas Paškauskas.

Bandymų metu darbo valandomis iš jėgainės teritorijos gali sklisti neįprasti garsai, kurie primins ypač garsų šniokštimą, taip pat bus matomi baltų dūmų ratilai. Jėgainės personalas atsiprašo už galimus nepatogumus ir kviečia nesibaiminti, nes minėtus garsus ir baltus ratilus sukels per specialius įrenginius į atmosferą išmetamas vandens garas, atliekant jėgainės katilo ir aukšto slėgio garo vamzdynų bandymus.

Daug kartų mažesnė analogija būtų rytinės kavos virdulyje esančio vandens nuolatinis kaitinimas. Pilnai išbandžius ir „prapūtus“ visą garo traktą jėgainė į aplinką nebeskleis jokių neįprastų pašalinių garsų.

Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje įsikūrusios jėgainės projektą kartu įgyvendina bendra „Ignitis grupės“ ir „Fortum“ įmonė – UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“. Bendra projekto vertė siekia iki 160 milijonų eurų.

Projektas pradėtas įgyvendinti 2016 metais, o Kauno kogeneracinė jėgainė komercinę veiklą planuoja pradėti 2020 metų pirmąjį pusmetį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA