Šimtai kauniečių dalyvaus mitybos ir fizinio aktyvumo tyrime | Kas vyksta Kaune

Šimtai kauniečių dalyvaus mitybos ir fizinio aktyvumo tyrime

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaip keičiasi mūsų šalies gyventojų mitybos įpročiai ir fizinis aktyvumas? Netrukus į šiuos klausimus padės atsakyti nuo kitos savaitės Kauno mieste startuojantis nacionalinio masto visuomenės tyrimas. Iki metų pabaigos visoje Lietuvoje planuojama apklausti beveik 3 tūkst. suaugusiųjų ir vyresnio amžiaus žmonių, tarp kurių nemažą dalį sudarys ir kauniečiai.

Svarbus sveikatos rodiklis

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai pasirengę apklausti šimtus 19–75 metų amžiaus žmonių faktinės mitybos ir mitybos bei fizinio aktyvumo įpročių klausimais.

„Mityba ir fizinis aktyvumas – vieni pagrindinių kriterijų, susijusių su žmogaus sveikata bei savijauta, todėl visuomenės sveikatos specialistams ypatingai svarbu nuolat stebėti ir atitinkamai reaguoti į šių rodiklių pokyčius, tendencijas“, – pabrėžė Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Edita Stundytė.

Tyrimas atliekamas visose 10 šalies apskričių, kiekvienoje savivaldybėje. Kauno mieste jis prasideda spalio 21-ąją ir truks iki gruodžio galo.

Padės spręsti problemas

Tyrimo tikslas – anketiniu apklausos būdu ištirti ir įvertinti suaugusių (19–64 m. amžiaus) ir pagyvenusių (65–75 m.) Lietuvos gyventojų mitybos įpročius ir faktinę mitybą. Tuo pačiu bus vertinama fizinio aktyvumo būklė išmatuojant apklausos dalyvių ūgį ir svorį bei apskaičiuojant kūno masės indeksą (KMI).

„Analogiški tyrimai jau daugiau kaip du dešimtmečius Lietuvoje vykdomi maždaug kas 5–6 metus. Surinkti duomenys leis ne tik įvertinti su tuo susijusius pokyčius, bet ir padės rengti efektyvesnes sveikos mitybos bei fizinio aktyvumo skatinimo rekomendacijas, spręsti su tuo susijusias problemas bei organizuoti aktualius mokymus specialistams ir plačiajai visuomenei“, – paaiškino E. Stundytė.

Pasak jos, tyrimo anketos yra anoniminės, todėl dalyviams nereikės nurodyti vardo, pavardės ar kitų privačių asmens duomenų. Išanalizavus surinktą informaciją, bus skelbiami tik apibendrinti statistiniai duomenys.

Iš viso šalies mastu numatyta apklausti 2819 respondentų.

Rezultatai svarbūs visiems

Tyrimo koordinatorius ir duomenų tvarkytojas – Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras. Anketines apklausas vykdo savivaldybių visuomenės sveikatos biurų specialistai.

Tyrimas bus vykdomas apsilankant kauniečių namuose, kiekvienas tyrėjas turės Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro išduotą pažymėjimą.

Pasak E. Stundytės, respondentams tereikės atsakyti į anketoje pateiktus klausimus pažymint savo norimus atsakymų variantus sutartiniais ženklais: „Viskas vyks išties paprastai ir greitai. Tikimės kauniečių geranoriškumo dalyvaujant apklausoje. Jos rezultatai turės didelę reikšmę rūpinantis mūsų šalies žmonių sveikata.“

Kilus papildomų klausimų apie Kaune vykdomą tyrimą, gyventojai kviečiami kreiptis į Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistę E. Stundytę (tel. 8-682 80727; el. p.
edita.stundyte@kaunovsb.lt).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA