Savivaldybių prezidentas M. Sinkevičius apie planuojamą Kauno rajono jungimą prie Kauno: tai išmėsinėjimas | Kas vyksta Kaune

Savivaldybių prezidentas M. Sinkevičius apie planuojamą Kauno rajono jungimą prie Kauno: tai išmėsinėjimas

Delfi.lt / Š. Mažeikos nuotr.

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Mindaugas Sinkevičius nepritaria skubotiems sprendimams dėl Kauno miesto planų prisijungti dalį Kauno rajono seniūnijų, tačiau sveikina prasidėjusią diskusiją apie poreikį peržiūrėti Lietuvos administracinį suskirstymą. LSA prezidentas pabrėžia, kad asociacija jokiame formate nėra svarsčiusi dviejų savivaldybių – Kauno miesto ir Kauno rajono – teritorijų perdalijimo ar susijungimo klausimų: „Todėl reiškiu tik savo asmeninę nuomonę“.

M. Sinkevičius atkreipia dėmesį, kad Kauno rajonas ne vienus metus yra tarp pirmaujančių Lietuvos savivaldybių.

„Kauno rajonas ne kartą girtas už gerą tvarkymąsi švietimo, socialinėje srityse, pastaruoju metu stebimas rajono gyventojų augimas. Beje, tai vienintelė gyventojų skaičiumi auganti savivaldybė ir manau, kad tas augimas nėra atsitiktinis – tai tinkamai kuriamos aplinkos rezultatas. Gyventojų augimo rodikliais Kauno miesto sąskaita negali pasigirti nei Jonava, nei Kaišiadorys, nei kitos regiono savivaldybės.

Tvarkosi ne tik Kauno rajonas, bet ir miestas. Nauja vadovybė demonstruoja akimi pastebimus pokyčius mieste. Tačiau dviejų savivaldybių susijungimas ar dalinis susijungimas turi būti gerai paskaičiuotas ir laisvanoriškas sprendimas. Negalima to daryti jėga, nes tai ne tik politinis sprendimas – jis palies abiejų teritorijų gyventojus. Ar gal kas įsivaizduoja, kad gyventojai, vakare užmigę Kauno rajone, ryte prabus jau mieste? Sprendimai iš jėgos pozicijų niekada nebūna tvarūs. Kol kas noro kalbėtis trūksta“, – sako M. Sinkevičius.

Jam keistai atrodo ir Kauno miesto noras perimti tik dalį Kauno rajono teritorijų: „Toks selektyvus geriausių teritorijų „išmėsinėjimas” paliktų rajoną neapibrėžtyje. Manau, kumpių atskyrimas nuo griaučių nėra teisingas. Juk ir Jonava ribojasi su Kauno rajonu – mielai savo teritoriją praplėstų Karmėlavos, Ramučių sąskaita“.

M. Sinkevičius ragina sprendimų priėmėjus įsiklausyti į mokslininkų ir ekspertų pastabas, kad dalis šalies savivaldybių šiandien iš tiesų yra per mažos, kad suteiktų gyventojams kokybiškas viešąsias paslaugas, joms sunku sutelkti specialistus, suburti efektyvią administraciją.

Todėl jis ragina tęsti diskusiją apie tai, kaip sutvarkyti Lietuvos administracinį teritorinį suskirstymą, optimizuoti savivaldybių dydžius, viešųjų paslaugų tinklą ir tinkamai pasiruošti priimti investicijas.

„Turime suvokti, kad Kauno rajonas nėra vienintelė žiedinė savivaldybė. Lietuvoje tokių yra šešios: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus rajonų. Taip pat turime nykštukines Kazlų Rūdos, Kalvarijos savivaldybes.

Tai gal pokyčių gali būti ir daugiau, o jų rezultate galime turėti gerokai mažiau nei 60 savivaldybių? Svarbiausia, kad politiniai sprendimai būtų grįsti ne vien noru ar nenoru, o skaičiavimais ir logika“, – sako M. Sinkevičius.

Anot LSA prezidento, visi procesai turi vykti pagal įstatymus, o sprendimus turi tvirtinti Seimas Vyriausybės teikimu, atsižvelgdamas į šalies mastu atliktus tyrimus ir gyventojų nuomonę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA