Nuo rugsėjo ketinama atsisakyti moksleivių lankomumo pažymų | Kas vyksta Kaune

Nuo rugsėjo ketinama atsisakyti moksleivių lankomumo pažymų

BNS 2019/07/08 13:38
Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto bei Sveikatos apsaugos ministerijų atstovai pirmadienį su mokyklomis ir medikais aptars siūlymus atsisakyti popierinių lankomumo pažymų.

„Svarbiausias šio susitikimo tikslas – padėti kolegoms iš Švietimo ministerijos tinkamai pasirengti pokyčiams, kaip būtų galima ugdymo įstaigoms pateisinti vaikų nelankymą be gydytojų pažymų, kai jos nereikalingos“, – BNS teigė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė.

Birželio pabaigoje Švietimo ministerija teigė, kad yra nelinkusi atsisakyti gydytojų pažymų už praleistas pamokas dėl Bendrojo asmens duomenų apsaugos reglamento. Ministerija laikosi pozicijos, kad, nesukūrus kitokio mokinių nelankymo dėl ligos kontrolės mechanizmo, derėtų toliau išduoti medicininę pažymą.

Šių popierinių pažymų atsisakyti ketinama nuo rugsėjo pirmosios. Anot L. Bušinskaitės, tai daroma tam, kad būtų galima sumažinti medikų darbo krūvį.

„Šie pokyčiai yra reikalingi, nes gyvename technologijų amžiuje, kai daugelis visuomenei reikalingų paslaugų persikelia į elektroninę erdvę. Siekiant sumažinti administracinę naštą šeimos gydytojams atsisakant perteklinių funkcijų, Sveikatos apsaugos ministerija numato, kad nuo rugsėjo pirmosios medikai nebeišduos 094/a formos pažymų kaip vaiko ugdymo įstaigos nelankymo pateisinimo“, – sakė ministro patarėja.

Anot jos, už naujosios tvarkos įforminimą yra atsakinga Švietimo ministerija, kuri turi parengti konkrečias tvarkas bendradarbiaudama su ugdymo įstaigomis ir ieškodama geriausių sprendimų, kas reikalinga, siekiant pateisinti mokyklos nelankančių moksleivių atvejus.

„Tai yra jos kompetencijos, sąmoningumo ir pagarbos visuomenei klausimas, nepermetant atsakomybės kitoms ministerijoms. Švietimo ministerija kartu su ugdymo įstaigomis turėtų suremti pečius ir nedelsiant galutinai nutarti, kaip spręsti šį švietimo sistemos klausimą. Medikai tiek metų mokosi ne tam, kad pažymas rašytų. Šių pažymų atsisakyta atsižvelgiant į tai, kad tuo laiku, kai yra pildoma pažyma, gydytojas negali atlikti savo pagrindinės misijos – gydyti“, – teigė L. Bušinskaitė.

„Gaišdamas laiką netikslingiems pildymams, medikas taip pat negali priimti daugiau sergančių pacientų, ypač per užkrečiamųjų ligų epidemijas“, – pridūrė patarėja.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, gydytojų prarandamas laikas, išrašant pažymas vaikams, valstybei kasmet kainuoja per 1 mln. eurų, taip pat tėvai vesdami vaikus pas gydytojus rizikuoja, kad jų vaikai vėl susirgs.

Teigiama, kad nuo kitų metų bus išrašomas tik elektroninis vaiko sveikatos pažymėjimas. Jame bus atsisakyta perteklinės informacijos, tokios kaip vaiko susirgimo diagnozė, tačiau bus pateikiamos rekomendacijos, kurių turėtų laikytis ugdymo įstaigos užtikrindamos sėkmingą vaiko dalyvavimą ugdymo procese.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA