Pristatytas išskirtinis projektas: po Lietuvą pajudės Kaunas ant ratų | Kas vyksta Kaune

Pristatytas išskirtinis projektas: po Lietuvą pajudės Kaunas ant ratų

R. Tenio nuotr.

Kauno miesto kėslai „uzurpuoti“ rajoną – tikrai ne plėtros ambicijų riba. Per ateinančius du mėnesius virtualios realybės (VR) spinduliais Kaunas pasklis po visą Lietuvą, o skaitmeninės laikinosios sostinės sužavėti moksleiviai, tikimasi, šiais spinduliais atseks į šalies centre ryškiai žibančią žvaigždę. Pirmaisiais projekto „Kaunastic VR“ bandytojais tapo paties Kauno jaunuomenė.

Trečiadienį „Žalgirio“ arenos automobilių stovėjimo aikštelėje prisiparkavo „It’s Kaunastic“ ženklais ir akiniuotais žmogeliais išmargintas vilkikas. Sintetinėmis spalvomis nupiešti personažai gerai pagauna šių dienų kompiuteryje atgimstantį ’80-ųjų stilių – neabejotinai traukia jaunuolio akį ir žada progresyvų turinį.

Praskleidžiamas puspriekabės tentas, čia pat išsirikiuoja mokinių eilė. Ekologiškos kartoninės kėdės išskirtine technologine pažanga, nei patogumu nedvelkia, nebent socialine atsakomybe. Visa magija įvyksta ant akių užmaukšlinus VR akinius, ausis apgaubus pašalinius garsus izoliuojančioms ausinėms, o saujoje sugniaužus programinę įrangą valdantį pultelį.

Šitaip prasideda virtuali kelionė po trimis matmenimis 360 laipsnių kampu atvaizduotas Kauno vietas, kurios, tiesą sakant, galėtų sudominti ir pačius kauniečius. Visgi pagrindinis projekto taikinys – kitų Lietuvos miestų ir miestelių moksleiviai.

Išvydo kitą Kauno pusę

Ką tik iš priekabos išlipusi Nida „Kas vyksta Kaune“ pasakojo vaikščiojusi aplink Kauną, buvusi naktinio gyvenimo centruose: „Bardake“, „Kameriniam“, taip pat pamačiusi bendrabučius, studentišką gyvenimą.

„Iš tiesų, išvydau kitą miesto pusę nei ta paviršinė, kurią matome kasdien. Pirmą kartą apskritai išmėginau virtualios realybės akinius, įspūdis labai geras. Sukant galvą, keičiasi ir vaizdas, atrodo, lyg pati ten būtum, dalyvautum“, – potyriais dalijosi mergina.

Jeigu gyventų mažesniame mieste, į kurį atriedėtų „Kaunastic VR“ sunkvežimis, ji tvirtino, kad virtualiai pasižvalgyti į Kauną tikrai užsuktų. „Būtų įdomu šitaip pamatyti ir Vilniaus, Klaipėdos, tų pačių mažųjų miestelių gyvenimą“, – pridūrė jaunoji kaunietė.

Aplankys virš 30 miestų

Kauno mero patarėjo ryšiams su visuomene Tomo Grigalevičiaus aiškinimu, projekto idėja labai paprasta: „Nepažįstu nė vieno žmogaus, kuris atvažiavęs į Kauną ir čia pabuvęs išsivežtų blogus įspūdžius. Todėl šiuos įspūdžius bei tą patirtį norime nuvežti ir parodyti visos Lietuvos žmonėms, suteikti galimybę virtualiai pažinti Kauną, pabūti įdomiausiose jo vietose.“

„Kaunastic VR“ vilkikas užsuks į daugiau nei 30 šalies miestų ir miestelių, kai kur aplankys ne vieną mokyklą. Svarstoma surengti konkursą, kurio metu dvi aktyviausios mokyklos galės pačios pasikviesti Kauną ant ratų – skaičiuojama, kad VR akinius išbandys virš 5,5 tūkst. moksleivių.

VR akiniai nukels į 12 skirtingų Kauno vietų. Tai yra tos pačios trukmės 360 laipsnių kamera nufilmuoti vaizdo reportažai, kurie akinius ir ausines užsidėjusiam žmogui leidžia pabūti tam tikroje vietoje, pamatyti, išgirsti, pajausti atmosferą.

„Stengėmės parinkti tokias Kauno vietas, kurios tiktų pačius įvairiausius pomėgius ir poreikius turintiems žmonėms. Tai pilna „Žalgirio“ arena Eurolygos rungtynių metu, scena su šiuolaikinio šokio teatro „Aura“ šokėjais, atliekančiais pasirodymą, išskirtinės kavinės ir barai, mokslinės laboratorijos, kur vykdomi įdomūs eksperimentai ir panašios lokacijos. Patys moksleiviai, beje, galės pasirinkti, kur norėtų virtualiai apsilankyti“, – interaktyvumo momentą pažymėjo mero patarėjas ryšiams su visuomene.

Pamačius – ir išgyventi tikrovėje

„Kaunas yra daugialypis miestas – jo negalima sudėti nei į vieną sakinį, nei į vieną vaizdo reportažą. Todėl norėjome parodyti kuo įvairesnį miestą, koks jis iš tikrųjų ir yra. Žiūrėsime reakcijas, bet tikiu, kad mums pavyko“, – mintimis su žurnalistais dalijosi T. Grigalevičius.

Virtualybės projektas turi ir tam tikrą tęstinumą, jungtį, vedančią į realųjį Kauną. Visi moksleiviai, užsukę į „Kaunastic VR“ stendą, gaus daug skirtingų prizų, nemaža jų dalis paskatins iš tikro apsilankyti Kaune – tai yra bilietai į „Žalgirio“ rungtynes, teatrus, renginius ir panašiai.

„Tikimės, kad apžvelgę Kauną virtualiai ir vėliau su draugais ar tėvais čia atvykę, jie apie laikinąją sostinę susidarys objektyvų įspūdį. Idėjų turime ne tik moksleiviams – vyresniems galvojame šiek tiek kitokius dalykus. Kai tik būsime pasiruošę, papasakosime garsiai ir plačiai“, – intrigą laikinosios sostinės patrauklumą kelti turinčių projektų klausimu palaikė T. Grigalevičius.

Apsisuko pigiai

Kalbant apie projekto vertę, tikslūs skaičiai bus žinomi pabaigoje. Didžiausius kaštus, mero atstovo teigimu, sudarė sunkvežimis – jo nuoma dviem mėnesiams ir vairuotojas. Transporto priemonę Kauno komandai nemokamai davė bendrovė „Hegelmann Transporte“, esanti generaliniu iniciatyvos partneriu.

„Tai kol kas – didžiausias pasiekimas. Virtualios realybės akiniai, programinė įranga atsiėjo kelis tūkstančius eurų“, – apytiksliai nurodė T. Grigalevičius, „Kas vyksta Kaune“ pridūręs, kad VšĮ „Kaunas IN“ projekto pristatymui, supažindinimui su įranga „Kaunastic VR“ vykdymo laikotarpiui samdo jaunus žmones, kurie specialiai apmokyti šiam reikalui.

„Hegelmann Transporte“ motyvaciją neatlygintinai dalyvauti projekte Kauno miesto savivaldybės sukurptame pranešime spaudai komentavo bendrovės valdybos pirmininkas Anton Hegelmann: „Esame įvertinti kaip socialiai atsakinga įmonė, kuriai svarbi ne tik esamų darbuotojų, bet ir miesto, kuriame dirbame bei gyvename, gerovė. Pats gyvenu Kaune 15 metų, tad matau, kaip miestas keičiasi, auga ir tobulėja. Kaunas – puiki vieta gyventi, studijuoti ir dirbti. Atėjo metas miestui, bendradarbiaujant su verslu, nešti šią žinią visai Lietuvai.“

Projektą „Kaunastic VR“ organizuoja Kauno miesto savivaldybė ir jos įsteigta turizmo skatinimo bei verslo pritraukimo agentūra „Kaunas IN“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA