D.Grybauskaitė: naujasis Seimas turi galimybę padėti pamatą visiškai naujam valstybės raidos etapui | Kas vyksta Kaune

D.Grybauskaitė: naujasis Seimas turi galimybę padėti pamatą visiškai naujam valstybės raidos etapui

BNS 2016/11/14 12:38
DELFI nuotr.

Naujasis Seimas turi galimybę padėti pamatą visiškai naujam valstybės raidos etapui – iš vis dar nomenklatūrinės politinės sistemos pereiti į skaidrų, atvirą ir žmonėms atstovaujantį parlamentarizmą, sveikindama naująjį Seimą pirmadienį sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Šis Seimas turi galimybių padėti pamatą visiškai kokybiškai naujam valstybės raidos etapui ir užtikrinti tinkamas sąlygas visies Lietuvos žmonėms kurti laimingesnį gyvenimą tėvynėje“, – savo sveikinimo kalboje per pirmąjį naujo Seimo posėdį sakė prezidentė.

Ji pažymėjo, kad naujajame Seime – net 82 nauji veidai. „Jūsų rankose – ne tik rinkėjų pasitikėjimo mandatas, bet ir didžiulė galimybė. Jūs galite prisidėti prie politinės sistemos virsmo iš uždaros ir vis dar nomenklatūrinės į skaidrų, atvirą ir žmonėms atstovaujantį modernų parlamentarizmą. Tai jūsų rankose“, – sakė prezidentė.

„Pragaištingai didėjantis atotrūkis tarp valdžios ir žmogaus, neteisybės ir atskirties jausmas, politinės valios stoka, nuvertintas sąžiningas darbas nutolino geresnį gyvenimą mūsų žmonėms. Todėl tūkstančiams Lietuvos piliečių būtent jūs, naujasis Seimas, tapote nauja viltimi. Jį rinkosi tikėdami, kad politinė elgsena pasikeis, supratimas pakeis abejingumą, atsakomybė pakeis savanaudiškumą, o profesionalumas – neišmanymą, neveiklumą pakeis ryžtinga politika“, – kalbėjo prezidentė.

Naujasis Seimas pirmadienį istorinėje Kovo 11-osios Akto salėje pradėjo savo pirmą posėdį, jam pirmininkauja vyriausias amžiumi Seimo narys „tvarkietis“ 75-erių Juozas Imbrasas.

Į pirmą naujojo Seimo posėdį atvyko prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmasis Lietuvos vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, diplomatai, valstybės institucijų vadovai.

Darbą naujasis parlamentas pradės Seimo narių priesaika, vėliau bus renkama Seimo vadovybė.

Per spalį vykusius Seimo rinkimus „valstiečiai“ užsitikrino 56 mandatus iš 141, tačiau jų frakcija dar didės prisijungus keliems savarankiškai išrinktiems parlamentarams. Jų koalicijos partneriai socialdemokratai rinkimuose laimėjo 17 mandatų, bet prisidėjus dviem „darbiečiams“ frakcija didės iki 19 narių.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai Seime turės 31 atstovą, Liberalų sąjūdis – 14, jų lyderiai jau patvirtino jog partijos dirbs opozicijoje.

Taip pat aštuonis atstovus Seime turės Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“, keli parlamentarai nuo skirtingų partijų išrinkti vienmandatėse apygardose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA