Medkirčių pjūklai įsisuko kaštonų alėjoje, prie Nemuno | Kas vyksta Kaune

Medkirčių pjūklai įsisuko kaštonų alėjoje, prie Nemuno

R. Tenio nuotr.

Kauno tvarkymosi tempai išties įspūdingi – tik vakar savivaldybė išplatino pranešimą, kad bus kertami A. Smetonos alėjoje esantys kaštonai, o jau šiandien čia nuo ryto darbavosi medkirčiai. Vidurdienį buvo išpjauta beveik pusė arčiau Nemuno esančios alėjos medžių.

Sutikti vietiniai Panemunės gyventojai, ypač vyresnio amžiaus, sakė, kad gaili medžių, tačiau didelio pasipriešinimo nedemonstravo. „Žinoma, kad gaila medžių. Ypač gražu būdavo, kai pavasarį tie kaštonai sužydėdavo. Tikrai, ypatinga buvo aura, nemanau, kad tokią greitai vėl pavyks čia sukurti“, – apgailestavo iš Amerikos į Lietuvą prieš keletą metų gyventi sugrįžęs Aivaras.

Vyras neabejojo, kad medžius užsimota iškirsti dėl suplanuoto šaligatvio platinimo, kuriam seni ir tankiai susodinti kaštonai trukdė. „Jei viskas būtų tik dėl to, kad medžiai seni ir pavojingi, be to ir serga dauguma jų, tai nemanau, kad visus kirstų. Tikrai kerta, nes trukdo tiesti naują šaligatvį“, – sakė vyras.

Jis taip pat parodė ir į kitoje gatvės pusėje esančius elektros laidus, kuriuos remia aukštos liepos, tačiau jų kol kas bent šių medkirčių kirtimo planuose nenumatyta.

Iškirstoji A. Smetonos alėjos dalis išties atrodo labai pasikeitusi. Einant šaligatviu, kuriame nebeliko medžių, atsiveria puikūs Nemuno vaizdai, gatvė tapo šviesesnė ir vizualiai platesnė. Pažvelgus į dar neiškirstą gatvės pusę, ji atrodo gūdesnė, tamsesnė, tačiau drauge ir paslaptingesnė, nes tankiai susodintų medžių kamienai kuria didingos medžių alėjos vaizdą, kurį išvysti mieste – ne toks dažnas patyrimas.

Iškirtus medžius, galima sakyti, A. Smetonos alėja taps dar viena įprasta, tvarkinga miesto gatve šalia Nemuno, kuria bus malonu atvykti dviračiu iki Panemunės paplūdimio, pasigrožėti Nemuno vaizdais pro automobilio ar autobuso langus.

Vietoje senų medžių bus įrengti nauji apšvietimo stulpai bei pasodinti šiuo metu visame Kaune sodinami labiau miestui pritaikyti medeliai, kurie neauga labai aukšti, yra standartiškai visi panašaus dydžio ir formos. Šioje vietoje, pasak savivaldybės pranešimo, bus sodinamos liepaitės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA