V. Šapoka žadėjo, kad visos komisijos išvados bus atskleistos visa apimtimi, esą bus atskleistas pokalbių turinys „bendrąja prasme“, tačiau visos pokalbių išklotinės nebus paviešintos.

„Stulbina ne tik atvirai valstybės interesus menkinantys veiksmai tyrime minėtoms grupėms, bet ir vartojimas kriminalinis žargonas, niekinimas šalies vadovų, konspiracija“, – kalbėjo V. Šapoka.

Jo teigimu, D. Bradauskas kalbėjo „MG Baltic” ir „VP grupės” „naudai”.

„Jokių abejonių neturiu, neapleidžia svetimos gėdos jausmas. Atleidimu šita situacija nesibaigė. Finansų ministerija inicijuos VMI mokestinių analizę ir įvertinimą“, – kalbėjo ministras.

„Be jokios abejonės, kuomet naudojamasi privačiais ryšiais ir aptariama jų eiga ir perduodama ta informacija, kuri turi būti užrakinta po septyniais raktais, tai kenkia“, – kalbėjo finansų ministras.

Jo teigimu koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis su D. Bradausku aptarinėjo „Vilniaus prekybos“ ir „MG Baltic“ mokestinius tyrimus.

DELFI turimomis žiniomis, D. Bradauskas su „MG Baltic” viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu buvo susitikę viename prabangiame restorane Vokiečių g. Įtariama, kad R. Kurlianskis bandė „sutvarkyti“ N. Numavičiaus klausimus, susijusius su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI).

Taip pat, kaip teigia DELFI šaltiniai, D. Bradauskas pasakė R. Kurlianskiui, kad „jūsų priešai yra mano asmeniniai priešai“.

Pokalbyje buvo kalbama apie pažymą, kurią turi surašyti VMI. Tuomet D. Bradauskas neva pasiūlė patiems parašyti pažymą, kokios jiems reikia.

Pats R. Kurlianskis komentuoja, kad neturi supratimo, kas užfiksuota pokalbio išklotinėse.

„Neturiu supratimo, kas tose išklotinėse, kaip jos sukarpytos, kokios atskiros frazės ištrauktos iš konteksto ir kaip sudėliotos, kad įspūdingiau atrodytų. Galiu pridurti nebent tai, kad tikrai nesirūpinau kažkokia reorganizacija. O akcininkų konfliktas ir pasirinkti būdai jį spręsti, žinoma, įdomu. To tiesiog nepastebėti neįmanoma“, –DELFI komentavo R. Kurlianskis.

DELFI primena, kad 2015 m. vasarą Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba pradėjo tyrimą dėl su VP grupe, kurios pagrindinis akcininkas yra Nerijus Numavičius, susijusių įmonių veiklos.

Tiesa, po metų, pernai rugpjūtį, buvo pranešta, kad tyrimas nutrauktas. Prokuratūra argumentavo, kad sprendimas priimtas įvertinus FNTT tarnybos duomenis ir VMI specialistų išvadas.

Gali skųsti

Pagal įstatymą, tarnybinę nuobaudą skiria valstybės tarnautoją į pareigas priėmęs asmuo, šiuo atveju – finansų ministras. Jo sprendimas gali būti skundžiamas Administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

Tarnybinės nuobaudos skiriamos už tarnybinius nusižengimus – tarnautojo pareigų neatlikimą arba netinkamą atlikimas dėl valstybės tarnautojo kaltės. Už tai gali būti skiriama viena iš šių tarnybinių nuobaudų: pastaba; papeikimas; griežtas papeikimas; atleidimas iš pareigų.

Tarnybinė nuobauda – atleidimas iš pareigų gali būti skiriama už šiurkštų tarnybinį nusižengimą, taip pat už kitą tarnybinį nusižengimą, jei prieš tai valstybės tarnautojui nors kartą per paskutinius 12 mėnesių buvo taikyta tarnybinė nuobauda – griežtas papeikimas.

Šiurkštus tarnybinis nusižengimas – tai nusižengimas, kuriuo šiurkščiai pažeidžiamos valstybės tarnybos bei kitų valstybės tarnautojo veiklą reglamentuojančių teisės aktų nuostatos arba kitaip šiurkščiai nusižengiama valstybės tarnautojo pareigoms ar veiklos etikos principams.

26 metus trukusi karjera VMI

DELFI primena, kad sausio 4 d., prieš pat 17 val. vakaro Finansų ministerija pranešė gavusi STT raštą dėl galimai korupcinės VMI vadovo veiklos ir pradėjo tarnybinio nusižengimo tyrimą.

Sausio 9 d. Finansų ministerijos pranešė, kad komisija D Bradauskui klausimus dėl informacijos, pateiktos STT rašte, kurio pagrindu pradėtas tarnybinio nusižengimo tyrimas. Laikinai paskirtas vadovauti VMI tada buvo paskirtas viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Ministerija tada taip pat pranešė, kad vadovaudamasi Kriminalinės žvalgybos įstatymu, STT pateikė informaciją dėl D. Bradausko galimo tam tikrų verslo grupių protegavimo, naudojimosi tarnybine padėtimi tam tikriems verslo subjektams teikiant neviešą informaciją apie kitus verslo subjektus bei fizinius asmenis, su tam tikrų verslo grupių atstovais aptariant VMI ir teisėsaugos institucijų atliekamas tyrimus jų atžvilgiu bei konkrečius veiksmus tam tikrų verslo subjektų naudai.

Oficialioje biografijoje nurodoma, kad įtakingo socialdemokrato Broniaus Bradausko sūnus D. Bradauskas gimė 1965 m. gruodžio 16 d. Telšiuose. 1989 m. baigė Vilniaus universitetą, įgijo ekonomisto kvalifikaciją.

1990 m. jis pradėjo dirbo Vilniaus miesto VMI Kitų įmonių mokesčių skyriaus, vyresnysiuoju mokesčių inspektoriumi, vėliau užėmė skirtingas pareigas Vilniaus AVMI. 2015 m. balandžio 13 d. jis buvo paskirtas VMI viršininku.

Daugiau naujienų skaitykite čia