Kauno maitinimo įstaigose apgaudinėjami darbuotojai: pinigų nesulaukę kauniečiai ėmėsi neįprastų priemonių | Kas vyksta Kaune

Kauno maitinimo įstaigose apgaudinėjami darbuotojai: pinigų nesulaukę kauniečiai ėmėsi neįprastų priemonių

Stopkadras

Šią savaitę socialiniuose tinkluose pradėjo plisti vaizdo įrašai, nufilmuoti populiariose Kauno maitinimo įstaigose. Čia dirbę kauniečiai teigia, kad įstaigų savininkai nesiskaito su darbuotojais, neišmoka atlyginimų.

Pateikiame interneto projekte „Gyvenimas per brangus“ publikuotą informaciją apie susidariusią neeilinę situaciją.

Akiratyje – populiarūs Kauno restoranai

„Casa della pasta“ – prabangūs itališki restoranai senamiestyje ir Laisvės alėjoje. „Movido“ – tarp jaunimo populiarus baras, įsikūręs po Romuvos kino teatru. Abiejose vietose – neišmokėti atlyginimai, įžeidinėjimai, bosų nesiskaitymas su darbuotojų teisėmis.

Du „Casa Della Pasta” indų plovėjai buvo išmesti iš darbo po to, kai pabandė organizuoti darbuotojų susirinkimus. Jie norėjo išsikovoti tai, kas ir taip turėtų jiems priklausyti: darbo sutartis visiems darbuotojams, teisingą atlyginimą už viršvalandžius ir lygų užmokestį darbuotojams ne iš Lietuvos (nes pastariesiems atlygis buvo mažesnis už tą patį darbą), darbo grafiko pranešimą prieš dvi savaites bei kitas elementarias teises. Išmesti jie buvo ne bet kaip. Vieną vakarą tik išėjusį iš darbo darbuotoją sustabdė pusamžis vyras, kuris patarė „nemutint vandens”. Kitą dieną bosas jį uždarė kelioms valandoms į ofisą, reikalavo atiduoti diktofoną, bandė jį atimti fiziškai, neleido išeiti į tualetą, žadėjo, kad pasodins į kalėjimą, nes turi daug pinigų, iškvietė policiją ir apkaltino receptų vogimu.

Kitam darbuotojui, be visų panašių incidentų kaip ir pirmajam, viršininkas per visą laiką nedavė ilgai žadėtos sutarties, todėl išmetęs nesumokėjo jam priklausančio atlyginimo už vieno mėnesio darbą. Šalia to, nuteikinėjo visus kitus darbuotojus prieš šiuos du „kriminalus”.

Ko reikalauja darbuotojai?

Baras „Movido” neišmokėjo atlyginimų net šešiems darbuotojams. Bendra suma siekia 2 500 eurų. Nors jie jau seniai reikalavo savo atlygio už darbą, grasino darbo inspekcija, tačiau vietoj to, baro viršininkė ėmėsi savo smurto – apkaltino darbuotojus vagystėmis, kitais nebūtais dalykais, visaip tyčiojosi ir terorizavo. Viršininkė sako, kad jai darbo inspekcija nebaisi, nes ji išmano teisę ir žino „kaip reikia tvarkytis”. Nors pinigų niekas negavo, ant algalapių stebuklingu būdu atsirado darbuotojų parašai. Net ir negaudami atlyginimų, kai kurie darbuotojai ten vis dar dirbo ar dirba. Bosė grasino, kad jei kas išeis, tai bus pasirūpinta, kad kito darbo panašaus pobūdžio vietose susirasti nepavyktų.

Sausio 13 d. kartu su GPB solidarumo tinklu šie darbuotojai viešai perskaitė reikalavimus savo bosams jų restoranuose pačiame darbo įkarštyje. Iš „Casa Della Pasta” darbuotojai reikalavo išmokėti priklausantį atlyginimą, grąžinti juos į darbą, visus darbuotojus legaliai įdarbinti, mokėti už viršvalandžius, tiksliai apskaičiuoti darbo laiką, duoti nemokamos kavos puoduką ir maisto per pamainą, gerbti darbuotojų teisę organizuotis ir save atstovauti.

Buvę „Movido” darbuotojai pareikalavo sumokėti visus jiems priklausančius pinigus už darbą. Iš abiejų kavinių laukiamas viešas bosų atsiprašymas.

Minėtų įstaigų savininkams buvo duota laiko iki sausio 15 d. apsispręsti – jeigu reikalavimai nebus patenkinti ir nesimatys pastangų deryboms, viešas spaudimas didės.

Tai ne dvi išskirtinės vietos, kuriose taip elgiamasi su darbuotojais. Tokių istorijų yra šimtai, bet tik vienetai iškyla į viešumą.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su šios publikacijos autoriais, kurie patikino, kad iki nurodytos datos jokių veiksmų nesulaukė, todėl artimiausiu metu planuoja tęsti panašias akcijas.

Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kaune vykstančius įvykius, rašykite spec. formos „Pranešti naujieną“ pagalba arba per Facebook puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA