Naujovė Kaune: gatvės nušvis nauju, itin ryškiu apšvietimu | Kas vyksta Kaune

Naujovė Kaune: gatvės nušvis nauju, itin ryškiu apšvietimu

R. Tenio nuotr.

Atėjus rudeniui kauniečiai beveik kasdien pastebi kurioje nors miesto vietoje neveikiantį gatvių apšvietimą.

Į portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi kaunietė, teigusi, jog Užnemunės gatvėje, Marvelėje, jau kurį laiką be priežasties neveikia naujai įrengti šviestuvai. „Kada bus įjungtas apšvietimas Užnemunės gatvėje, Marvelėje, panašiai nuo degalines iki „Kauno vandenų“? Naujus apšvietimo stulpus sumontavo jau pavasarį, o iki šiol jie neįjungti“, – domėjosi moteris.

Ruošiasi įsigyti

Ji, kaip ir kiti kauniečiai įsitikinę, kad panašios problemos – dažnai dingstantis, neveikiantis ar blausus apšvietimas – ne tik kelia bėdų dėl saugumo, bet ir gali būti viena iš avarijų, kurių metu nukenčia pėstieji, priežasčių, todėl būtina užtikrinti sklandų šios sistemos veikimą ir ją atnaujinti. Geriausia – pakeisti senuosius šviestuvus į modernius LED šviestuvus.

Pasak Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko, šiuo metu savivaldybės organizuojamo konkurso būdu būtent jie ir yra perkami. „Jų (LED šviestuvų, red.) numatyta įsigyti 3400. Šio kiekio turėtų užtekti pakeisti senus šviestuvus pagrindinėse, magistralinėse miesto gatvėse“, – teigė direktorius.

Pradės nuo labiausiai „apkrautų“ gatvių

G. Petrausko teigimu, konkurso laimėtojai bus skelbiami jau šio mėnesio pabaigoje ar gruodžio pradžioje, todėl kada tiksliai bus pradėti šviestuvų keitimo darbai, jis pasakyti negalėjo. Tiesa, šiuo metu jau žinomos vietos, nuo kurių bus pradėta.

„Pirmiausia šviestuvus planuojame keisti Savanorių prospekte (dalis šviestuvų jau pakeista). Toliau darbai keltųsi į labiausiai apkrautas gatves – Karaliaus Mindaugo prospektą, Raudondvario plentą, stoties rajoną“, – vardino direktorius. „Kitaip sakant, pirmieji šviestuvai bus keičiami ten, kur vyrauja didžiausi tranzitinio eismo srautai, kursuoja visuomeninis transportas“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo G. Petrauskas.

Padeda taupyti

Ir G. Petrauskas, ir UAB „Kauno gatvių apšvietimas“ generalinis direktorius Petras Švažas tvirtino tą patį – dabartinė gatvių apšvietimo nuostata yra keisti visus natrio šviestuvus į LED technologijas.

P. Švažo teigimu, visi šviestuvų keitimo darbai, kuriuos vykdo jo vadovaujama įmonė, vyksta būtent su LED technologijų šviestuvais. Tiesa, šie darbai – ne tik sudėtingesni, nei atrodo, bet ir naudingesni. Specialistų teigimu, pakeisti senuosius natrio šviestuvus į LED technologijų prietaisus yra pakankamai sudėtinga, nes reikia pakeisti visą šviestuvo korpusą. Tačiau atlikus darbus gatvės ne tik geriau apšviečiamos, bet ir sutaupoma elektros energijos.

„Savanorių prospekto atkarpoje tarp Kovo 11-osios g. ir Taikos prospekto prieš devynis mėnesius pakeitus 103 šviestuvus pavyko sutaupyti 6,9 tūkst. eurų, t.y. vietoje 11 tūkst. eurų už apšvietimui sunaudotą elektros energiją, sumokėta 4,1 tūkst. eurų. Arba kiekvienas šviestuvas per mėnesį sutaupė 7,4 eurus“, – skaičiavo G. Petrauskas.

900 iš 23,7 tūkstančių

Kauno savivaldybės turimais duomenimis, šiuo metu Kaune stovi 23,7 tūkstančiai gatvės šviestuvų. Iš jų vos 900 – ne natrio, o LED technologijų prietaisai. Senieji (natrio) šviestuvai buvo pradėti keisti praėjusių metų vasarą, o jų tarnavimo laikas – apie 15 metų, 70% natrio šviestuvų eksploatacijos laikas jau beveik pasibaigęs.

Apie dažnai dingstančio apšvietimo problemą P. Švažas teigė žinantis ir įvardijo kelias dažniausiai pasitaikančias to priežastis – seną šviestuvų tinklą, kurį numatoma remontuoti, ir įvairius kasinėjimo darbus. Jis ragino miestiečius, kurie pastebi neveikiantį apšvietimą, apie tai informuoti visą parą dirbančius atstovus telefonu 8 (37) 746444.

Na, o grįžtant prie teksto pradžioje minėtos Užnemunės gatvės apšvietimo, čia šviestuvai buvo įjungti jau kitą rytą. Pasak P. Švažo, šviestuvai čia buvo sumontuoti ne pavasarį, o vėliau, tačiau apšvietimo įjungimas užsitęsė ne dėl jo vadovaujamos įmonės kaltės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA