Taksofonai: per seni ir niekam nereikalingi? | Kas vyksta Kaune

Taksofonai: per seni ir niekam nereikalingi?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Taksofonai: per seni ir niekam nereikalingi?

Sulaukę klausimo, ar nuo 2010-ųjų bent kartą yra naudojęsi taksofonu, miesto centre sutikti kauniečiai gūžčiojo pečiais ir teigė, kad nemato prasmės, nes turi mobilųjį telefoną. O jeigu kiltų bėda pirmiausiai kreiptųsi į šalia esančių įstaigų darbuotojus. „Ką daryčiau, jei telefonas išsikrautų? Ne, tikrai nesinaudočiau… Į artimiausią kavinę gal eičiau, ar kažkaip. Vis tiek kažkas padėtų“, – svarstė vienas jų.

Tuo tarpu Kaune šiuo metu yra daugiau nei šimtas vis dar veikiančių alternatyvių susisiekimo priemonių, taksofonų, kuriuos prižiūri AB „Teo LT“. Įmonės atstovai teigė, jog taksofonai tokie nepopuliarūs, kad jų priežiūra įmonei yra tikrai nuostolinga. „Taksofonų priežiūra, aišku, mums tikrai nuostolinga ir to neslepiame“, – teigė jie ir pridūrė, jog nors tinklo nebeplečia, taksofonų „atsikratyti“ taip pat negali – šią paslaugą teikti įpareigoja universaliųjų elektroninių ryšių paslaugų teikimo taisyklės, todėl stengiasi tinklą išlaikyti perkeldami taksofonus į populiaresnes miesto vietas.

Naudotis moka tik turizmo centro darbuotojai?

Pabandžius išsiaiškinti, ar mobilūs telefonai – vienintelė priežastis, dėl kurios taksofonai nėra populiarūs, paaiškėjo, jog ne – problema yra ir naudojimosi jais nepatogumas: vos vienas Laisvės alėjoje sutiktas kaunietis žinojo, kaip reikia naudotis taksofonais, kiti teigė, kad jei iškiltų būtinybė – improvizuotų. „Nu netikiu, kad būtų sunkiau, nei pirmą kartą išmanųjį į rankas paėmus“, – juokavo Tomas, nė karto nebandęs pasinaudoti šia susisiekimo priemone ir labai nustebęs, kad taksofonams reikia kortelių.

Na o šiomis, papildytomis televienetais, prekiauja Lietuvos pašto skyriai, didesnės parduotuvės ir spaudos kioskai. Tačiau pabandžius įsigyti vieną tokių kortelių spaudos kioske, esančiame prie pat taksofono, jame dirbanti moteris teigė, jog anksčiau tokiomis kortelėmis tikrai prekiavo, tačiau šiuo metu jų nebeturi. „O kad ir turėčiau, nelabai kas perka… Ar jums čia dabar reikia?“ – stebėjosi ji.

Ne paslaptis, jog taksofonų populiarumui tarp kauniečių vis mažėjant, vienais iš aktyvesnių vartotojų buvo turistai. Tiesa, Kauno turizmo informacijos centro darbuotojai pasakojo, jog šiuo metu ir tarp turistų populiarumas jau sumažėjęs. „Dėl taksofonų? Bent pas mane asmeniškai tai praeitais metais buvo atėję berods…“ – pasakojo centro darbuotoja. „Šiaip ateina dažniausiai su tom kortelėm, prašo padėti, nes informacija lietuviška būna pateikta“, – teigė ji.

Pasaulyje nyksta

Pasak AB „Teo LT“ atstovų, taksofonų populiarumas mažėja visame pasaulyje, o Europos Sąjungoje jų atsisakė jau 9 šalys, kurių pavyzdžiu Lietuva kol kas neketina sekti. Šiuo metu šalyje likę mažiau, nei tūkstantis taksofonų ir tai – septynis kartus mažesnis kiekis, nei buvo prieš gerą dešimtmetį.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog pirmieji taksofonai pasaulyje atsirado Jungtinėse Amerikos Valstijose 1889-aisiais, praėjus kiek daugiau nei dešimtmečiui nuo telefono aparato išradimo. Lietuvoje didžiausią populiarumą šios susisiekimo priemonės buvo pasiekę prieš daugiau nei dešimt metų. Nuo to laiko jų populiarumas sparčiai mažėjo.

Norint pasinaudoti taksofonu, reikia įsigyti specialią kortelę, parduodamą Lietuvos pašto skyriuose, didesnėse parduotuvėse bei spaudos kioskuose. Vienos tokios kortelės kaina – 2,31-8,69 euro, priklausomai nuo televienetų kiekio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA