Neramina džiūstančios Laisvės alėjos liepos | Kas vyksta Kaune

Neramina džiūstančios Laisvės alėjos liepos

Prasidėjus ilgai lauktai pagrindinės Kauno pėsčiųjų gatvės rekonstrukcijai, gyventojų džiaugsmą slopina nerimas dėl šimtamečių liepų likimo. Nors buvo žadėta, jog vykdant darbus bus išsaugotos visos 584 liepos, tačiau jau pirmojo etapo metu nemaža dalis jų žuvo. Pašalinti ne tik ligoti medžiai, bet taip pat nupjauti ir sunykę dėl šalimai įrenginėjamų požeminių komunikacijų.

„Žaliosios liepos yra Laisvės alėjos savastis, vasarą jų teikiamas pavėsis džiugina visus kauniečius. Akivaizdu, jog pastatyti suoliukus ar sudėti naujas trinkeles užtrunka pusmetį, o tokiems medžiams užaugti reikia kelių dešimčių metų. Norime išsaugoti šią vertybę, todėl reikia itin atidžiai stebėti rangovų darbą ir laiku imtis apsaugos priemonių“ – teigė Kauno miesto tarybos narė Gintarė Skaistė.

Prieš du mėnesius pirmo rekonstrukcijos etapo darbų atkarpoje tarp Nepriklausomybės aikštės (Soboro) ir A. Mickevičiaus gatvės apsilankę aplinkosaugininkai kuo skubiau liepė užkasti atidengtas medžių šaknis. Vis gi, augalai neatrodo išgyvenantys geriausias dienas. Šakos nusvirę, lapai gerokai išretėję ir pageltę. Paėjus gatve galima matyti nemažai tuščių tarpų, kur anksčiau žaliavo medžiai.

Liepos tuometiniame Nikolajaus prospekte pradėtos sodinti dar 1851 metais, praėjus ketveriems metams po gatvės įrengimo. Šiuo metu pagrindinėje miesto pėsčiųjų alėjoje didžioji dalis – per tris su puse šimto medžių yra senesni nei 50 metų, dar pusantro šimto liepų amžius svyruoja nuo 30 iki 50 metų.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis ramina miestiečius. Laisvės alėjos liepos buvo nukirstos su aplinkosaugininkų leidimu ir baigus rekonstrukcijos darbams, jų vietose bus pasodinti nauji medžiai.

„Pačiame projekte buvo numatyta kirsti kai kuriuos medžius dėl prastos jų būklės. Keliolika liepų bus atsodinta, kai darbais eis į pabaigą. Žinoma, atsodintos bus ne vytelės, o didesnės apimties liepos“, – komentavo A. Pakalniškis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA