Rožinio kaspino paramos bėgime – olimpiečio R. Kančio triumfas (foto) – Kas vyksta Kaune

Rožinio kaspino paramos bėgime – olimpiečio R. Kančio triumfas (foto) suaukota rekordinė 13,3 tūkst. eurų suma

Kaune 11 kartą vyko rožinio kaspino paramos bėgimas „Pink run su Antėja“ / R. Lukoševičiaus, E. Jasiukaitytės nuotr.
Remigijus Kančys / E. Jasiukaitytės nuotr.
Kaune 11 kartą vyko rožinio kaspino paramos bėgimas „Pink run su Antėja“ / R. Lukoševičiaus, E. Jasiukaitytės nuotr.
Remigijus Kančys / E. Jasiukaitytės nuotr.

Sekmadienį Kaune 11 kartą vyko rožinio kaspino paramos bėgimas „Pink run su Antėja“, kurio tikslas – paskatinti moteris pasitikrinti dėl krūties vėžio. Beveik pustrečio tūkstančio bėgikų šia onkologine liga sergančių moterų reabilitacijai paaukojo rekordinę sumą – net 13,3 tūkst. eurų, praneša „Kauno maratono klubas“.

„Be galo smagu matyti čia rekordinę rožinės spalvos minią, kuri ne tik aukoja, bet ir skiria dėmesį, laiką, jėgas bei šypsenas moterims, kurios šiuo metu išgyvena sudėtingą laikotarpį. Bėgikai ne tik prisideda prie paramos savo aukomis, bet ir parodo, kad jos nėra vienos. Mes visi esame čia dėl jų – palaikome ir skatiname tikrintis laiku, rūpintis savo sveikata ir nebijoti ieškoti pagalbos. Norėčiau, kad visi prisimintume: svarbiausia – bendrystė ir supratimas. Tik kartu mes galime pakeisti visuomenės požiūrį į onkologines ligas ir padrąsinti kiekvieną moterį rūpintis savimi“, – sakė renginio įkūrėjas Algirdas Pukis.

Kilnaus tikslo renginyje dalyvavo ir elitiniai Lietuvos stajeriai. 10 km „Dermedic Lietuva“ rungtyje greičiausias buvo maratonininkas Remigijus Kančys. Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių dalyvis nuotolį įveikė per 30 min. 49 sek. bei artimiausią varžovą pranoko beveik dviem minutėmis, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Dėl gausaus dalyvių skaičiaus ir siauros Laisvės alėjos trasos dalyviai buvo suskirstyti į du bėgimus, o prizininkai paskelbti susumavus abiejų rezultatus. R. Kančys bėgo pirmajame, tad apie pergalę sužinojo vėliau nei finišavo.

„Iki galo nesakyčiau, kad lengva pergalė. Nenorėjau per daug atsipalaiduoti kaip prieš 2 metus, kad antrasis bėgimas neturėtų vizijos, per kiek reikia bėgti. Labai puikiai viskas pasisekė, pavyko atsigauti po 50 kilometrų (rugsėjį R. Kančys pagerino Lietuvos 50 km rekordą – aut. past.), vadinasi, treniruočių procesas vyko sklandžiai. Tikėjausi šiek tiek žemesnio tempo, kažkur 31,5 min, kad kontroliuočiau padėtį, bet bebėgant buvo sunku numesti greitį, tai paskutinį kilometrą paspaudžiau, kad tikrai išlipčiau iš 31 min.“, – komentavo R. Kančys.

Antrą vietą rungtyje užėmė Paulius Auryla (32 min. 41 sek.), trečiąją – Andrius Jakševičius (32 min. 54 sek.). Lygi ir greita 2,5 km varžybų trasa driekėsi Laisvės alėja: bėgikai buvo apsupti gausiai palaikiusių aistruolių, pro kuriuos prabėgo keturis ratus.

„Šiaip buvo labai smagi atmosfera, dėl to noriu pagirti organizatorius. Buvo daug palaikymo, motyvuojanti aplinka. Manau, kad pliusas, jog teko bėgti keturis ratus. Visą laiką į tokius bėgimus žiūriu truputėlį kitaip. Trasa lygi, oras puikus, bet vis dėlto idėja buvo palaikyti moteris, kurios serga vėžiu. Palaikymas labai patiko ir tie keturi ratai greitai praėjo“, – teigė. R. Kančys.

Moterų 10 km rungtyje nugalėtoja tapo Monika Šaltenytė, netolimoje praeityje pasiekusi solidžių rezultatų vidutinių nuotolių distancijose. 2017 metais lengvaatletė atstovavo Lietuvai pasaulio jaunių čempionate, kuriame prasibrovė į 800 m rungties pusfinalį. Kaune 10 km nuotolį vilnietė įveikė per 38 min. 17 sek. bei 1 min. 26 sek. buvo greitesnė už 2019 metų pasaulio čempionato dalyvę Moniką Bytautienę. Trečią vietą užėmė Dalia Lukošienė (40 min. 57 sek.).

„Manau, kad kažkokiu sugrįžimu to nereikėtų vadinti. Dabar visiškai mėgėjiškai sportuoju ir tai – mano kasdienybės dalis, hobis ir tiesiog gyvenimo būdas. Dažniausiai bėgu kelioninio pobūdžio pusmaratonius: pasižiūriu, kur vyksta pusmaratonis, susiplanuoju kelionę, nuvažiuoju ir subėgu. Kažkokių tikslų neturėjau, planas buvo subėgti greičiau nei treniruotėje, pasižiūrėti, kokia dabar ta forma yra, taip ir atsirado tas dalyvavimas „Pink run“. Pagalvojau, kad nebloga vieta, lygi trasa ir susiplanavau savaitgalinę kelionę“, – pasakojo M. Šaltenytė.

Pajėgias konkurentes pranokusi bėgikė mėgaujasi procesu, buvimu bendruomenės dalimi, bet prizinių vietų iš savęs nereikalauja.

„Jaučiuosi kitaip nei tuo metu, kai sportuodavau profesionaliai. Tada treniruotės būdavo prioritetinis dalykas gyvenime ir kirtusi finišo liniją dažnai žiūrėdavau į rezultatą. Jausdavausi arba įgyvendinusi kažkokį tikslą, arba ne. Šį kartą nejaučiau sau spaudimo laimėti ar subėgti kažkokį laiką. Norėjau subėgti asmeninį rezultatą, bet planas buvo bėgti maždaug 4 min. per kilometrą tempu. Jaučiausi gerai tą dieną, tai bėgau truputį greičiau. Kirtus finišo liniją pirmai visada tą endorfinų dozę gauni, visada smagu, tik žiūriu į tai kiek kitaip nei seniau. Dabar smagiau pajausti renginio atmosferą, žmones, kurie palaiko ir kuriuos bėgimas suburia kartu“, – teigė M. Šaltenytė.

„Pink run su Antėja“ bėgime dalyviai taip pat galėjo įveikti „Activus“ 600 m nuotolį bei „Fresubin“ 5 km distanciją. Pastarojoje tarp vyrų laimėjo Justinas Čekanauskas (15 min. 32 sek.), 9 sek. aplenkęs Aivarą Čekanavičių bei 21 sek. – Rimvydą Alminą. Tuo tarpu tarp moterų prizines vietas išsidalijo per 18 min. 38 sek. distanciją nubėgusios Iveta Valūnaitė ir Emilija Teklė Gvildytė bei 2 min. 4 sek. pastarosioms nusileidusi Viltė Kazakevičiūtė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA