Paskaitų ir mokymų ciklas „Saugus vaikas“: kaip padėti išvengti traumų ir suteikti pirmąją pagalbą? (foto) – Kas vyksta Kaune

Paskaitų ir mokymų ciklas „Saugus vaikas“: kaip padėti išvengti traumų ir suteikti pirmąją pagalbą? (foto)

Projektas „Saugus vaikas“ / Organizatorių nuotr.
Projektas „Saugus vaikas“ / Organizatorių nuotr.

Vaikai, dėl savo smalsumo ir noro pažinti aplinką, dažnai susiduria su įvairiais pavojais. Pradinių klasių mokiniai neretai patiria kūno sužalojimus, nudegimus, apsinuodijimus, o dažniausia traumų priežastis – kritimai. Tyrimai rodo, kad tėvams dažnai trūksta žinių apie pirmosios pagalbos teikimą vaikui patyrus traumą.

Siekdami sukurti saugią aplinką vaikų augimui ir sveikam vystymuisi, Kauno kolegijos Medicinos fakulteto atstovai kartu su Lietuvos ergoterapeutų draugija įgyvendina projektą „Saugus vaikas“. Šis projektas yra finansuojamas Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja Sveikatos apsaugos ministerija.

Projekto tikslas – organizuoti nemokamus teorinius ir praktinius mokymus tėvams bei pedagogams iš Kauno rajono, kuriuose bus aptariamos pradinio mokyklinio amžiaus vaikų traumų ir nelaimingų atsitikimų priežastys, priemonės, skirtos jų prevencijai bei pirmosios pagalbos teikimas.

Projekto veiklose bus nagrinėjamos vaikų traumos, susijusios su vandeniu, eismu, bei pagalbinių priemonių parinkimas pagal vaiko amžių ir gebėjimus. Ypatingas dėmesys bus skiriamas sensorinės integracijos ypatumams ir jų įtakai vaiko sveikatai, elgesiui bei savijautai, o tai išskiria šį projektą iš kitų.

Dalyviai bus mokomi vertinti vaiko raumenų jėgą, pusiausvyrą, griūties riziką bei suprasti sensorinius iššūkius. Taip pat bus aptarti būdai, kaip pritaikyti fizinę aplinką traumų prevencijai. Tėvai ir pedagogai sužinos, kaip tinkamai reaguoti į traumas, nudegimus, apsinuodijimus bei alergines reakcijas.

Projektas „Saugus vaikas“ / Organizatorių nuotr.

Praktinių mokymų metu dalyviai sužinos, kaip įvertinti vaiko būklę, atlikti pradinį gaivinimą, suteikti pagalbą užspringus, sustabdyti stiprų kraujavimą ir tinkamai prižiūrėti žaizdas bei nudegimus. Dalyviai bus mokomi atlikti fizinius ir funkcinius testus, skirtus kritimų prevencijai. Be to, mokymuose bus pristatytos pavojingos sveikatai medžiagos bei greitieji testai, skirti psichotropinių medžiagų nustatymui organizme ir kenksmingų medžiagų kiekio maiste bei vandenyje įvertinimui.

Projekto metu bus parengta knygelė apie vaikų traumų prevenciją bei išleistas 2025 metų kalendorius. Kalendoriuje bus aprašyta 12 dažniausiai pasitaikančių vaikų traumų kasdienėje veikloje, taip pat pateiktos pirmosios pagalbos teikimo gairės. Kalendoriai bus platinami mokyklose, kurių pedagogai dalyvaus projekte, o knygelės elektroninę versiją galės pasiekti visi norintys.

Teorinės paskaitos vyks nuotoliniu būdu skirtingu laiku, kad kiekvienas norintis galėtų pasirinkti sau patogų laiką. Kontaktiniai mokymai bus organizuojami vakarinėmis valandomis Kauno rajone: Kačerginės mokykloje-daugiafunkciame centre, Ežerėlio pagrindinėje mokykloje, Zapyškio pagrindinėje mokykloje ir Ringaudų pradinėje mokykloje.

Projektas „Saugus vaikas“ / Organizatorių nuotr.

Projekto metu bus teikiamos ir nuotolinės konsultacijos. Gydytoja dietologė Rūta Petereit konsultuos apie vaikų mitybą, o ergoterapeutė Giedrė Sasnauskienė – apie vaikų sensorinius sutrikimus bei jų sprendimo būdus.

„Aktyviausios mokyklos ir dalyviai bus apdovanoti dovanomis, o įgytos žinios ir įgūdžiai padės sumažinti vaikų traumų riziką. Nepraleiskite progos sudalyvauti!“ – kviečia projekto vadovė, kineziterapeutė dr. Ligita Mažeikė.

Norėdami daugiau sužinoti apie projekto veiklas, apsilankykite Kauno kolegijos Medicinos fakulteto svetainėje čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA