Dovana Kauno teisėjai: du kvietimai į Muzikinį teatrą įvertinti kaip kyšis – Kas vyksta Kaune

Dovana Kauno teisėjai: du kvietimai į Muzikinį teatrą įvertinti kaip kyšis

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2024/08/26 16:22
Kauno valstybinis muzikinis teatras / R. Tenio nuotr.
Kauno valstybinis muzikinis teatras / R. Tenio nuotr.

Civilinę bylą dėl turto dalybų prieš buvusį savo vyrą laimėjusi 62 metų emigrantė Marija B. suklupo lygioje vietoje – atsidėkodama objektyviai bylą išnagrinėjusiai Kauno apylinkės teismo teisėjai, su kuria proceso metu tiesiogiai nepalaikė jokio ryšio, po sprendimo priėmimo per pažįstamą baleto šokėją perdavė jai du kvietimus į šio miesto Muzikinį teatrą.

Dovana buvo prilyginta kyšiui, o jos davėja buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn dėl inkriminuojamo papirkimo. Abiejų kvietimų vertė pagal bilietų kainų tarifą sudarė 90 eurų.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras Ričardas Gailevičius pirmadienį perdavė bylą į teismą. 2024 metų gegužės 10 dieną baleto artistė, paprašyta savo pažįstamos Marijos B., nieko bloga nemanydama nunešė teisėjai skirtą voką su kvietimais apsilankyti gegužės 22 dieną įvyksiančiame spektaklyje „Kita Pelenės istorija“ į Kauno apylinkės teismą. Kadangi teisėjos tuo metu nebuvo darbe, artistė paliko kvietimus kitiems teismo darbuotojams.

Pamačiusi kvietimus, teisėja nesuprato, kas juos parūpino ir už ką, tačiau suvokė, kad tai gali būti kyšis. Principinga teisėja informavo apie tai Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėją korupcijos klausimais, neilgai trukus buvo kreiptasi į teisėsaugos pareigūnus. Pastarieji išsiaiškino, kas parūpino teisėjai kvietimus, ir iškėlė baudžiamąją bylą Vokietijoje dirbančiai, iš Kauno kilusiai emigrantei Marijai B. dėl mėginimo papirkti teisėją. Per apklausą įtariamoji savo kaltės nepripažino – jos nuomone, tai nėra kyšis, o tiesiog „intelektuali dovanėlė“. Esą ji norėjusi teisėjai tiktai padėkoti, bet ne ją papirkti. Tačiau teisėsauga šį atvejį vertino visiškai kitaip – bet kokia materiali dovana traktuojama kaip kyšis.

Prokuratūra pasiūlė teismui pagal baudžiamąjį įsakymą skirti Marijai B. 4000 eurų baudą – sprendimas turėtų būti priimtas per dvi savaites. Anksčiau kaltinamoji teista nebuvo.

Baleto šokėja byloje buvo apklausta liudytoja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA