Atsako advokatė: kaip sustabdyti reguliarias vagystes iš parduotuvės? – Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: kaip sustabdyti reguliarias vagystes iš parduotuvės?

Advokatė Raimonda Lazauskienė / „ADVOCATERA“ nuotr.
Advokatė Raimonda Lazauskienė / „ADVOCATERA“ nuotr.
Advokatė Raimonda Lazauskienė / „ADVOCATERA“ nuotr.
Advokatė Raimonda Lazauskienė / „ADVOCATERA“ nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytoja kreipėsi į redakciją, siekdama išsiaiškinti dėl baudžiamosios atsakomybės už reguliarias vagystes iš parduotuvės kai pavogto turto vertė kiekvieną sykį nesiekia sumos, už kurią taikoma administracinė ar baudžiamoji atsakomybė.

„Turime maisto prekių parduotuvę, iš kurios vienas lankytojas reguliariai vagia prekes už maždaug šimtą eurų, dėl ko jam netaikoma atsakomybė ir asmuo tuo piktnaudžiauja. Per pastaruosius kelis mėnesius dėl šio asmens vagysčių bendra žala siekia iki tūkstančio eurų. Ar įmanoma teisinėmis priemonėmis sustabdyti tokį asmenį?” – plačiau klausimą advokatei pateikė skaitytoja.

Į klausimą atsako advokatų kontoros „ADVOCATERA“ advokatė Raimonda Lazauskienė.

Praktikoje neretai susiklosto atvejai, kai asmenys, piktnaudžiaudami netaikoma administracine bei baudžiamaja atsakomybe, reguliariai mažomis vertėmis vagia svetimą turtą. Vis tik, tai nereiškia, kad nuo tokių tyčinių pakartotinių veiksmų turto savininkai nėra saugomi įstatymo.

Teismų praktikoje yra išaiškinta, kad pakartotinos vagystės iš tos pačios ar kelių skirtingų parduotuvių gal būti kvalifikuotinos kaip vieną tęstinė nusikalstama veika už kurią taikoma baudžiamoji atsakomybė. Tęstine pripažįstama tokia nusikalstama veika, kuri susideda iš dviejų ar daugiau tapačių ar vienarūšių veikų, iš kurių kiekviena, vertinant atskirai, atitinka to paties BK straipsnyje nurodyto nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo objektyviuosius požymius, tačiau jos visos yra jungiamos bendros tyčios.

Kitaip tariant, pagrindinis tęstinės nusikalstamos veikos požymis, skiriantis tęstinę veiką nuo paprasto pavienio nusikaltimo, yra bendras kaltininko sumanymas, sujungiantis du ar daugiau veiksmų, kurie kiekvienas atskirai, nesant bendro sumanymo, galėtų sudaryti atskirus pavienius nusikaltimus, administracinius nusižengimus ar kitokius teisės pažeidimus.

Teismai tokiais atvejais vertina ar asmuo vo reguliariai, ar tarp įvykdytų vagysčių buvo nedideli laiko tarpai, iš kokių vietų įvykdytos vagystės, kokia bendra pavogtų prekių vertė.

Taigi, jei byloje nustatytos veikų padarymo aplinkybės – nedideli laiko tarpai tarp vagysčių; neteisėtų veiksmų intensyvumas, sistemingumas, veikimas panašiais metodais, vieningas pavogtų daiktų pobūdis, tokie veiksmai gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę pagal Baudžiamojo kodekso 178 straipsnio 1 dalį. Pagal šį straipsnį asmuo yra baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA