Masinis apsinuodijimas maistu Kaune: gydomi 25 asmenys

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM (toliau – NVSC) Kauno departamentas informuoja, kad šių metų liepos paskutiniąją savaitę Kauno apskrityje buvo nustatytas ūmios žarnyno infekcijos protrūkis.

Iš sveikatos priežiūros įstaigų buvo gauta informacija apie daugiau kaip 25 susietus ūmios žarnyno infekcijos atvejus, įtariant salmoneliozę. Retrospektyviai vertinant epidemiologinę situaciją, galima įtarti, kad tarpusavyje epidemiologiškai susijusių susirgimų atsiradimą ir išplitimą galėjo įtakoti vienos Kauno mieste esančios konditerijos įmonės 2016-07-22 konditerijos gaminiai (plikyti pyragėliai su vaniliniu kremu).

NVSC Kauno departamento specialistai židinio epidemiologinį tyrimą atlieka kartu su Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais.

Dažniausi veiksniai, lemiantys salmoneliozės protrūkius, dėl maisto tvarkymo įmonių kaltės:

● Nepakankamas maisto apdorojimas šiluma ir jo kontrolė.

● Maisto produktų laikymo temperatūrinių režimų pažeidimai.

● Panaudoti užteršti komponentai maiste, kuris termiškai neapdorojamas.

● Kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje, nesilaikant higienos reikalavimų:
1. tomis pačiomis svarstyklėmis sveriamos žaliavos ir pagaminti patiekalai;
2. nepakankamas maisto tvarkymo inventoriaus ir indų plovimas;
4. nepakankamas aplinkos paviršių valymas ir dezinfekcija.

● Maistas paruoštas iš anksto ir netinkamai laikomas.

● Prasti maistą tvarkančių asmenų higienos įgūdžiai.

Gamintojų tiekiama produkcija turėtų būti saugi ir tik sustiprinus įdiegtas savikontrolės sistemas maisto tvarkymo įmonėse, galima būtų išvengti gaminių kryžminės taršos gamybos technologinio proceso metu bei antrinio užteršimo, darbuotojams tinkamai laikantis asmens higienos.

Salmoneliozė – infekcinė liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos. Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis.

Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20 iki +40 laipsnių, tačiau 80°C temperatūroje žūva per 10 min.

Liga pasireiškia tokiais simptomais kaip viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai, kurie dažniausiai pastebimi po 12 – 72 valandų nuo užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus ir tokiu atveju negydant liga progresuoja.

Kaip užsikrečiama salmonelioze?

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Nors bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau, termiškai apdorojant šį maistą, salmonelės žūsta. Į sveiko žmogaus organizmą sukėlėjas patenka per burną su maistu, tačiau taip pat gali patekti ir per nešvarias rankas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA