Kaune – pirmasis salmoneliozės protrūkis šiais metais

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
NAUJAUSIOS ŽINIOS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM (NVSC) Kauno departamentas informuoja, kad šią savaitę Kauno mieste buvo nustatytas ūmios žarnyno infekcijos protrūkis. Iš sveikatos priežiūros įstaigų buvo gauta informacija apie 2 susietus ūmios žarnyno infekcijos atvejus, įtariant salmoneliozę.

Kaip rašoma NVSC pranešime žiniasklaidai, atliekant židinio epidemiologinę diagnostiką išsiaiškinta, kad susirgusių asmenų yra ir daugiau, tačiau medicinos pagalbos nesikreipė. Vertinant epidemiologinę situaciją, galima įtarti, kad tarpusavyje epidemiologiškai susijusių susirgimų atsiradimą ir išplitimą galėjo lemti vienoje iš Kauno kavinių, vakarienės metu, valgytas maistas.

NVSC Kauno departamento specialistai židinio epidemiologinę diagnostiką atlieka kartu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Kauno departamento specialistais.

Kas tai per liga?

Salmoneliozė – infekcinė liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos. Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis.

Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20 iki +40 laipsnių, tačiau 80 °C temperatūroje žūva per 10 min.

Ligos simptomai – viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai, kurie dažniausiai pastebimi po 12–72 valandų nuo užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis

pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus ir tokiu atveju negydant liga progresuoja.

Kaip užsikrečiama salmonelioze?

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Nors bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau, termiškai apdorojant šį maistą, salmonelės žūsta. Į sveiko žmogaus organizmą sukėlėjas patenka per burną su maistu, tačiau taip pat gali patekti ir per nešvarias rankas.

61 KOMENTARAS
Komentuoti

Komentuoti

*

Naujausios žinios

Kalėti nuteistam „Agurkinių“ lyderiui S. Velečkai - valstybės kompensacija

Kaune patvirtintas vienuoliktas mirties nuo koronaviruso atvejis

Lietuvoje uždarius oro erdvę, nusileido vienas paskutinių lėktuvų

Fiksuoja skaitytojas: Šilainiuose nusidriekė į „Lidl“ norinčių įeiti kauniečių eilė

15 jaunų banditų sužalojo automobilyje buvusį jaunuolį

Ministerijos pranešimo negavusi Kauno savivaldybė mažinti tyrimų skaičiaus neketina

Dėl karantino ir saviizoliacijos pažeidimų nubausta daugiau nei 20 asmenų

Viskas pasikeitė per porą savaičių: ar jau žinom, kas laimės rinkimus?

Kaune nusileido lėktuvas iš Kinijos su 23 tonomis apsaugos priemonių

Nors dalis laikų Kauno patikros punkte liko neužpildyti, skaitytojai fiksuoja eiles