Elektroninių cigarečių problema Kaune rimta: rūko net penktokai | Kas vyksta Kaune

Elektroninių cigarečių problema Kaune rimta: rūko net penktokai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nors parduoti tabako gaminių, įskaitant ir elektronines cigaretes, nepilnamečiams Lietuvoje draudžiama, tačiau šie produktai vis tiek pasiekia net penktokus. Mokyklos ir įvairios organizacijos vykdo prevencines programas kovai su nepilnamečių rūkymu, tačiau problema išlieka didelė.

Šių metų liepos 1-ąją įsigaliojo draudimas teikti rinkai elektronines cigaretes ir jų pildykles su skysčiu, kuriame yra kvapiųjų medžiagų (išskyrus tabako kvapą ar skonį). Verslai rado būdų, kaip apeiti šį draudimą. Seime pradėta svarstyti, kaip tokius verslus sutramdyti blokuojant el. cigarečių prekybą internetu, kai pardavėjai įsikūrę užsienyje. Parlamentarai neatmeta galimybės visai uždrausti šiuos rūkalus, jei pardavėjai toliau pažeidinės įstatymus.

Jaunesniems nei 18 m. asmenims yra draudžiama ne tik rūkyti (vartoti) elektronines cigaretes, tačiau draudžiama ir turėti elektronines cigaretes ar elektroninių cigarečių pildykles (Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 161 str. 2 d.).

Mokykloje rūko net penktokai

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi giminaitė vaiko, kuris galimai vienoje Vilijampolėje esančioje mokykloje, iš vyresnių mokinių, gavo parūkyti elektroninę cigaretę ir tapo nuo jų priklausomas. Vaikas gan atvirai giminaitei pasakojo, kad cigaretė stipri, kad nuo jos geriau susikaupia, kad galima apsvaigti. Moteris baiminasi, jog penktoko rūkomose elektroninėse cigaretėse gali būti ir narkotinių medžiagų.

„Prašau pagalbos, esu visiškoje beviltyje. Atvykus pas sese pasibūti, kol ji gamino vakarienę, nuėjau pas sūnėną į kambarį. Tik užėjus į kambarį užuodžiau saldų aromatą, pati esu anksčiau rūkiusi elektroninę cigaretę ir kvapas atrodė panašus. Kadangi aš jam labiau draugė nei teta, tai tiesiai ir paklausiau ar jis rūko. Po keleto bandymų išsisukti, galiausiai pavyko su juo išsišnekėti ir iš kuprinės išsitraukė elektroninę cigaretę. Paklausus koks nikotino stiprumas skystyje atsakė, kad labai stiprus. Paklausus, tai kiek miligramų nikotino atsakė, kad nežino, bet sakė „pabandyk, patiks, gerai daužo“, – šokiruojančią penktoko istoriją pasakojo skaitytoja Monika (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Anot išsigandusios moters, vaikas cigaretę gavo iš vyresnių vaikų, kurie padėjo įsigyti elektroninę cigaretę ir skysčių su skoniais. Vaikas taip pat pasakojo, kad taip galima įsigyti ne tik skysčių, bet ir tikrų narkotikų, jaunimo tarpe vadinamo „smile“ skysčio. Paklausus nepilnamečio koks jo rūkomo skysčio poveikis, jis tetai pasiūlė pabandyti pačiai.

„Įtraukiau vieną kartą – visiškai nieko nesijautė, tai net atsipalaidavau sekundėlei, manydama, kad be nikotino, bet po keleto įtraukimų pasijaučiau kaip girta. Išmušė prakaitas, kūnas sunkus, svaigsta galva ir džiūsta burna. Bandant eit į virtuvę, mane baisiai supykino ir vos spėjau į tualetą įbėgt. Išsivėmus kažkiek prasiblaiviau ir išbėgau namo. Kol parėjau namo, beveik išsiblaiviau ir pradėjau skaityti straipsnius apie „smailą“, mane nežmoniškai tai šokiravo ir neįsivaizduoju ką daryti“, – apie išgyventą svaigalų poveikį pasakojo Monika.

Anot moters, ji vėl apsilankė pas sūnėną ir vėl pričiupo jį rūkant elektronines cigaretes, tik šį kartą su draugu. Vaikai akivaizdžiai buvo apsvaigę. Bandydama išsiaiškinti, kodėl berniukas toliau rūko neaiškius skysčius, jis pravirko ir pasakojo, kad, kai teta atėmė el. cigaretę, jis jautėsi labai neramus, negalėjo susikaupti, norėjo iš kažkur gauti rūkalų, kol galiausiai pavyko gauti iš klasioko, su kuriuo susitiko vėlai vakare.

„Paklausus, ar dažnai jie veipina, ar niekas mokykloje negaudo, draugas pradėjo pasakoti, kad pradžioje bandė, bet dabar niekam neįdomu. Drąsesni veipina klasėse, pasilenkę prie stalo, kaip miegodami. Dauguma nerizikuoja, laiko paslėpę giliai kuprinėse ar uniformose – kai kas net skyles iškirpę apmušale ir už jų kiša. Tik nuėję į tualetus per pertrauką naudoja“, – apie mokyklose vartojamas el. cigaretes pasakojo skaitytoja.

„Dabar esu dar labiau pasimetusi, bet gal viešumas tą problemą išspręs ir kiti tėvai atkreips labiau dėmesį į savo vaikų kuprinių turinį“, – tikėjosi ji.

Mokykla daro ką gali

Susisiekus su moters minima mokykla, paaiškėjo, kad „gimnazijoje įgyvendinama Alkoholio, tabako ir kitų psichotropinių medžiagų vartojimo prevencija: organizuojamos paskaitos, užsiėmimai klasių valandėlių metu, įgyvendinama Lions Quest socialinio emocinio ugdymo programa, rengiamos akcijos, kviečiami bendruomenės pareigūnai, kurie veda mokiniams užsiėmimus apie teisinę atsakomybę. Gimnazijos personalas stebi mokinių elgesį, įtarus dėl galimai turimų ar rūkomų tabako gaminių, vadovaujasi gimnazijos tvarkomis“.

Mokyklos atstovai patikino, kad įtarus vaikus turint ar naudojant draudžiamus daiktus, mokiniai apieškomi, o rasti neleistini daiktai – konfiskuojami.

„Kilus įtarimui dėl draudžiamų daiktų turėjimo ir gavus tokią informaciją, gimnazijos darbuotojai vadovaujasi Poveikio priemonių taikymo netinkamai besielgiantiems mokiniams sąlygų ir tvarkos V skyriumi, Daiktų patikrinimas. Radus draudžiamus daiktus, jie yra konfiskuojami, informuojami mokinio tėvai ar kiti teisiniai atstovai, kviečiami į gimnaziją ir priimami sprendimai dėl poveikio priemonės taikymo“, – teigia gimnazijos atstovai.

Fiksuotų atvejų, kai vaikai apsinuodija parūkius neaiškių medžiagų, šioje Kauno mokykloje nebuvo ir apie naujojo narkotiko „smile“ vartojimą atstovai taip pat informacijos neturėjo.

Problema ne vienoje mokykloje

Paklausinėjus kitų mokyklų mokinių ir darbuotojų, paaiškėjo, jog rūkymo problema išlieka gan rimta, pasikeitė tik rūkymo priemonė. Dabar vaikai mieliau renkasi gražiai įpakuotas ir skaniai kvepiančias el. cigaretes. Tiesa, pradinukų tarpe rūkančių vaikų apklaustieji nepastebėjo.

Vienoje iš Šilainių esančioje mokykloje besimokanti devintokė teigė, kad jos klasėje veipina „gal tik“ koks vienas, bet tarp mokinių pernai rūkančių pastebėjo apie 10 mokinių. Mergaitės spėjimu, tarp bendraamžių rūkančių el. cigaretes yra iš tiesų daug vaikų. Na, o mokyklos prevencinės programos nėra labai dažnas reiškinys, anot mokinės, prevencinė paskaita apie rūkymą mokykloje paskutinį kartą vesta šeštoje klasėje.

Kitos Šilainių mikrorajono mokyklos direktoriaus pavaduotoja teigė, kad „ši problema aktuali tiek, kiek rūkymas buvo kaip problema anksčiau. Tik pasikeitė cigaretės į elektronines. Mokyklos vykdo prevencines programas, kurias integruoja į ugdymo turinį. Mokiniai nusiperka, matyt, nelegaliai arba nuperka vyresni draugai. Labai priklauso nuo šeimos, vaikų auklėjimo, ar mokiniai rūkys. Mokykla edukuoja ir atlieka šviečiamąjį vaidmenį“.

Aleksote mokyklą lankančių pradinukų mama pasiteiravo savo vaikų, ar jų mokykloje rūkymo problema egzistuoja ir ar jie yra pastebėję rūkančių klasiokų. Ketvirtoko teigimu, prie mokyklos klasiokai yra radę primetytų el. cigarečių, tačiau nei vienas nebandė jų rūkyti. Tarp klasiokų rūkančių vaikų taip pat nėra. Anot vaikų, prevencinės pamokėlės šioje mokykloje rengiamos jau antroje klasėje.

„Kadangi pradinėse klasėse šios problemos kaip ir nėra, tai tėvai matyt atsipalaiduoja ir pasitiki išleisdami vaikus į penktą klasę ir jau ne taip prižiūri kas ten vyksta. Na, o ir mokytojas jau būna ne vienas, kuris juos prižiūri, tai turbūt sunkiau pastebėti vyresnėse klasėse, kai vaikai išeina į lauką ar vaikšto tarp klasių“, – apie nepilnamečių rūkymo problemas samprotavo vaikų mama.

Vaikai eksperimentuoja mokykloje

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) duomenimis, 2019 m. ESPAD tyrimo duomenimis, 15-16 m. mokiniai vidutiniškai pirmąją elektroninę cigaretę pabandė vartoti būdami vidutiniškai 13,9 metų. Lyginant su 2015 m. padidėjo dalis mokinių, kurie pirmąją elektroninę cigaretę vartojo iki 13 metų amžiaus (2015 m. – 7 proc., 2019 m. – 19,5 proc.; ESPAD šalių vidurkis – 11 proc.). Vidutinis amžius, kada respondentai pradėjo vartoti elektronines cigaretes kasdien – 14,5 metų.

2019 m. Europos mokyklose kas ketverius metus vykdomo alkoholio ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo tyrimo (ESPAD) duomenimis, elektronines cigaretes bent kartą gyvenime bandė vartoti 65 proc. 15-16 m. mokinių Lietuvoje. Mokinių elektroninių cigarečių vartojimas bent kartą per gyvenimą padidėjo nuo 46 proc. 2015 metais iki 65 proc. 2019 metais (ESPAD šalių vidurkis – 40 proc.).

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro duomenimis, pagal 2016 metais atliktą Kauno miesto moksleivių gyvensenos tyrimą, Kauno miesto mokyklinio amžiaus vaikų, kurie per paskutinius 12 mėn. bent kartą rūkė tabako gaminius arba elektronines cigaretes, dalis (proc.) tarp 5 klasių mokinių sudarė – 3,7 proc., tarp 7 klasių – 16,1 proc., o tarp 9 klasių – 40,6 proc.

To pačio tyrimo metu, kuris buvo atliktas 2020 metais, rezultatai parodė, kad tarp 5 klasių mokinių, kurie per paskutinius 12 mėn. bent kartą rūkė tabako gaminius arba elektronines cigaretes, dalis (proc.) – 2,1 proc., tarp 7 klasių – 5,1 proc., tarp 9 klasių – 18,7 proc.

„Tiek statistika, tiek ir praktiniai pastebėjimai rodo, kad pirmieji bandymai prasideda nuo 5-7 klasės, paauglystės–eksperimentavimo laikotarpiu. Kalbant apie pabandymus ir elektroninių cigarečių rūkymą paauglių tarpe yra aišku, kad juos patraukia tabako gaminiai su skoniais, patrauklios, ryškios pakuotės, šių gaminių prieinamumas“, – teigė Kauno VSB vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros skyriaus vedėjas Tautvydas Lukavičius.

Neaiškūs skysčiai gali pakenkti sveikatai

Pagal Dažniausiai elektroninėse cigaretėse aptinkama psichoaktyvioji medžiaga – nikotinas, kuri nors visuomenei ir atrodo įprasta, bet vis tiek neigiamai atsiliepia vaikų sveikatai. 2020 m. NTAKD vykdyto studentų tyrimo duomenimis, 10,6 proc. studentų buvo bent kartą gyvenime vartoję elektronines cigaretes su skysčiais, turinčiais THC (16,1 proc. vyrų ir 7,6 proc. moterų).

NTAKD atstovų teigimu, tiksliai nusakyti, kokios priemaišos gali būti elektroninėse cigaretėse, yra gana sudėtinga. Kadangi elektroninių cigarečių pildymo skysčiai neretai įsigyjami internetu, kur nėra užtikrinama skysčio sudėties kokybė, juose gali būti įvairių priemaišų, tokių kaip narkotinės medžiagos, tame tarpe ir naujos psichoaktyviosios medžiagos ar kitos tiek vaikų, tiek suaugusių asmenų gyvybei pavojų keliančios medžiagos. Departamento žiniomis, vienos iš tokių į elektroninių cigarečių skysčius maišomų medžiagų gali būti ir sintetiniai kanabinoidai, kanapės ir kt.

Prevenciją vykdyti turi ne tik mokyklą, bet ir tėvai

Nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. visos bendrojo ugdymo įstaigos privalo užtikrinti kiekvieno mokinio dalyvavimą bent vienoje nuoseklioje ir ilgalaikėje programoje, apimančioje smurto, alkoholio, tabako ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo prevenciją, sveikos gyvensenos skatinimą. Tai reiškia, kad valstybės mastu deklaruojamas aiškus požiūris į prevencijos vykdymą, teikiant prioritetą ilgalaikėms mokslu pagrįstoms programoms, o Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pateikia bendrojo ugdymo įstaigoms rekomenduojamų įgyvendinti prevencinių programų sąrašą.

NTAKD pažymi, kad bendrojo ugdymo įstaigoje vykdoma psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencija bus veiksminga tik tuomet, kai jos idėjas palaikys ne tik visa mokyklos bendruomenė, bet ir šeimos nariai. Departamentas atkreipia dėmesį, kad vaikai seka tėvų pėdomis, todėl būtina informuoti tėvus apie mokykloje ar gimnazijoje vykdomas prevencijos programas bei vidaus tvarkos taisykles, kuriose turėtų būti aptarti ir rūkymo, alkoholio, narkotikų vartojimo klausimai. Be to, šių taisyklių turėtų laikytis ne tik moksleiviai, bet visi mokyklos bendruomenės nariai.

„Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kartu su ugdymo įstaigose dirbančiais visuomenės sveikatos specialistais, kasmet, kaip vieną iš pagrindinių, prioritetinių temų ugdymo įstaigose išskiria tabako gaminių vartojimo mokinių tarpe prevenciją. Metų eigoje specialistai mokiniams veda užsiėmimus, kuriuose pristato mokslu grįstą medžiagą bei praktikas, įrodančias apie ne tik paprastų tabako gaminių, bet ir kaitinamojo tabako žalą jaunam, bręstančiam organizmui.

Galime pasidžiaugti, kad specialistams pandemija nesutrukdė toliau vykdyti prevenciją ir per 2021 metus šia tema pravedė net 301 renginį ir įtraukė 4601 mokinius Kauno mieste. Taip pat stengiamasi nepamiršti mokinių tėvų, kuriems vedami mokymai, kaip atpažinti ar jų vaikas vartoja ar galimai pavartojo neleistinas medžiagas, ką tokiu atveju daryti“, – džiaugėsi T. Lukavičius.

Pradėtas tyrimas

Pasiteiravus Kauno AVPK komunikacijos poskyrio vyriausiosios specialistės Redos Zarauskienės apie narkotiką „smile“ Kaune, ji informavo, kad dėl šio narkotiko yra pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Apžvelgiant šiuos mokslo metus, Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas yra pradėjęs vieną ikiteisminį tyrimą. Veiksmas vyko vienoje iš Kauno miesto ugdymo įstaigų. Siekiant nepakenkti nepilnamečių interesams, daugiau informacijos apie konkretų atvejį suteikti negalime“, – teigė R. Zarauskienė.

LSMU Kauno klinikų komunikacijos atstovų pasiteiravus apie galimus vaikų apsinuodijimus rūkalais, jie informacijos pateikti negalėjo.

Seimas sugriežtino rūkalų pardavimą

Seimas įteisino specializuotas rūkalų, įskaitant elektronines cigaretes, parduotuves arba skyrius – jie pradės veikti nuo 2025 metų, o įprastose parduotuvėse nebebus galima viešai demonstruoti rūkalų ir jų aksesuarų. Galimai toks sprendimas padės mažinti nepilnamečių rūkymo problemą, jei jie neras kitų būdų įsigyti šiuos gaminius.

Specializuotose parduotuvėse bus galima prekiauti tik tabako gaminiais ir su jais susijusiomis prekėmis, tačiau nebus galima jų rodyti išorinėse vitrinose.

Kitose parduotuvėse bus draudžiama viešai demonstruoti tokius gaminius – bus leidžiama nurodyti tik rūkalų pavadinimus bei pakelio ar pakuotės kainas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA